NoticiaCla | Vertraging heropening raffinaderij van invloed op landskas

Financienminister van Aruba Angel Bermudez | NoticiaCla

ORANJESTAD – De overheid geeft toe dat de vertraging bij de heropening van de raffinaderij van invloed is op de landskas. “Ja, dat klopt. Maar daar hebben we in de begroting rekening mee gehouden,” verzekerde minister van Financiën, Angel Bermudez deze week aan NoticiaCla.

Het GDP, dat de basis is voor de berekening van verschillende inkomsten en ook het tekort, is aangepast. “Als gevolg daarvan hebben we ook de ramingen voor verschillende inkomsten die zijn gerelateerd aan het GDP aangepast,” aldus de bewindsman. Het GDP (Gross Domestic Product, bruto nationaal produkt) is de totale waarde van alle producten en dienstverlening van een land in een jaar.

ACHTERSTAND GDP

Als het GDP een achterstand heeft door de vertraging in de heropening van de raffinaderij, dan is er inderdaad ook een achterstand in de realisatie van de inkomsten van de overheid. “En daar houden wij rekening mee,” vervolgde de minister aan dit nieuwsportaal. Hierdoor ontstaat een gat in de begroting, reden waarom de minister recent met de directie van de raffinaderij aan tafel heeft gezeten, om na te gaan wat er aan de hand is en wat er dit jaar nog te verwachten is. “Op dit moment komen de plannen van CITGO en waar ze naar toe werken nog overeen met onze begroting,” aldus de minister. De CEO van CITGO Amerika komt binnenkort naar Aruba om enkele contracten met aannemers af te sluiten en ook een protocol met de DPL. “Dus de ontwikkelingen gaan volgens planning. We voorzien op dit moment geen verdere vertragingen,” aldus Bermudez, die niet niet ontkende dat het een uitdaging blijft.

WAT ALS HET NIET LUKT

Als het de overheid toch niet lukt om de begrote inkomsten te realiseren, dan moet dit in de ramingen voor 2018 worden verwerkt. “Als bij de tweede uitvoeringsrapportage over 2017 zou blijken dat we achterlopen, dan moeten we maatregelen nemen, bijvoorbeeld door middel van een stop op nieuwe verplichtingen voor de overheid. Als er opnieuw sprake zou zijn van een verdere vertraging bij de raffinaderij, dan moet dat de komende jaren worden verwerkt. Daar heeft Bermudez geen problemen mee. Daarom is de tweede uitvoeringsrapportage van essentieel belang, aldus de bewindsman.

Bron: NoticiaCla

Een Reactie op “NoticiaCla | Vertraging heropening raffinaderij van invloed op landskas

  1. Ik denk u moet weer maar school om te leren rekenen
    Denk een aan de toekomst van de kinderen of wild u die ook vervuilen met een oude stik fabriek in sant Nikolaas wat de mensen hier kanker enz veroorzaakt van gezondheid probleem goed bezig wie zijn jullie
    Gr theo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *