27 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 21:29

Democracy now! | Monday, March 8, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 8 maart 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Noodregeling met drie maanden verlengd

Persbureau Curacao De avondklok wordt teruggezet naar 22.00 uur en is van kracht tot 4.30 uur. De maatregel gaat per direct in. De noodregeling is daarnaast verlengd met...

NOS | ‘Diepste recessie ooit’ voor Aruba, IMF adviseert belastinghervormingen

Als gevolg van de coronacrisis is de staatsschuld van Aruba vorig jaar opgelopen tot ruim 2,5 miljard euro. Dat komt overeen met 117 procent van het bruto...

PBC | Moord Godett gevolg van oude familievete

Persbureau Curacao De moord op politicus Almier Godett is het gevolg van een oude vete in de familie Godett. Almier is zondagochtend een uit de hand gelopen ruzie gaan...

PBC | Aantal coronabesmettingen stijgt weer op Curaçao

Persbureau Curacao Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen flink gestegen. 38 mensen werden dit weekend positief getest op 920 uitgevoerde testen. Een testratio van 4,1 procent....
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Bron Grootste deel rampgebied MH17 nog niet doorzocht

Grootste deel rampgebied MH17 nog niet doorzocht

Foto |  © Hans van Tilburg
Foto | © Hans van Tilburg

In de zes dagen dat experts gezocht hebben op de rampplek van MH17, is 3,5 vierkante kilometer uitgekamd. Eerder had de lokale bevolking al een gebied van 60 vierkante kilometer doorzocht. Buiten de doorzochte gebieden zijn op enkele plekken nog brokstukken neergekomen. In die buurt is nog niet gezocht.

De politie heeft zaterdag een kaart van het doorzochte gebied vrijgegeven. Op die kaart, die ook met de nabestaanden is gedeeld, staan de plekken aangeduid waarop brokstukken zijn neergekomen, de gebieden die uitgekamd zijn door het repatriëringsteam en de gebieden die door de Oekraïense hulpverleners vlak na de crash zijn doorzocht.

Kaart Crash gebied MH17
Kaart Crash gebied MH17

Daaruit blijkt dat de forensisch experts en marechaussees een groot deel van het gebied nog niet hebben doorzocht. Eerder had de lokale bevolking al wel het gebied van 60 vierkante kilometer doorzocht. Dat is naar inschatting van Nederland en professioneler en zorgvuldiger gebeurd dan eerder werd aangenomen.

De experts is op meerdere plekken in het gebied van de crash de toegang geweigerd. Andere plekken waren te gevaarlijk om uit te kammen vanwege de gevechten in de omgeving. Ook waren sommige gebieden platgebrand.

Tijdens hun zoektocht stuitten de leden van de zoekteams op geopende bagage, waaruit door onbekenden dingen zijn meegenomen.

De forensische experts en marechaussees hebben in zes dagen twintig uur kunnen zoeken. Ze hebben hun focus vooral gelegd op de gebieden waar de lokale bevolking eerder niet of niet goed gezocht had. Op twee van de zes zoekdagen zijn nog menselijke resten gevonden, maar geen hele lichamen. In het gebied waar de lokale bevolking al had gezocht, zijn door de zoekteams later geen stoffelijke resten meer gevonden.

De mensen die ter plekke hebben gezocht, denken niet dat er een grote kans bestaat dat er nog grotere stoffelijke resten worden gevonden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt wel dat er ook na langere tijd nog DNA-sporen kunnen worden veiliggesteld.

Alle zoekdagen zijn wel persoonlijke spullen gevonden. Alleen de bezittingen die konden dienen voor identificatie en die van emotionele waarde zijn voor nabestaanden zijn meegenomen: knuffels bijvoorbeeld wel, maar tijdschriften niet.

Front
Het is te gevaarlijk verder te zoeken. Het front in de strijd tussen Oekraïne en de separatisten loopt momenteel precies over de rampplek van vlucht MH17. Dit heeft de plaatsvervangende leider van de OVSE-missie in het Oost-Europese land, Alexander Hug, zaterdag gezegd tegen het Duitse persbureau dpa. Hij voegde eraan toe dat de situatie „met het uur verandert, zoals drijfzand”.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties