29 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 21:38

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Chinezen willen 10 miljard dollar investeren in Curaçaose energiesector

Chinezen willen 10 miljard dollar investeren in Curaçaose energiesector
Chinezen willen 10 miljard dollar investeren in Curaçaose energiesector

WILLEMSTAD — Guangdong Zhenrong Energy, het Chinese bedrijf waarmee de regering donderdag een Memorandum of Understanding (MoU) heeft getekend, is bereid om 10 miljard dollar te investeren in de energiesector.

Dat zei premier Ben Whiteman (PS) gisteren in zijn nationale rede op tv.

Zoals de Amigoe vrijdag meldde zullen de twee partijen vier maanden exclusief onderhandelen over de voorwaarden om van de honderd jaar oude olieraffinaderij een schone en moderne raffinaderij te maken.

- Advertentie -

De regering besloot met de Chinezen in zee te gaan nadat ze geen nieuwe overeenkomst kon sluiten met de Venezolaanse staatsmaatschappij PdVSA voor de operatie van de raffinaderij na 31 december 2019. “Alle pogingen van de Curaçaose regering om concrete afspraken te maken met Venezuela voor de huur van de olieraffinaderij leverden niets op”, aldus Whiteman. Het werkbezoek dat de premier onlangs naar Venezuela aflegde voor het ondertekenen van een MoU leverde eveneens niets op. “Om die reden hebben we besloten niet langer te wachten, maar om naar alternatieven te zoeken”, zei hij. Het alternatief dat het meest in het voordeel van Curaçao is, was de offerte van het Chinese staatsmaatschappij Guangdong Zhenrong Energy om de hele energieketen van Curaçao te financieren, moderniseren en te opereren. Deze keten houdt in: de olieraffinaderij, de BOO-energiecentrale en Bullenbaai. “Bovendien zijn ze bereid om te helpen bij de modernisering van Aqualectra en de bouw van een LNG-exportterminal op Bullenbaai.”

10 miljard

De MoU vertegenwoordigt de eerste stap voor een totale investering van 10 miljard dollar. De Chinezen hebben geen enkele overheidsgarantie gevraagd. De investering komt neer op 18 miljard gulden. Dat is veertig keer de investering voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis.

Guangdong Zhenrong Energy heeft volgens Whiteman enkele principes geformuleerd waar de Chinese overheid ook achter staat. Deze zijn: equal pay for equal work. Dat betekent dat personen die via een aannemer op het Isla-terrein werken hetzelfde loon krijgen voor hetzelfde werk dat werknemers in vaste dienst van de olieraffinaderij doen. Ten tweede staat de Chinese overheid niet toe dat Chinezen de banen van Curaçaoënaars overnemen. Guangdong Zhenrong Energy zal samen met de Curaçaose overheid investeren in lokale arbeidskrachten voor de energiesector. Whiteman verwacht dat de energiesector goed zal zijn voor 4000 arbeidsplaatsen. De investering zal volgens hem een grote impact hebben op de lokale economie.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. Eiland te koop. Na investering is de raffinaderij Chinees, er wordt geen huur betaald. Er komen geen Chinese werknemers. Natuurlijk niet, die worden afgeknald. Bullenbaai wordt een gasterminal. Een chinese gasterminal, van waaruit Chinezen gas distribueren over de America’s.
  Rekeningen te voldoen in Bejing.
  Die Chinezen hebben grote problemen met hun miljarden leningen aan Venezuela. Die olie concurrent is nu volledig van de kaart geveegd omdat de enige functionerende raffinaderij buiten de U S A binnenkort in Curacao staat.
  Whiteman heeft zich inderdaad knollen voor citroenen laten verkopen, omdat Venezuela geen kant meer op kan. Thuis komen met lege handen kan niet zo vlak voor de verkiezingen. Chinezen zien het wel zitten ,verder onderhandelen met de intelligencia van PS.
  Het zijn laag opgeleide vrouwen die op MFK gaan stemmen. Omdat hij zo’n leuk koppie heeft.

 2. Aan de ene kant een balkende Whiteman met zijn 1001 nacht sprookjes, dan zie je weeer een verkiezingsbord met de onaantrekkelijke kop van Cordoba met op de achtergrond Wiels. Schandalig vind ik dat de foto van een overledene te gebruiken voor verkiezingsdoeleinden. Dan moet je wel erg desperate zijn en zondr scrupules. Je lacht je verder suf om al die borden, opgepropte Pais figurn bepakt, volgevreten Cooper enz en. Als het niet zo triet was zou je je blijven rotlachen. heter vd lach is er niets bij. Pffffff

 3. Bovendien zijn ze bereid om te helpen bij de modernisering van Aqualectra en de bouw van een LNG-exportterminal op Bullenbaai.”

  Sinds wanner bestaat liefdadigheid? En welke modernisering?

 4. Inderdaad, 1 april is voorbij, maar Sinterklaas bestaat wel, Whiteman komt er aan zijn stoombootvol met Chinese pieten. hebben ook geen gezeik meer van Quinsy over discriminate, OF??.

 5. Hoe dom kunnen wij op Curacao zijn dat we dit erdrijf niet eerder kennen. Op Google is alles te vinden. Maar gelukkig hebben wij een zeer slimme premier, die met een super verhaal komt. Wie zal dit geloven zo vlak voor de verkiezingen?
  1 april is allang voorbij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Paradise FM | Weer iemand overleden door Covid-19

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van maandag. Het aantal mensen op Curaçao dat door een Covid-besmetting is...

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...
- Advertentie -