30 C
Willemstad
• donderdag 29 februari 2024 18:34

AD | ‘Brabantse onder- en bovenwereld fors met elkaar verweven’

Met die woorden uit de Brabantse officier van justitie Greetje Bos haar verbijstering over de criminele praktijken
Met die woorden uit de Brabantse officier van justitie Greetje Bos haar verbijstering over de criminele praktijken

Een grote groep burgers in Nederland laat zich lijdzaam voor de kar van criminelen spannen. ,,Ik vind het hier in Brabant een soort van Sodom en Gomorra, als ik eerlijk ben.”

Met die woorden uit de Brabantse officier van justitie Greetje Bos haar verbijstering over de criminele praktijken die ze vanuit haar standplaats Breda waarneemt.

,,De diepte en de breedte van de vermenging tussen onder- en bovenwereld is in Brabant wel heel fors.”

Criminelen zouden gebruik maken van de diensten van onder meer autoverhuurders, beheerders van jachthavens en vastgoedondernemers. Bos, die eerst in Rotterdam werkte, voor ze naar Breda vertrok, schrok van wat ze in Noord-Brabant aantrof.

Witwaspraktijken
De verstrengeling tussen onder- en bovenwereld wordt goed zichtbaar gemaakt door witwaspraktijken, dat in Nederland volgens de juriste ‘extreem makkelijk’ is. ,,Je graaft ergens een gat, flikkert een zak met geld erin en klaar is Klara. Wij denken dat het heel veel gebeurt.”

Actie ondernemen blijkt vaak lastig, zegt Bos: ,,Ik stel wel vast dat mijn middelen beperkt zijn door ontwikkelingen in de rechtsstaat. Efficiency, doelgerichtheid is het stiefkind geworden van het strafrecht.” In plaats van een strafproces nemen bestuurders daarom steeds vaker hun toevlucht tot de fiscus, om zo de crimineel kaal te plukken.

,,En daar hebben ze gelijk in, daar hebben ze gewoon gelijk in. Een strafproces is een logistieke nachtmerrie geworden, vooral als er meerdere verdachten zijn”, aldus Bos.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties