28 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 07:17

Laatste reacties

- Advertentie -

NRC | Politie stapelde ‘fout op fout’ bij arrestatie van Henriquez

Justitie Onderzoekers kritisch, betrokken agenten mogelijk vervolgd

mitch-henriquez-den-haag
Met 1 promille alcohol – zo’n 5 glazen – riep hij naar agenten „ik heb een wapen bij me en daarbij greep hij in zijn kruis. 5 agenten besloten daarop tot aanhouding

AMSTERDAM – De politie stapelde fout op fout bij de arrestatie van Mitch Henriquez vorig jaar in Den Haag. De agenten gebruikten de omstreden nekklem, zetten te snel geweld in en waren te laat met medische hulp.

Ook werd hem tegen de regels in pepperspray in zijn gezicht gewreven, in andere gevallen ook wel als ‘marteling ’ betiteld. Dat concluderen twee politiewetenschappers in een onderzoeksrapport ingezien door RTL Nie uws. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte deze maandag bekend dat ze in ieder geval twee van de betrokken agenten zal vervolgen. De nabestaanden zijn hierover maandagochtend geïnformeerd.

- Advertentie -

De 42-jarige Arubaan Henriquez overleed na zijn arrestatie op 27 juni vorig jaar op muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark. Met 1 promille alcohol in zijn bloed – zo’n vijf glazen – riep hij naar agenten „ik heb een wapen bij me”en daarbij greep hij in zijn kruis. Vijf agenten besloten daarop tot aanhouding.

Volgens de deskundigen hebben de agenten zich niet gehouden aan de vaste procedures. Het „hardhandig geweldgebruik” was „disproportioneel, onmatig en ondeskundig”. Zo ontbrak een taakverdeling tussen de agenten en was er geen leiding: de commandant coördineerde niet maar vocht mee, waardoor zicht op de situatie van de arrestant ontbrak. En toen Henriquez niet meer bewoog werd hij alsnog vervoerd in een ME-bus. De regels schrijven een ambulance voor.

De vervolgingsbeslissing van justitie heeft relatief lang op zich laten wachten. Uitstel was volgens het OM nodig vanwege de gevoeligheid van de zaak en omdat het in zijn ogen nog niet alle informatie had. Er was al een onderzoeksrapport van 1.500 pagina’s, gebaseerd op beelden, het sectierapport en 88 getuigen. Daaruit bleek al dat Henriquez als gevolg van politiegeweld was omgekomen. Hij had een gebroken strottenhoofd , twee gebroken ribben en bloeduitstortingen bij slaap, neus en geslachtsdeel. Maar het OM vond dat rapport niet voldoende.

Het wilde ook het oordeel van een medisch deskundige en van deskundigen gespecialiseerd in politiegeweld. Ook kregen de advocaten van de vijf agenten eerst de kans zelf getuigen te horen. De advocaat van de nabestaanden vreesde daardoor voor een mogelijke vertragingstactiek bij de verdediging.

- Advertisement -

Bron: NRC

- Advertisement -

Artikel delen

11 reacties

 1. De familie van Mitch is alleen maar uit op eigen gewin en aandacht. De advocaat van de familie is uit op gratis publiciteit.

  Straks gaan ze nog om een standbeeld vragen.

 2. Juist, de hele familie Henriquez heeft geen greintje beschaving.

  Volgens mij zijn ze ook zo dom, dat ze elke dag in hun koelkast op zoek gaan naar het mannetje dat daarin woont en er steeds het licht aan en uit doet.

 3. Er was ooit een tijd dat je bij asociaal gedrag even flink je wapenstok liet wapperen i.p.v. een nek klem aan te leggen. Je kan wel duidelijk stellen dat Mitch al deze ellende over zich zelf heeft afgeroepen maar het politie optreden getuigd niet van professionaliteit en een disciplinaire straf is wel het minste wat deze agenten verdienen. Verder heb ik weinig op met advocaten die alleen maar op geld uit zijn en vergeten dat er in deze zaak alleen maar verliezers zijn en als ik dan ook nog de beelden van de nabestaanden zie en ze hoor praten dan heb ik zo mijn eigen ideeën over het beschavingspeil van deze mensen.

 4. Als Mitch zich gewoon gedragen had, had hij nu nog maandelijks gewoon zijn onderstand kunnen ophalen en weer verder met zijn familie onder de boom kunnen gaan zitten.

  De videobeelden analyserend zal er best een en ander beter hebben gekund, maar je kunt niet verwachten dat in een stress situatie alles volgens het theorieboekje gaat.

  Zoals het een echte Yu Korsow betaamt, neemt men weer geen enkele verantwoordelijkheid voor eigen (wan)gedrag. En Stanley is een echte Yu Korsow.

 5. Mijn beste Chris, volg de filmpjes. Wat u zegt en denkt is niet waar. Fout heeft hij wel gemaakt. Maar de aktie van de politie was fout. Jij hebt een verdachte onder bedwang, waarom ga je zover. Hij is en was al aangehouden. Sorry hoor, hier heeft de politie gefaald. Het verdedigen kan hier niet. Thank God dat er nu mobiele telefoons zijn. Dat heel wat mensen ergeren.

 6. En daarvoor moest hij worden afgemaakt ? Politie worden opgeleid om tolerant te zijn en hun anger op dat moment in te houden. En wat er met Henriquez is gebeurd , hoe hij werd behandeld zo ga je niet om zelfs niet met dieren laat staan met mensen. En ben benieuwd wat voor geweld Henriquez had gebruikt tegen politie ?? Dit moet een wake-up call zijn voor alle politie agenten die denken dat ze heel wat zijn in hun uniform en door arrogant en stoer te willen doen en duidelijk aan te geven dat hun autoriteit boven alles en iedereen staat, dat ze wel met de consequenties moeten dealen als het goed mis gaat. Zoals in geval van Henriquez.

 7. Schrijffout… Henriquez stapelde fout op fout.

  Asociaal wangedrag vertonen.

  Dreigen met een vuurwapen.

  Aanwijzingen politie niet opvolgen.

  Bevelen politie niet opvolgen.

  Verzet bieden tegen politie.

  Geweld gebruiken tegen politie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -