NoticiaCla | Overheid onderzoekt mogelijkheid regionale luchtvaartmaatschappij

Mike Eman | NoticiaCla

ORANJESTAD – De Arubaanse overheid onderzoekt de mogelijkheden voor een regionale luchtvaartmaatschappij, waar ook een groot deel van het personeel van InselAir Aruba aan het werk zou kunnen.

Dit zei de premier Mike Eman aan NoticiaCla.com, in een reactie op het mogelijke faillissement van InselAir Aruba. Zoals dit nieuwsportaal al eerder berichtte, heeft Jeannot de Cuba, de bewindvoerder van de luchtvaartmaatschappij, de rechter verzocht om de surseance van betaling van InselAir Aruba op te heffen. Dit zet de deur open voor de crediteuren om het faillissement van de luchtvaartmaatschappij aan te vragen.

ALTERNATIEF

Eman heeft recent nog gesproken met de KLM, over de mogelijkheid dat KLM een regionaal luchtvaartbedrijf gaat beheren dat de eilanden met elkaar verbindt (ABC-connect). Ook is er met verschillende lokale luchtvaartpioniers gesproken over het oprichten van een nieuwe luchtvaartmaatschappij. “Een nieuwe luchtvaartmaatschappij moet de regionale vluchten uitvoeren en de meeste werknemers van InselAir de kans geven om hun carrière voort te zetten.” Eman heeft er overigens de voorkeur voor dat de nieuwe luchtvaartmaatschappij in handen is van Arubaanse entrepeneurs.

BELANGSTELLING KLM

De bewindsman bevestigde dat de KLM nog geen beloften in die richting heeft gedaan en dat de KLM evenmin noodzakelijkerwijs een van de investeerders zal zijn. Het zou wel vertrouwen wekken bij andere investeerders, aldus Eman, gezien de goede naam van de KLM. Toen Eman werd geconfronteerd met het feit dat in de Nederlandse pers is bericht dat de KLM geen interesse heeft om mee te doen in een regionale maatschappij, zei hij dat hij zelf met de directeur van de KLM heeft gesproken en dat deze heel duidelijk was: “Zij zijn bezorgd over wat er met de KLM is gebeurd en ze willen eerst goed uitzoeken wat er is gebeurd. Maar ze staan niet onwelwillend tegenover een management agreement. Ze hebben geen ja gezegd, maar zien het wel als een mogelijkheid.” Op de vraag hoever de plannen voor een regionale maatschappij zijn gevorderd, antwoordde Eman dan men nog in de beginfase is.

Bron: NoticiaCla

5 Reacties op “NoticiaCla | Overheid onderzoekt mogelijkheid regionale luchtvaartmaatschappij

 1. observator

  Weer eens bestuurders van een samenleving ter grootte van een kleine stad die een eigen luchtvaartmaatschappij wil oprichten. De kans voor het volgende regionale drama is natuurlijk levensgroot aanwezig, overheden behoren zich niet bezig te houden met het oprichten en besturen van luchtvaartmaatschappijen. Als de markt het interessant vind komt er vanzelf wel een (private) partij die in de behoefte voorziet. Overheden dienen de omstandigheden te creeren waarbinnen bedrijven goed gedijen zonder overmatige bemoeienis van de overheid.

 2. Gewoon niet doen omdat het niet verstandig is gezien de vele debacles uit het recente verleden. Bovendien wordt het gevuld met politiek benoemde figuren en geen experts

 3. caribbeancynic

  Alsof Aruba nog niet voldoende zwarte gaten heeft waar het geld in gekieperd wordt.
  Maar ja, de Antillen, dus ze leren het nooit. Straks weer huilend bij Nederland op de stoep.

 4. dikke deur

  Zoals veel van dat soort ondernemingen: er valt heel wat te verdienen aan zo’n luchtvaartmaatschappij, maar niet door de maatschappij.

 5. Renée van Aller

  Excellent om een aantal feestelijk verdienende posities te creëren, zeker nu er verkiezingen zijn. Na zoveel mislukkingen en faillissementen lijkt ons een nieuwe regionale luchtvaartmaatschappij niet levensvatbaar. De KLM gaat zich niet in een dergelijk avontuur storten. Het Land Aruba zou dat ook niet moeten doen. Net zo uitzichtloos als het racetrack debacle. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *