27.4 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 12:56

Laatste reacties

- Advertentie -

NRC: Advocaat: ‘OM op Curaçao treedt ondoordacht op’

Mr. Paula Janssen (Sulvaran & Peterson): “Justitie maakt mensen tot verschoppeling”

Advocatenkantoor Sulvaran en Peterson
Advocate Paula Jansen van advocatenkantoor Sulvaran & Peterson: OM op Curaçao treedt ondoordacht op. Foto | Advocatenkantoor Sulvaran en Peterson.

Tegenslag voor het OM op Curaçao. De hoofdverdachten van de moord op politicus Helmin Wiels zijn vrijgelaten. Op Curaçao, zo vertelde officier van justitie Gert Rip gisteren in de rechtszaal, loopt „misschien wel de meest geruchtmakende strafzaak van de afgelopen decennia”. Hij doelt op de berechting van de moordenaars van politicus Helmin Wiels, 5 mei vorig jaar op Curaçao.

Na vijftien maanden onderzoek, waarbij alles uit de kast werd gehaald, verdenkt het Openbaar Ministerie de halfbroers Robbie Dos Santos (loterijbaas) en George Jamaloodin (ex-minister van Financiën) ervan de huurmoord te hebben georganiseerd.

Robertico 'Robbie' dos Santos en George 'Jorge' Jamaloodin-2
Op de foto de twee Maximus-verdachten broers MFK partijfinancieer en Loterijenbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos en ex-Minister van Financien George ‘Jorge’ Jamaloodin, beide clienten van het advocatenkantoor Sulvaran & Peterson.

Alleen zijn de rechters vooralsnog niet overtuigd. De twee hoofdverdachten werden de afgelopen week – na slechts enkele dagen voorarrest – door rechters-commissarissen naar huis gestuurd. Er is onvoldoende overtuigend bewijs.

Pitbulls onder de strafpleiters

- Advertentie -

Een domper voor Openbaar Ministerie en politie. En feest bij advocatenkantoor Sulvaran & Peterson. De firmanten van dit donkerrode kantoor aan de kustweg van Willemstad gelden als de pitbulls onder de Curaçaose strafpleiters.

Ze verdedigen vrijwel alle belangrijke criminelen op het eiland. Ook de voormalige premier Gerrit Schotte is er cliënt. Hij wordt later dit jaar waarschijnlijk gedagvaard wegens witwassen en valsheid in geschrifte.

Eis MFK om spoeddebat college gelden
Door te weinig subtiele berichtgeving bezorgen journalisten „enorme reputatieschade” aan verdachten op Curaçao, vertelt advocate Paula Janssen van advocatenkantoor Sulvaran & Peterson. Op de foto ex-premier en Babel-verdachte premier Gerrit Schotte (MFK), eveneens client vanadvocatenkantoor Sulvaran & Peterson

In de hal van het kantoor hangt een bordje waarop staat dat beide advocaten tot personen van het jaar 1991 zijn gekozen. Voor hun ‘kontribushion positivo i konstruktivo’ aan het welzijn van het land.

De raadslieden hadden zich, vertelt Chester Peterson, destijds ingezet voor verbetering van detentieomstandigheden. „We waren nog een jong kantoor.” Meer zegt hij niet want hij en Sulvaran zijn niet erg gesteld op de Nederlandse pers.

- Advertisement -

Door te weinig subtiele berichtgeving bezorgen journalisten „enorme reputatieschade” aan verdachten op Curaçao, vertelt advocate Paula Janssen van hetzelfde kantoor.

De 29-jarige op Curaçao geboren en in Leiden opgeleide juriste geldt als een rijzende ster onder de 190 advocaten op het eiland en ze is na enige aandrang wel bereid tot een gesprek.

Janssen is advocaat van oud-minister Jamaloodin, die afgelopen woensdag vrijkwam.

„Het OM blaft wel veel maar ze gaan bij de rechters steeds hard onderuit. Verdachten staan in no time weer vrij op straat”,

zegt ze.

„Justitie maakt mensen door ondoordacht optreden tot verschoppeling. Niemand gelooft meer in hun onschuld. Het OM baseert zich alleen op roddels, vaak uit Wiels’ eigen partij, Pueblo Soberano.”

Volgens het OM heeft Jamaloodin de maanden voor de moord zo’n veertig keer sms-contact gehad met de man – Burney F. – die de huurmoordenaars uiteindelijk zou hebben geronseld. De twee mannen spraken ook regelmatig af.

„Die sms’jes waren niet belastend. De twee mannen kennen elkaar gewoon. Burney deed taken in de politieke campagne voor Jamaloodin”, zegt Janssen.

carlos monk-1
Maximus verdachte en oud-minister Carlos Monk is ook een van de clienten van advocatenkantoor Sulvaran en Peterson

In het onderzoek naar de moord op Wiels is volgens de advocate sprake van tunnelvisie.

„Het OM gaat er zonder meer van uit dat onze cliënten de intellectuele daders zijn. Bij de verhoren is de politie uit op bekentenissen en niet op waarheidsvinding. Er zijn heel veel zaken die niet goed worden uitgezocht.

Zo heeft Wiels volgens getuigen vlak voor zijn dood een bankrekening geopend met een bedrag van 900.000 dollar.

Hij ging zich duur kleden en zei dingen die volstrekt het tegenovergestelde waren van wat hij altijd had beweerd. Hoe dit kan, wordt niet onderzocht. Het Openbaar Ministerie is het kritisch vermogen verloren.”

Janssen is vooral verbaasd over het optreden van de zus van Wiels, Marvelyne.

helmin--politicus-curacao
De vermoorde Pueblo Soberano fractieleider Helmin Wiels werd voor de afscheiding van PS van MFK eind 2012 volgens mr. Chester Peterson door advocatenkantoor Sulvaran & Peterson bijgestaan in 4 juridische zaken. Marvelyne Wiels (PS), de zus van Helmin Wiels zou volgens mr. Peterson hebben verklaart dat ex-Minister George Jamaloodin de dader was

„Ze heeft bij de politie gezegd te weten wie de intellectuele daders zijn. Ze zegt haar verklaring ook te hebben laten vastleggen maar wil verder niks zeggen. Hoogst bedenkelijk.”

Nederlandse civilisten

Haar kantoor heeft veel kritiek op de Nederlandse magistraten die het op Curaçao voor het zeggen hebben. Er is bij de rechtbank – waar een rechter in zijn eentje recht spreekt – geen enkele strafrechter uit Curaçao.

„Het lijkt er nogal eens op dat Nederlandse rechters en officieren van justitie onze cultuur en de taal Papiamento niet snappen. Ik mis vaak interesse in de persoon van de verdachte.”

Er komen volgens Janssen ook te veel civilisten uit Nederland die strafrecht er maar een beetje bij moeten doen.

„Ze verschonen zich ook niet als ze al eerder een zaak tegen een medeverdachte hebben gedaan”, aldus de advocate. „Op een gegeven moment weet je hoe een bepaalde rechter denkt.”

Consensrijkswetten regelen de financiële en juridische samenwerking tussen de Landen van het Koninkrijk
De 29-jarige ‘rijzende ster’ onder de 190 advocaten van Curaçao Mr. Paula Janssen “doet aan rechter shoppen”

Het is dan aan de advocaat handig gebruik te maken van die kennis.

„Je doet aan rechter shoppen”,

zegt ze.

„Bij een belangrijke zaak wacht je bijvoorbeeld met het indienen van een verzoek voor onmiddellijke invrijheidstelling tot je weet dat er een echte strafrechter zitting heeft.”

Aanklager Rip verklaarde gisteren „totaal niet wanhopig” te zijn over het onderzoek naar de intellectuele daders.

„Ik blijf vol vertrouwen dat we de zaak nog gaan oplossen.”

Bron: NRC Handelsblad
Tekst Marcel Haenen (Let op: het originele artikel is gepubliceerd op vrijdag 8 augustus 2014, zonder foto’s en onderschriften)

Zie ook: Dossier: Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO/FKO)

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

RO | Benoeming president Gemeenschappelijk Hof van Justitie

De heer mr. M.J. de Kort wordt president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De Rijksministerraad heeft ingestemd met de voordracht voor benoeming op voorstel van minister...

Democracy now! | Friday, November 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PB | Kanselarij der Nederlandse Orden bezoekt Saba

SABA—Een delegatie van de Kanselarij der Nederlandse Orden bezocht Saba op donderdag 25 november om, onder meer, te spreken met gezaghebber Jonathan Johnson over de voordracht van...

PB | Makana ferry service to Saba, Statia starts December 1

SABA/STATIA—The new Makana ferry service starts on December 1, 2021 with the inaugural run to Saba and St. Eustatius scheduled for this Sunday, November 28, the Public...

DH | Louis-Constant Fleming Hospital can now offer cancer treatment

MARIGOT--After a very long wait, Louis-Constant Fleming Hospital has finally obtained authorisation to treat cancer, a release from the hospital disclosed. The hospital now has a “clean”...
- Advertentie -