27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NoticiaCla | Oduber: ‘Kritische observatie is geen belediging, maar bezorgdheid over integriteit RvA’

HomeMediaNoticiaCla | Oduber: 'Kritische observatie is geen belediging, maar bezorgdheid over integriteit...
'Kritische observatie is geen belediging, maar bezorgdheid over integriteit RvA’
‘Kritische observatie is geen belediging, maar bezorgdheid over integriteit RvA’

ORANJESTAD – Minister Otmar Oduber heeft kennisgenomen van het persbericht van de Raad van Advies (RvA) naar aanleiding van zijn uitlatingen in het parlement over een van de leden van de Raad.

In een eerste reactie aan NoticiaCla.com wijst de minister er op – en hij legde hier veel nadruk op – dat hij veel respect heeft voor de raad van Advies, niet alleen nu, maar dat hij dat altijd al heeft gehad. Toen hij nog in de oppositie zat had hij al veel waardering voor de adviezen van de Raad en dat is nu ook nog het geval. Ter illustratie geeft hij aan dat de all inclusive-wet conform het advies van de Raad is gewijzigd en dat praktisch alle opmerkingen zijn overgenomen en in de wet zijn verwerkt. Dat getuigt volgens hem van groot respectvoor dit orgaan.

IS KRITIEK BELEDIGING?

Volgens de minister moet kritiek nimmer worden opgevat als een belediging. In tegendeel, kritiek moet serieus worden genomen en men moet voorkomen opnieuw in een dergelijke situatie te komen. Oduber vervolgt zijn verhaal met te stellen dat de uitlatingen richting het Raadslid R. Timmer niet van hem afkomstig zijn: “Ze zijn afkomstig uit de hoek van de Aruba Hotel and Tourism Association (AHATA), van de voormalig voorzitter van de  AHATA die via email aan de leden heeft gesteld dat de heer Rik Timmer de vergaderingen van de AHATA zal bijwonen omdat hij de vertegenwoordiger van de AHATA is in de Raad van Advies.” Volgens Oduber staat in de email waar hij op doelt letterlijk: “Rick Timmer represent AHATA on several committees like the SER and I believe on the RAAD VAN TOEZICHT and does not participate in regular meetings of the AHATA board and as any member (METACPRP) he has access to meetings as an observer and from time to time if the issues warrant them he is invited to board meetings as the AHATA rep on these organisms.”

Volgens Oduber heeft hij deze informatie naar voren gebracht tijdens de behandeling van de all inclusive-wet in het Perlement, en heeft hij bij deze gelegenheid deze tekst afkomstig van de AHATA letterlijk geciteerd.

Oduber is van mening dat de Raad van Advies een orgaan moet blijven van hoge integriteit en hij heeft naar aanleiding van hetgeen openlijk is gecommuniceerd naar de leden van de AHATA laten weten dat er geen conflicterende belangen mogen zijn. Oduber benadrukte nogmaals dat in een email is gesteld dat Timmer in de Raad van Advies zit namens de AHATA. Als dat orgaan dan advies geeft over de all inclusive-wet zou er een grove belangenverstrengeling zijn.

KRITIEK NIET ZIEN ALS BELEDIGING

Hiermee rekening houdend, kan de Raad van Advies deze observatie niet zien als een belediging, maar zou men de uitlatingen moeten zien als een kritische observatie waar men rekening mee moet houden. De bewindsman hoopt dat men meer aandacht zal hebben voor mogelijke belangenverstrengeling.

PERSBERICHT RVA

In het persbericht van de Raad van Advies wordt gesteld dat Timmer niet namens de AHATA in de Raad zit en dat hij evenmin de vergaderingen over de all inclusive-wetgeving heeft bijgewoond of heeft deelgenomen aan de totstandkoming van het advies en de besluitvorming. Minister Oduber vindt dat de RvA hiermee aangeeft dat men de onpartijdigheid van groot belang vindt en hij hoopt dat andere instanties, die een verkeerd beeld hebben van de deelname van de heer Timmer in de Raad van Advies hier kennis van nemen.

Bron: NoticiaCla

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. Onze verbeelding en intelligentie worden door de Excellentie wel erg overvraagt. Is minister Oduber de eerste geroepene om kritiek te leveren op de RvA? Wij dachten van niet. Wij menen dat wellicht de RvA een van de weinig overgebleven overheidsinstituten is dat integer is. Er zijn er meerdere, maar daar wordt helemaal niet naar geluisterd. De Excellentie is bijzonder overtuigd van de eigen kwaliteiten en ziet zichzelf als nietsontziende roerganger van het Land in maatpak en steeds groeiend in wijsheid en omvang. Hij zou zich eerder druk moeten maken over de integriteit van de regering zelf en het positief weergeven van negatieve cijfers en feiten. Dat is zo gewoon geworden dat dit optreden het nieuwe politieke normaal is. Naming & framing hoort daarbij en eerlijkheid is voor watjes. Dit is de eerste keer dat een politicus in Aruba meldt dat kritiek geen belediging is. Wij staan paf, want in de praktijk wordt elke kritiek genadeloos neergeslagen. Wij hadden toch stellig de indruk dat de AVP de MEP regelmatig door het slijk sleurt en vice versa (maar nog ietsje minder).
  Wij zijn meer voor een leider/leidster met verstand en inzicht, die binnen de nog krap beschikbare mogelijkheden het eiland vooruit helpt. De nieuwe leider vermijdt jaknikkers en knipmessen en laat zich adviseren door mensen die kennis van zaken hebben en hun advies feitelijk en juist onderbouwen. Noch de leider, noch zijn adviseurs zijn uit op zelfverrijking, of houden zich bezig met baantjesjagerij voor familie en vrienden. Bovendien moet de overheid ernstig bezuinigen, de overheidsschuld moet dringend worden verminderd en patronage moet worden afgeschaft. Het zou goed zijn als de minister zich nog eens boog over de politieke leiderschapskwaliteiten die wij in 2005 voor de verkiezingen ontwierpen.
  1. Hebt u voorkeur voor een man of vrouw aan het hoofd van uw politieke partij?
  2. Speelt het uiterlijk een rol?
  3. Moet de leider een gezond leven leiden en beweging belangrijk vinden?
  4. Mag de leider dik zijn?
  5. Is het uiterlijk van de leider belangrijk?
  6. Is de kleding belangrijk?
  7. Is stijl belangrijk?
  8. Welke stijl moet de leider hanteren?
  9. Moet de leider jong zijn of meer ervaren?
  10. Moet de partij kiezers ‘kopen’?
  11. Hebt u of een familielid ooit een gunst gevraagd of gekregen van een politicus?
  12. Is patronage de schuld van de politicus?
  13. Is patronage de schuld van de burger die een gunst vraagt aan de politicus?
  14. Moet patronage worden afgeschaft?
  15. Moet de politieke leider een studie hebben gevolgd?
  16. Moet de politieke leider eerlijk zijn, ook al is het niet in uw voordeel?
  17. Moeten de wetten worden gevolgd of kan er om persoonlijke redenen van worden afgeweken?
  18. Moet de partij bij de verkiezingen eerlijke beloftes doen of ons van alles beloven waar toch nooit wat van terecht komt en de kiezer dat ook weet?
  19. Waarom leent de overheid zoveel en betaalt haar schulden niet op tijd en waarom doen veel kiezers dat ook?
  20. Is de overheid en het individu verantwoordelijk voor het eigen handelen?
  21. Welke eigenschappen ziet u als heel belangrijk voor een politieke leider?
  22. Moeten de ministers zich omringen met persoonlijke consultants en coördinatoren die vooral de bewinds-persoon naar de mond praten?
  23. Moeten ministers hun ambtenaren niet gebruiken in plaats van al die persoonlijke vrienden in de regering?
  24. Moeten politieke benoemingen niet worden afgeschaft?
  25. Hoe moet de politieke leider eruit zien waarop u stemt?
  26. Welke eigenschappen moet uw politieke leider beslist hebben?
  27. Kan een geestelijke aan het hoofd van een politieke partij staan?
  28. Wie is u uw favoriete vrouwelijke of mannelijke politica/politicus en waarom is zij/hij dat?
  Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties