NoticiaCla | Heropening raffinaderij mogelijk vertraagd

Parlement  heeft nog steeeds geen documenten ontvangen

Arubaans Parlement heeft nog steeds geen documenten mogen ontvangen

ORANJESTAD –  De raffinaderij gaat op 1 augustus open als CITGO, maar in een opstartfase. Dat is tenminste de afspraak. Echter uit informatie waar NoticiaCla.com over beschikt, blijkt dat deze datum om meerdere redenen niet zal worden gehaald.

De belangrijkste reden is dat de overeenkomst met Valero nog niet rond is. En zolang dat niet het geval is, kan het complete pakket aan wetgeving niet aan het parlement ter behandeling worden aangeboden. Gevolg is dat er vertraging optreedt waardoor een en ander 1 augustus nog niet klaar zal zijn.

BEVESTIGING REGERING

De regering bevestigt dat er sprake is van een kleine vertraging, maar dat de oorzaak niet bij CITGO ligt. “De deal met CITGO is helemaal rond, er ontbreekt niets,” zei Richard Arends maandag aan NoticiaCla.com. “We moeten alleen het hoofdstuk met Valero afsluiten, zodat we beide overeenkomsten naar de Staten kunnen sturen voor goedkeuring.” Minister Mike de Meza zelf heeft eerder via 24ora.com verklaard alles te doen om de datum van 1 augustus toch nog te halen. “Het kan enkele dagen of hooguit een week langer duren. Meer niet,” aldus de bewindsman.

RECES PARLEMENT

Wat bij deze situatie niet helpt is dat de Staten afgelopen maandag met reces zijn gegaan en medio augustus hun werkzaamheden weer hervatten. Desondanks heeft NoticiaCla.com de ‘belofte’ gekregen van de fractievoorzitters van de AVP, MEP en PDR dat zij ‘stand by’ staan en de wetgeving gedurende het reces zullen behandelen zodra deze de Staten bereikt. Probleem is dat het personeel van de griffie vakantie heeft en dat het moeilijk is ook het personeel terug te roepen. Begrepen is echter dat er altijd een plan klaarligt voor spoedgevallen. En aangezien het hier gaat om het algemeen belang, zal het reces worden onderbroken om de wetgeving zo snel mogelijk te behandelen.

ONTBREKENDE DOCUMENTEN

Bij de aanvang van het reces was er nog niets bij het Parlement binnengekomen. Om een wetsontwerp te kunnen behandelen zijn er allerlei documenten nodig en worden vragen gesteld aan de betreffende ministers, die zij moeten beantwoorden. Vervolgens komt er een voorbreidende fase, de behandeling in de centrale commissie en uiteindelijk de behandeling tijdens een openbare vergadering. Daarnaast moeten ook de verschillende instanties hun adviezen hebben uitgebracht voordat een ontwerp in de Staten kan worden behandeld. Het ziet er naar uit dat de wetgeving niet voor het einde van de maand of niet eerder dan begin augustus kan worden behandeld. Van de regering heeft NoticiaCla.com begrepen dat het niet om een maar om meerdere wetten gaat.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *