27 C
Willemstad
• donderdag 29 februari 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NoticiaCla | Eman: Inspanning nodig om relatie met Gouverneur te verbeteren

HomeLandenArubaNoticiaCla | Eman: Inspanning nodig om relatie met Gouverneur te verbeteren
mike-eman-alfonso-boekhoudt-suzanne-koelega
Premier Eman en – destijds nog – Gevolmachtige Minister Alfonso Boekhoudt tijdens een persconferentie vorig jaar februari in Den Haag | Foto Suzanne Koelega

ORANJESTAD – Het kabinet heeft geen vertrouwen in de nieuwe Gouverneur en moet er aan gaan werken om het vertrouwen terug te krijgen.

De wond is nog te diep om te kunnen doen alsof er niets is gebeurd tussen het kabinet en de nieuwe Gouverneur, rond zijn benoeming afgelopen jaar. Dit gaf premier Mike Eman maandag als verklaring aan NoticiaCla.com voor de opstelling van het kabinet vorige week bij de installatie van de Gouverneur.

“RESPECTLOOS” EN “KINDERACHTIG”

Op de minimale vertegenwoordiging van het kabinet afgelopen donderdag bij de installatie van de Gouverneur in de Staten en de volledige afwezigheid bij de nieuwjaarsreceptie is veel kritiek vanuit de maatschappij gekomen. De handelswijze van het kabinet is aangemerkt als “kinderachtig” en “respectloos”. De MEP-fractie in de Staten vindt zelfs dat premier Eman zijn excuses voor dit gedrag moet aanbieden aan Koning Willem Alexander.

AANWEZIG OP BELANGRIJKE MOMENTEN

Volgens Eman werd met de aanwezigheid van (een deel van) het kabinet in de Staten voldaan aan de Constitutionele verplichtingen. Tegelijk herinnerde hij eraan dat het geen geheim is dat de manier hoe een en ander is gelopen met betrekking tot de benoeming, Aruba veel pijn heeft gedaan en ook de regering van Aruba pijn heeft gedaan.

En het zal volgens de premier nog wel enige tijd nemen om na te gaan hoe de situatie kan worden rechtgezet en het vertrouwen terug is. “Het is een taak voor beide partijen,” zei Eman. Het aanwezig zijn bij het meest belangrijke moment (de installatie vorige week donderdag in de Staten) moet volgens Eman worden beschouwd als een bewijs van goede wil van het kabinet.

WOND

“We zijn niet in een feeststemming en daarom waren wij niet aanwezig bij de feestelijkheden (van de nieuwjaarsreceptie van afgelopen vrijdag). Wij zijn van mening dat er sprake is van een wond en dat het niet integer overkomt als wij daar met een grote lach rondlopen. Want het is een feit dat wij niet in een feeststemming zijn door wat er is gebeurd,” vervolgde Eman.

Om die reden is Eman ook van mening dat elke minister voor zichzelf mag uitmaken of hij (of zij) bij een dergelijk evenement aanwezig wil zijn. De bewindsman bevestigde dat deze kwestie zowel intern en in de partij is besproken. Afgesproken is dat men wel aan de constitutionele vereisten zou voldoen, omdat de constitutionele zaken in tact moeten blijven en daar geen discussie over mag bestaan. “Maar bij feestelijkheden ligt dat anders,” aldus Eman.

MINIMAAL AANTAL MINISTERS IN PARLEMENT

Dat er maar drie ministers in het parlement aanwezig waren tijdens de plechtige vergadering van afgelopen donderdag, is het gevolg van de besluitvorming van elke minister afzonderlijk. “Elke minister is vrij om te beslissen, want ze hebben allemaal zelf van dichtbij meegemaakt wat er is gebeurd,” zei Eman. Hij gaf daarmee aan dat elke minister zijn eigen ervaringen heeft met de gang van zaken rond de benoeming van de Gouverneur en dat de ministers op basis van hun ervaringen hebben gehandeld.

GOUVERNEUR HEEFT ZICH NIET AAN ZIJN WOORD GEHOUDEN

Eman ging nog in op enkele bijzonderheden rond de benoeming. “De persoon die vandaag Gouverneur is, was de nacht voor zijn benoeming in de Rijksministerraad op Aruba en er zijn toen afspraken gemaakt met de collega-ministers die er die avond waren,” zei Eman. Volgens de bewindsman heeft de huidige Gouverneur zich niet aan die afspraken gehouden en waren zijn collega-ministers daar niet blij mee. “Zij moeten hun teleurstelling hierover verwerken,” vervolgde Eman. Tegelijk zei hij dat het nu beter is om zich op de toekomst te richten.

MEEWERKEN AAN CONSTITUTIONELE ASPECTEN

Toen de bewindman werd gevraagd wat hij precies bedoelde met het “meewerken aan constitutionele aspecten” in de toekomst, antwoordde hij dat “alles wat nodig is om constitutioneel te kunnen functioneren, zal worden gedaan en dat het kabinet daar alle medewerking aan zal verlenen.” “Daarom ontving het Parlement de Gouverneur donderdagochtend. De minister president was er om het kabinet te vertegenwoordigen en om deel uit te maken van dit constitutionele moment. Dit alles was belangrijk om in ieder geval aan de constitutionele verplichtingen te voldoen van het functioneren van een Gouverneur, zodat dat niet zou lijden onder de procedure die is gevoerd en het vertrouwen dat opnieuw moet worden opgebouwd,” vervolgde de premier.

Op de vraag of hij hiermee ook refereert aan de reguliere bezoeken van het kabinet aan de Gouverneur, stelde de premier dat hij het gesprek liever niet voortzette en dat hij “bij een andere gelegenheid” hier over zal uitweiden.

Het zou interessant zijn geweest als de premier zich hierover had uitgesproken. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het kabinet niet van plan is op audiëntie te gaan bij de Gouverneur. Begrepen is dat de reguliere gesprekken tussen de Gouverneur en de leden van het kabinet deze week van start moesten gaan.

Op de foto: premier Eman en – destijds nog – Gevolmachtige Minister Alfonso Boekhoudt tijdens een persconferentie vorig jaar februari in Den Haag inzake een conferentie van de Verenigde Naties (foto Suzanne Koelega)

Bron: NoticiaCla

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties