DolfijnFM | Acht nieuwe besmettingen erbij

Dit weekend zijn er acht nieuwe coronabesmettingen bijgekomen op Curaçao. 993 mensen werden getest, zodat de testratio op 0,8 procent uitkwam. Eén patiënt in het CMC overleed...

DolfijnFM | Man ernstig gewond na val van dak

Een man is zondagochtend ernstig gewond geraakt nadat hij van het dak viel. Dat gebeurde bij een schoolgebouw in Ronde Klip. Uit onderzoek is gebleken dat de man...

DolfijnFM | Milicien trapt bestuurder van zijn scooter

De Marechaussee onderzoekt een incident tussen een burger en een milicien van de Curmil van de kazerne van Suffisant. Afgelopen maandag zou de milicien op de kaya...

PBC | 80.000ste prik vandaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als alles goed gaat, wordt vandaag de 80.000ste prik gezet. De teller staat daar vanochtend net iets onder. Ruim 44.000 mensen zijn al volledig...

PBC | TUI gaat weer vliegen op Aruba en Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – TUI breidt het aantal vluchten verder uit naar Curaçao en Aruba. Deze week wordt er alleen op donderdag en zaterdag gevlogen. Volgende week wordt dat...

PBC | Bonaire krijgt gouden postzegel van Máxima

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koningin Máxima geeft FXDC Post een 24-karaats gouden postzegel uit. Als je er een wilt hebben, moet je...
- Advertisement -spot_img

NRC: Advocaat: ‘OM op Curaçao treedt ondoordacht op’

HomeMediaNRC: Advocaat: 'OM op Curaçao treedt ondoordacht op'

Mr. Paula Janssen (Sulvaran & Peterson): “Justitie maakt mensen tot verschoppeling”

Advocatenkantoor Sulvaran en Peterson
Advocate Paula Jansen van advocatenkantoor Sulvaran & Peterson: OM op Curaçao treedt ondoordacht op. Foto | Advocatenkantoor Sulvaran en Peterson.

Tegenslag voor het OM op Curaçao. De hoofdverdachten van de moord op politicus Helmin Wiels zijn vrijgelaten. Op Curaçao, zo vertelde officier van justitie Gert Rip gisteren in de rechtszaal, loopt „misschien wel de meest geruchtmakende strafzaak van de afgelopen decennia”. Hij doelt op de berechting van de moordenaars van politicus Helmin Wiels, 5 mei vorig jaar op Curaçao.

Na vijftien maanden onderzoek, waarbij alles uit de kast werd gehaald, verdenkt het Openbaar Ministerie de halfbroers Robbie Dos Santos (loterijbaas) en George Jamaloodin (ex-minister van Financiën) ervan de huurmoord te hebben georganiseerd.

Robertico 'Robbie' dos Santos en George 'Jorge' Jamaloodin-2
Op de foto de twee Maximus-verdachten broers MFK partijfinancieer en Loterijenbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos en ex-Minister van Financien George ‘Jorge’ Jamaloodin, beide clienten van het advocatenkantoor Sulvaran & Peterson.

Alleen zijn de rechters vooralsnog niet overtuigd. De twee hoofdverdachten werden de afgelopen week – na slechts enkele dagen voorarrest – door rechters-commissarissen naar huis gestuurd. Er is onvoldoende overtuigend bewijs.

Pitbulls onder de strafpleiters

Een domper voor Openbaar Ministerie en politie. En feest bij advocatenkantoor Sulvaran & Peterson. De firmanten van dit donkerrode kantoor aan de kustweg van Willemstad gelden als de pitbulls onder de Curaçaose strafpleiters.

Ze verdedigen vrijwel alle belangrijke criminelen op het eiland. Ook de voormalige premier Gerrit Schotte is er cliënt. Hij wordt later dit jaar waarschijnlijk gedagvaard wegens witwassen en valsheid in geschrifte.

Eis MFK om spoeddebat college gelden
Door te weinig subtiele berichtgeving bezorgen journalisten „enorme reputatieschade” aan verdachten op Curaçao, vertelt advocate Paula Janssen van advocatenkantoor Sulvaran & Peterson. Op de foto ex-premier en Babel-verdachte premier Gerrit Schotte (MFK), eveneens client vanadvocatenkantoor Sulvaran & Peterson

In de hal van het kantoor hangt een bordje waarop staat dat beide advocaten tot personen van het jaar 1991 zijn gekozen. Voor hun ‘kontribushion positivo i konstruktivo’ aan het welzijn van het land.

De raadslieden hadden zich, vertelt Chester Peterson, destijds ingezet voor verbetering van detentieomstandigheden. „We waren nog een jong kantoor.” Meer zegt hij niet want hij en Sulvaran zijn niet erg gesteld op de Nederlandse pers.

Door te weinig subtiele berichtgeving bezorgen journalisten „enorme reputatieschade” aan verdachten op Curaçao, vertelt advocate Paula Janssen van hetzelfde kantoor.

De 29-jarige op Curaçao geboren en in Leiden opgeleide juriste geldt als een rijzende ster onder de 190 advocaten op het eiland en ze is na enige aandrang wel bereid tot een gesprek.

Janssen is advocaat van oud-minister Jamaloodin, die afgelopen woensdag vrijkwam.

„Het OM blaft wel veel maar ze gaan bij de rechters steeds hard onderuit. Verdachten staan in no time weer vrij op straat”,

zegt ze.

„Justitie maakt mensen door ondoordacht optreden tot verschoppeling. Niemand gelooft meer in hun onschuld. Het OM baseert zich alleen op roddels, vaak uit Wiels’ eigen partij, Pueblo Soberano.”

Volgens het OM heeft Jamaloodin de maanden voor de moord zo’n veertig keer sms-contact gehad met de man – Burney F. – die de huurmoordenaars uiteindelijk zou hebben geronseld. De twee mannen spraken ook regelmatig af.

„Die sms’jes waren niet belastend. De twee mannen kennen elkaar gewoon. Burney deed taken in de politieke campagne voor Jamaloodin”, zegt Janssen.

carlos monk-1
Maximus verdachte en oud-minister Carlos Monk is ook een van de clienten van advocatenkantoor Sulvaran en Peterson

In het onderzoek naar de moord op Wiels is volgens de advocate sprake van tunnelvisie.

„Het OM gaat er zonder meer van uit dat onze cliënten de intellectuele daders zijn. Bij de verhoren is de politie uit op bekentenissen en niet op waarheidsvinding. Er zijn heel veel zaken die niet goed worden uitgezocht.

Zo heeft Wiels volgens getuigen vlak voor zijn dood een bankrekening geopend met een bedrag van 900.000 dollar.

Hij ging zich duur kleden en zei dingen die volstrekt het tegenovergestelde waren van wat hij altijd had beweerd. Hoe dit kan, wordt niet onderzocht. Het Openbaar Ministerie is het kritisch vermogen verloren.”

Janssen is vooral verbaasd over het optreden van de zus van Wiels, Marvelyne.

helmin--politicus-curacao
De vermoorde Pueblo Soberano fractieleider Helmin Wiels werd voor de afscheiding van PS van MFK eind 2012 volgens mr. Chester Peterson door advocatenkantoor Sulvaran & Peterson bijgestaan in 4 juridische zaken. Marvelyne Wiels (PS), de zus van Helmin Wiels zou volgens mr. Peterson hebben verklaart dat ex-Minister George Jamaloodin de dader was

„Ze heeft bij de politie gezegd te weten wie de intellectuele daders zijn. Ze zegt haar verklaring ook te hebben laten vastleggen maar wil verder niks zeggen. Hoogst bedenkelijk.”

Nederlandse civilisten

Haar kantoor heeft veel kritiek op de Nederlandse magistraten die het op Curaçao voor het zeggen hebben. Er is bij de rechtbank – waar een rechter in zijn eentje recht spreekt – geen enkele strafrechter uit Curaçao.

„Het lijkt er nogal eens op dat Nederlandse rechters en officieren van justitie onze cultuur en de taal Papiamento niet snappen. Ik mis vaak interesse in de persoon van de verdachte.”

Er komen volgens Janssen ook te veel civilisten uit Nederland die strafrecht er maar een beetje bij moeten doen.

„Ze verschonen zich ook niet als ze al eerder een zaak tegen een medeverdachte hebben gedaan”, aldus de advocate. „Op een gegeven moment weet je hoe een bepaalde rechter denkt.”

Consensrijkswetten regelen de financiële en juridische samenwerking tussen de Landen van het Koninkrijk
De 29-jarige ‘rijzende ster’ onder de 190 advocaten van Curaçao Mr. Paula Janssen “doet aan rechter shoppen”

Het is dan aan de advocaat handig gebruik te maken van die kennis.

„Je doet aan rechter shoppen”,

zegt ze.

„Bij een belangrijke zaak wacht je bijvoorbeeld met het indienen van een verzoek voor onmiddellijke invrijheidstelling tot je weet dat er een echte strafrechter zitting heeft.”

Aanklager Rip verklaarde gisteren „totaal niet wanhopig” te zijn over het onderzoek naar de intellectuele daders.

„Ik blijf vol vertrouwen dat we de zaak nog gaan oplossen.”

Bron: NRC Handelsblad
Tekst Marcel Haenen (Let op: het originele artikel is gepubliceerd op vrijdag 8 augustus 2014, zonder foto’s en onderschriften)

Zie ook: Dossier: Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO/FKO)

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties