28 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 09:49

Laatste reacties

- Advertentie -

NRC | Buurland Nederland moet Venezuela helpen

Opinie May May Meijer en Ibelice Engelhardt

Buurland Nederland moet Venezuela helpen

Via Aruba, Curaçao en Bonaire is Nederland betrokken bij Venezuela. De toestand is er erbarmelijk, schrijven May-May Meijer en Ibelice Engelhardt.

Zondag mag Venezuela naar de stembus. Bij deze verkiezingen, door de oppositie geboycot, mogen Venezolanen stemmen voor een grondwetgevende vergadering, die machtsuitbreiding van de president mogelijk moet maken. Volgens veel Venezolanen is Venezuela daarmee hard op weg zichzelf grondwettelijk om te vormen tot een dictatuur.

- Advertentie -

Mensen worden zomaar opgepakt en meegenomen naar het politiebureau. Bij geweld rond de demonstraties tegen de regering van president Nicolás Maduro zijn meer dan honderd mensen om het leven gekomen en duizenden gewonden gevallen.

De inflatie is enorm hoog in Venezuela en de humanitaire situatie erbarmelijk. Er heerst extreme honger en er is een tekort aan medicijnen. Tussen de vier en zes kinderen sterven elke week als gevolg van ondervoeding.

Wanhopige Venezolanen die de dramatische toestand in eigen land ontvluchten wijken soms ook uit naar Aruba, Curaçao en Bonaire – (ei)landen die voor de kust liggen van Venezuela en onderdeel zijn van het Koninkrijk der Nederlanden. Hierdoor is ook de Nederlandse regering bij de situatie in Venezuela betrokken.

Het volgende moet er gebeuren:

- Advertisement -

Ten eerste dient er op korte termijn humanitaire hulp verleend te worden aan de Venezolaanse bevolking. Tijdens een bezoek van de Venezolaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Gil aan Brussel op 29 mei heeft Venezuela hulp van Europese lidstaten – in de vorm van medicijnen – verwelkomd. Hiervoor wil de Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) eerst een ‘needs assessment’ doen waarvoor Venezuela nog geen toestemming heeft verleend. Onzes inziens is het verlenen van medicijnen aan de Venezolaanse bevolking slechts een klein eerste begin en dient er nu door alle partijen snel gehandeld te worden.

Ten tweede is de humanitaire hulp in Venezuela nu beperkt tot hulp via kleinschalige hulporganisaties. Wij zien graag dat er een fonds beschikbaar komt in Nederland zodat Nederlandse ngo’s in samenwerking met lokale organisaties een bijdrage kunnen leveren aan het verlenen van hulp.

Ten derde willen wij graag dat de Nederlandse regering – in overleg met de regio, de EU en zeker ook in nauwe samenspraak met de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) – het belang van het hervatten van de vredesonderhandelingen benadrukt. Begin dit jaar werden de vredesonderhandelingen tussen Maduro en de oppositie, onder leiding van de vorige Spaanse premier José Luis Zapatero, gestaakt. Het ligt voor de hand om ook de Verenigde Naties en de OAS hierin een rol te geven. Zij zouden een mediator kunnen aanstellen. Het behoud van vrede dient te allen tijde voorop te staan.

Er moet wat gebeuren om de schrijnende werkelijkheid in Venezuela te veranderen. Buurland Nederland, kom in actie.

Ibelice Engelhardt is secretaris van Multicultureel Viva Venezuela. May-May Meijer is voorzitter van Peace SOS

Bron: NRC Handelblad

- Advertisement -

Artikel delen

39 reacties

 1. @Caribemens: je hebt gelijk, I stand corrected about Bonaire.

  Ik leef nog in het pre 10-10-10 tijdperk. Zal de leeftijd wel zijn. (Of volgens Enri mijn beperkte verstand.)

 2. Venezuela is inderdaad het grootste buurland van het Koninkrijk der Nederlanden.
  Van de vier landen van het Koninkrijk grenzen drie aan Venezuela. Deze zijn
  Aruba, Curacao en Nederland, waaronder het eiland Bonaire valt. Overigens loopt er
  ook een zeegrens tussen Venezuela en Saba.

 3. @J.M schreef; “Nederland is niet het buurland van Venezuela.”

  Dat mag jij natuurlijk wel vinden en beweren, maar als je even googelt, lees je overal dat Venezuela het grootste buurland is van het Koninkrijk en van Nederland. Zelfs koning Willem-Alexander heeft op visite bij Maduro luidkeels beweerd dat Nederland in feite een buurland is van Venezuela. Niet ik verzin het. Maar ik snap wel wat je bedoelt, het land Nederland is geografisch gezien natuurlijk geen buurland van Venezuela.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/betrekkingen-met-nederland/overzicht-landen-en-gebieden/venezuela

  https://www.defensie.nl/onderwerpen/hydrografie/inhoud/maritieme-zones-en-zeegrenzen/zeegrenzen-caribisch-deel-van-het-koninkrijk

 4. Nederland is niet het buurland van Venezuela, Curacao is dat wel. Curacao is tegenwoordig een eigen land. En de tijd dat een eiland met 150,000 inwoners een land met grofweg 50 miljoen inwoners overeind gaat houden, is nog niet aanbeland.

 5. Hoe erkend een domme dat hij dom is? LeveNSBehoeften zag ik direct maar ik reageer niet altijd meer op flauwekul, Mano alias drechi pe ziet dat die woorden direct wordt gecorrigeerd maar beseft niet dat het virtueel wordt gecorrigeerd.

  Maar nee hoor hij moet iemand de schuld geven om die uit te schelden hahahaaaaaaaaaaaaaa

 6. @Commentpolice schreef;
  “Toch nemen wij deze dingen serieus. Kreeg net bericht van onze security dat het probleem is gevonden.
  Kijk eens naar de samenstelling. de drie letters aan elkaar vormen een woord dat automatisch word vervangen.”

  Okay, blij toe om te vernemen dat het tóch niet mijn fout was Karel T.. O, ik zie het al, bedoel je de N.. s.. B..? 😆
  Die organisatie is overigens nog springlevend, weliswaar actief onder een andere naam.. 😆

 7. Beste Mano; Toch nemen wij deze dingen serieus. Kreeg net bericht van onze security dat het probleem is gevonden.
  Kijk eens naar de samenstelling. de drie letters aan elkaar vormen een woord dat automatisch word vervangen.

 8. commentpolice schreef; “Beste Mano; we hebben het door gegeven aan onze security. Die kunnen het probleem beter bekijken”.

  Van mij hoeft het niet hoor, ik merk dat er dezer dagen wel meer mis met jullie site.Het kan mij eigenlijk geen moer schelen, om duidelijker te zijn

 9. Beste Mano; we hebben het door gegeven aan onze security. Die kunnen het probleem beter bekijken.

  Met vriendelijke groet,
  Commentpolis

 10. @Abram Mossel schreef;
  “Mano, ik denk dat jij in die mooie tijd van onze weldoener Joop Den Uyl bent op gegroeid..”

  Beste Abram Mossel, ik moet jou teleurstellen, want ik ben nog lang niet zo oud als jij, noch het gros hier op het forum. Maar ik weet wel Wie Joop den Uyl is. :lol 😆

 11. Zie je wel Karel Terlingen?
  Jou levens behoeften en mijn levens behoeften. Het is niet mijn fout en het ligt ook niet aan mijn PC.

 12. @ Mano, ik denk dat jij in die mooie tijd van onze weldoener Joop Den Uyl bent op gegroeid, ik wel en weet daarom ook dat deze weldoener en voor sinterklaas spelende PvdA dorps gek, er heeft voor gezorgt dat er in de jaren 60/80 geen hollander meer aan het werk was te krijgen, als je een scheet verkeerd zat, kon je je direct voor 100% laten afkeuren door PvdA dokters, de gene die het zware werk deden waren de buitelandse gastarbeiders, spanjaarden, turken en marrokanen. En op dit moment heb je weer zo’n gat in de hand mannetje de halfbloed india/marokaan, luisterend naar de Groenlinkse roepnaam Jesse Klaver, die wil selfs de onderbroek van mijn bejaarde moeder wegen aan de vluchtelingen, omdat zijn ouders ooit ook vluchtelingen waren, die Klaver ja die Klaver die Obama na aapt, ja die Jesse Klaver die de hele boel aan elkaar liegt en bedriegt, ja die Klaver bedoel ik.

 13. @Karel Terlingen schrijft; ‘levens behoeften Denk een fout van jezelf.’

  Nou, dat weet ik nog niet zo zeker. Jij schrijft levens behoeften. Dat is fout,
  Levensbehoeften is een aaneengesloten woord en niet twee aparte woordjes. Ik zal nogmaals testen.

  levens behoeften en levensbehoeften

 14. Beste @Enri, jezelf YDK noemen is een belediging voor de YDK. Ik zie dat je vaak duidelijke spelfouten maakt om te verdoezelen dat je een Hollander bent.

 15. Mano y Erica jullie moeten stoppen met jullie flauwekul. Mano als KKC beslist om dit om hun manier te modereren dan is dat hun goed recht.

  Jullie zijn alleen uit om bomboshi te creëren, daarom hebben wij YdK niets nos mes ta kibra nos hendenan y nos kosnan en helpen alles naar de kloten.

  Jullie trollen moeten zich schamen als mens en jullie verlagen onze menselijke niveau tot die van de duivel. Ik weet dat jullie niet daarin geloven daarom weten jullie niet dat jullie de duivel zijn in persoon, jullie zijn een voorbeeld van YDK sin berguenza, wij Ydk zijn geen chupado en onrustzaaiers zoals jullie.

  Bosnan bai hasi bruha den mondi y laga KKC tranquillo

 16. Erica jij bent achterlijk en zelfs mongool waar had ik geschreven dat UNHCR of de Rode Kruis naar Venezuela moeten gaan om te helpen dat was niet eens de topic.

  We hebben het over Curacao en UNHCR of de Rode Kruis kunnen wel hier naar toe komen. Die taak van UNHCR en de Rode Kruis hebben ze zelf ontworpen en niet ik.

  We moeten niks maar mogen ze wel direct deporteren het zijn geen vluchtelingen maar nogmaals ongewenste emigranten.

  Bo ta gusta bruha terra y bomboshi mescos ku un sadist asina bo ta sintibu bon plaaggeest.

 17. Mano Nederland moet niets en ze hoeven die vluchtelingen niet op te nemen, politieke vluchtelingen of mensen die om geweld vluchten is niet hetzelfde. Politieke vluchtelingen komen zelf alleen of via mensensmokkelaars. Omdat veel Syriër in bepaalde land aankomen hebben ze een afsprak gemaakt om deze mensen te verdelen tussen de EU landen.

  Onze regering moet niets we hebben geen pot waarbij een deel van onze belastinggeld maandelijks wordt gedeponeerd om vluchtelingen op te vangen. We mogen wel hulp aan VN of Rode Kruis vragen.

  Nederland moet helemaal geen vluchtelingen vanuit Curaçao naar Nederland halen ze hebben nooit een afspraak met ons gemaakt dus het is niet hun taak. De situatie van deze Venezolanen kan je niet eens vergelijken met de Syriër die hun land vluchten. In principe kunnen wij deze Venezolanen direct deporteren. USA doet dat ook met de Cubanen alleen niet als ze worden vervolg door de politiek.

  Trouwens jullie praten over vluchtelingen maar dat zijn ze niet het zijn ongewenste emigranten. maar door onze nauwe banden met de Venezolanen zijn wij een beetje moreel om ze te helpen maar het is geen must.

 18. @Enri, ben je nou achterlijk? Of ben je ooit op je achterhoofd gevallen? UNHCR is de VN Vluchtelingenorganisatie waarom zouden zij zich met Venezuela bemoeien? De situatie in Venezuela is anders dan de situatie in Syrië. De oppositie in Venezuela is de schuld van alle ellende dat heb je overal met hufters die niet willen delen. Hier op Curaçao hebben wij veel van ik begin te vermoeden dat jij ook zo’n één bent.

 19. eerste leven*behoeften

  Hè? waarom zie ik een sterretje in plaats van een S in het woord ‘levensbehoeften’? FF checken of ik toevallig zelf per ongeluk een sterretje i.p.v. een S heb getypt.

 20. @Abram Mossel schreef;
  “Mano, begin er als eerste mee een paar in je achtertuin in een bungalotent op te vangen, praten we over twee weken hoe het met je gaat.”

  A.Mossel, dat bedoelde ik eigenlijk niet. Maar nu je ‘t zegt, waarom niet? Die mensen zullen heus niet allemaal crimineel zijn. Ik ga er vanuit dat degenen, de lokalen, die het ‘echt’ willen ‘tijdelijk’ een paar vluchtelingen in hun achtertuin zouden kunnen opvangen. Maar er mogen niet meer dan 500 á 1000 vluchtelingen naar Curaçao komen, want Curaçao kan het alleen niet aan! Er zijn maar 500 grote achtertuinen nodig. 😆

  De regering dient daarbij de ingezetenen die willig zijn om tijdelijk een paar vluchtelingen in hun achtertuin te herbergen financieel tegemoet te komen. D.w.z., de overheid dient 2 á 3 maanden voor de eerste levensbehoeften van de vluchtelingen te zorgen. De lokalen die willig zijn mogen ook eisen stellen aan de 2 vluchtelingen die zij tijdelijk, niet langer dan 2 à 3 maanden, in hun garage of achtertuin laten bivakkeren.

  Na 2 of drie maanden opvang op Curaçao dient Nederland haar verantwoordelijkheid te nemen en die 500 á 1000 vluchtelingen naar Nederland over te vliegen. Zeer waarschijnlijk zijn dan al een paar honderd van die gasten al weer naar hun thuisland verkast. Nederland neemt van over de hele wereld duizenden vluchtelingen op, waarom geen Venezolaanse vluchtelingen? Zij zijn tenminste geen moslims, en het is bijna zeker dat in Nederland aangekomen het merendeel van de overgevlogen Venezolaanse vluchtelingen na enkele maanden naar Spanje verkast. Bovendien is Nederland officieel Venezuela’s buurland!

  Ik krijg de indruk dat Nederland de situatie op de eilanden wil afschuiven terwijl politiek Nederland donders goed weet dat de eilanden zo’n vluchtelingenstroom om uiteenlopende redenen nooit zouden aankunnen.

  Ja, ik weet het, mijn voorstellen hierover klinken en zijn wellicht simpel en naïef. Maar het is wel beter de zaken van te voren in te schatten en te organiseren i.p.v. zoals men op Curaçao gewend is, de boel te laten voor wat het is tot alles explodeert. 😆

 21. Eric Lap UNHCR en de Rode Kruis helpen mensen in nood overal ter wereld niet allen bij oorlogen maar overal waar mensen in nood verkeren. UNHCR: We work to ensure that everybody has the right to seek asylum and find safe refuge, having fled violence, persecution, war or disaster at home.

  http://www.unhcr.org/about-us.html

  Het Rode Kruis helpt mensen in nood. Direct en vanuit het hart.

  Bij noodsituaties in Nederland en bij rampen en conflicten wereldwijd. Gedreven door onze zeven grondbeginselen

  https://www.rodekruis.nl/hulp-wereldwijd/

  Erica jij hebt een zeer ziekelijke karakter jij wilt het gelijk van anderen ontenemen zelfs met jouw leugens.

  Als ik iets schrijf dan controleer ik dat op juistheid en niet zoals als jullie trollen om mensen te beledigen en neer te halen.

 22. Volgens mij halen sommige mensen twee zaken door elkaar. Gaat het nou om Venezuela (de regering) of de Venezolanen die op de vlucht zijn helpen? Venezuela is niet een land in oorlog dus het (UNHCR) en het rode Kruis kunnen niet veel doen. Hoe de situatie in Venezuela ook is er zijn nog schrijnender gevallen in Afrika (het moederland). Voorlopig denk dat de enige mogelijkheid is om de regering via een staatsgreep (wat niet gaat gebeuren) omver te werpen of hulp van hulporganisaties (waarvan wij weten dat directeuren abnormale hoge salarissen ontvangen).

 23. Ik zou zeggen Mano, begin er als eerste mee een paar in je achtertuin in een bungalotent op te vangen, praten we over twee weken hoe het met je gaat, en wel je eigen vingers constand blijven telen, Mano?

 24. Natuurlijk wil Nederland helpen ze hebben een speciale pot voor hiervoor om hulp te bieden.

  Maar de eerste instanties die hulp moeten bieden is De United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) en de rode Kruis, ze hebben zeer veel ervaring op dit gebied.

 25. Ik denk wel dat Nederland moet helpen. Kan me nog herinneren dat Prins Alexander bij Maduro op visite was, daar zei hij bijna triomfantelijk; wij zijn buurlanden. Buurlanden staan elkaar toch bij? Ik denk dat we de Venezolanen niet in de kou mogen laten staan. Wij Curaçao delen of men het wilt of niet een min of meer gezamenlijke geschiedenis met Venezuela..

 26. Curacao Independiente Venezuela kan zich prima helpen zonder hulp van buitenaf, maar wat jullie niet inzien is dat deze situatie was geregisseerd door Fidel Castro en nu Raul Castro.

  Daarom hebben ze alle buitenlandse bedrijven onteigend (expropiar)
  om ze zo naar het buitenland te jagen maar ze hebben zich vergist in de Venezolaanse bevolking die niet met zich liet sollen.

  Ook met alle boeren hebben ze zo gedaan om omrust te creëren en nu willen zelft Cuba deze Chavistas niet in Cuba hebben, ze kunnen nergens naar toe.

  https://www.youtube.com/results?search_query=chavez+expropiar

 27. Abraham Mossel – wel vaak veel gelul uit je nek zeiken he
  waar haal je die 27% onzin vandaan – ik vind je opmerkingen over het algemeen wel aanvaardbaar maar dit slaat nergens op.
  En als je op Hato staat als er Venezuelanen aankomen kan je zien hoe ze door de lokale Douane/Emigratie gegrilled en gediscrimineerd worden -niet allemaal zijn dieven-vergeet niet dat er toch velen met goed geld deze kant uit komen.Ik hoop niet dat ons eiland ooit met een hongersnood komt te zitten dat we met bootjes naar Venezuela willen vluchten en die daar uit wraak voor wat ze hier aangedaan worden ons uit het water schieten-KARMA heet die shit.

 28. Laat de VN blauwhelm soldaten sturen naar Venezuela en voedsel pakketten. Of moet de militairen de overheid omver gooien deden ze, dat vroeger ook.

 29. Ik kan me indenken dat het niet makkelijk is als men als landgenoten zien wat er nu met hun moederland Venezuela gebeurt, maar alleen Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland. Sinds Aruba en Curaçao autonome landen zijn binnen de Koninkrijk is ieder mogelijk humanitaire hulp die deze eilanden kunnen bieden hun eigen verantwoordelijkheid, dat werd met nadruk door de Nederlandse politieke delegatie medegedeeld tijdens de Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) jun.’17. Hiernaast heeft Nederland zakelijk (Shell, Vopak, Unilever enz.) gezien menig financiële belangen, dus men kan vanuit gaan dat de situatie in Venezuela gevolg wordt, maar niet staan te springen zich in te mengen. Het blijft toch een zaak van Venezuela en de regio om naar een oplossing te zoeken en het verlenen van medewerking tot waar de middelen het toelaten!

 30. Je hebt gelijk [email protected], alleen ik reken er de zogenaamde asiel cq gelukzoekers ook bij.?, nu zal ik wel weer als racist neer gezet worden door de pathologische beroeps leugenaar en terorriseerder van dit forum, de weledele heer, Drekkie 1e klas.

 31. Beste @Abraham, niet overdrijven het is ongeveer 5 – 6 %. Er is zelf sprake van economische groei de laatste jaren in Nederland.

 32. Nederland doet al jaren niets voor de eigen bevolking in Nederland, ze doen niets voor de mensen op de eilanden die amper iets te eten hebben, en dan zouden ze wel voor Venezuela hulp geven?

 33. Nederland moet dictator precident en multimiljonair en zijn tot aan hun nek gevulde familie nog rijker maken. 27% van de nederlandse bevolking loopt bij de voetselbank te schooien voor een bruinwit broodje en een fles melk. Wat gaan we daar aan doen?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -