Grootste deel rampgebied MH17 nog niet doorzocht

Foto |  © Hans van Tilburg

Foto | © Hans van Tilburg

In de zes dagen dat experts gezocht hebben op de rampplek van MH17, is 3,5 vierkante kilometer uitgekamd. Eerder had de lokale bevolking al een gebied van 60 vierkante kilometer doorzocht. Buiten de doorzochte gebieden zijn op enkele plekken nog brokstukken neergekomen. In die buurt is nog niet gezocht.

De politie heeft zaterdag een kaart van het doorzochte gebied vrijgegeven. Op die kaart, die ook met de nabestaanden is gedeeld, staan de plekken aangeduid waarop brokstukken zijn neergekomen, de gebieden die uitgekamd zijn door het repatriëringsteam en de gebieden die door de Oekraïense hulpverleners vlak na de crash zijn doorzocht.

Kaart Crash gebied MH17

Kaart Crash gebied MH17

Daaruit blijkt dat de forensisch experts en marechaussees een groot deel van het gebied nog niet hebben doorzocht. Eerder had de lokale bevolking al wel het gebied van 60 vierkante kilometer doorzocht. Dat is naar inschatting van Nederland en professioneler en zorgvuldiger gebeurd dan eerder werd aangenomen.

De experts is op meerdere plekken in het gebied van de crash de toegang geweigerd. Andere plekken waren te gevaarlijk om uit te kammen vanwege de gevechten in de omgeving. Ook waren sommige gebieden platgebrand.

Tijdens hun zoektocht stuitten de leden van de zoekteams op geopende bagage, waaruit door onbekenden dingen zijn meegenomen.

De forensische experts en marechaussees hebben in zes dagen twintig uur kunnen zoeken. Ze hebben hun focus vooral gelegd op de gebieden waar de lokale bevolking eerder niet of niet goed gezocht had. Op twee van de zes zoekdagen zijn nog menselijke resten gevonden, maar geen hele lichamen. In het gebied waar de lokale bevolking al had gezocht, zijn door de zoekteams later geen stoffelijke resten meer gevonden.

De mensen die ter plekke hebben gezocht, denken niet dat er een grote kans bestaat dat er nog grotere stoffelijke resten worden gevonden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt wel dat er ook na langere tijd nog DNA-sporen kunnen worden veiliggesteld.

Alle zoekdagen zijn wel persoonlijke spullen gevonden. Alleen de bezittingen die konden dienen voor identificatie en die van emotionele waarde zijn voor nabestaanden zijn meegenomen: knuffels bijvoorbeeld wel, maar tijdschriften niet.

Front
Het is te gevaarlijk verder te zoeken. Het front in de strijd tussen Oekraïne en de separatisten loopt momenteel precies over de rampplek van vlucht MH17. Dit heeft de plaatsvervangende leider van de OVSE-missie in het Oost-Europese land, Alexander Hug, zaterdag gezegd tegen het Duitse persbureau dpa. Hij voegde eraan toe dat de situatie „met het uur verandert, zoals drijfzand”.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *