NoticiaCla | Eerste uitvoeringsrapportage geeft ‘reden tot zorg’

CAft: Eerste uitvoeringsrapportage geeft ‘reden tot zorg’

ORANJESTAD – Het College Aruba financieel toezicht (CAft) heeft de eerste uitvoeringsrapportage (UR) over 2017 van Aruba te laat ontvangen. Zo begint het College zijn schriftelijke reactie op de UR aan de minister van Financiën, Angel Bermudez.

Daarna volgt een serie van kritische opmerkingen over de resultaten van het eerste kwartaal van dit jaar. Samen leiden ze tot de conclusie van het CAft dat deze cijfers ‘reden geven tot zorg’. Het is inmiddels bekend dat het CAft heel ‘conservatief’ toetst en dat de overheid daar wat ‘luchtiger’ over denkt. Ook nu is dat niet anders. Van de zijde van de overheid kreeg NoticiaCla.com de toezegging dat men deze week met een reactie op de brief van het CAft komt.

OORDEEL

Het CAft zegt in zijn reactie op de UR dat de cijfers over het eerste kwartaal 2017 reden geven tot zorg. “Het financieringstekort van het land Aruba komt in het eerste kwartaal uit op 1,5% bbp, aanmerkelijk hoger dan de tekortnorm voor het gehele jaar van 0,5% bbp.”Diverse grotere opbrengsten worden pas later in het jaar verwacht, wat volgens het CAft de cijfers over het eerste kwartaal negatief beïnvloed. “Daar staat echter tegenover dat enkele andere opbrengsten sterk achterblijven bij de begroting, met name de opbrengsten van de loonbelasting en de belasting op bedrijfsomzetten (BBO).

De geraamde meeropbrengsten op basis van verbeterde compliance inspanningen hebben zich tot dusverre onvoldoende gematerialiseerd.” Ook de doelstelling van een jaarlijkse besparing van 5% op de personeelskosten is volgens het CAft nog verder uit het zicht verdwenen, nu het College heeft geconstateerd dat de personeelsaantallen in FTE weer oplopen.

Daarnaast verwacht het CAft dat, mede op basis van de ramingen van AZV, het saldo van de overige entiteiten van de collectieve sector in de loop van het jaar zal verslechteren. Op basis hiervan heeft het CAft grote twijfels of de tekortnorm van 0,5% bbp in 2017 zal worden behaald. Lees de hele reactie van het CAft HIER.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *