NoticiaCla | DCA: ‘Niets mis tussen verkeerstoren en piloot’

Verkeerstoren

Directie Luchtvaart Aruba ontkent bestaan enig incident en onderzoekt niets

ORANJESTAD – De Directie Luchtvaart heeft in een korte verklaring laten weten geen enkele melding te hebben ontvangen van enige piloot, luchtvaartmaatschappij of luchtverkeersleider dat er op zondag 24 juli iets mis zou zijn gegaan.

Omdat er geen enkel rapport is, kan de Directie de zaak evenmin onderzoeken. De verklaring kwam naar aanleiding van een bericht op de website caribaviation.net, waarin staat dat de gezagvoerder van een Boeing 737 melding heeft gemaakt van een communicatiestoring op 24 juli jl. met de luchtverkeersleider van de Arubaanse luchthaven. Aangegeven is dat er slechts één persoon binnen de luchtverkeersleiding met alle taken tegelijk was belast, waaronder het grondverkeer, de toren, aankomst en vertrek etc. en in een situatie waarbij niet op de ondersteuning van een radar kan worden gerekend. Dit terwijl het in de vliegwereld gebruikelijk is dat al deze taken door verschillende afdelingen c.q. personen worden gedaan.

GEEN RAPPORT

Volgens de Directie Luchtvaart is het wegens het ontbreken van een rapport en de nodige gegevens (dag, tijd, type vliegtuig, luchtvaartmaatschappij, hoogte e.d.) niet mogelijk om na te gaan of er regels zijn geschonden en of er preventieve maatregelen moeten worden genomen. De directie geeft aan dat de opnamen van de hele dag zijn afgeluisterd en daaruit zou blijken dat alles die dag volgens de regels is gegaan.

REACTIE MINISTER

In een korte reactie woensdag aan NoticiaCla.com heeft de minister van Transport Otmar Oduber bevestigd dat er geen sprake van een rapport of klacht is, maar dat hij de Directie Luchtvaart opdracht heeft gegeven onderzoek te doen en uiterlijk donderdagochtend verslag aan hem, uit te brengen.

REACTIE ANSA

De ANSA, die verantwoordelijk is voor de luchtverkeerstoren, heeft evenmin een officiële klacht inzake enig incident ontvangen, aldus ANSA-directeur Nilky Kock in een verklaring aan NoticiaCla.com. Feit us dat zij bewijzen hebben dat er niets is gebeurd: “Aan de hand van het afluisteren van de tape van zondag hebben wij vastgesteld dat er geen incident heeft plaatsgevonden afgelopen zondag.” Ook de waarnemend directeur van ANSA, Erika Dedier, bevestigd dat er op de bewuste tape niets bijzonders valt te beluisteren. Volgens haar is er sprake van ‘hear say’, was er voldoende personeel in de toren die dag en heeft iedereen gewoon zijn werk gedaan.

Ook van het personeelsgebrek dat in het bericht op de website wordt aangehaald is geen sprake, stelt Kock: “De ANSA heeft altijd voldoende personeel in de toren en ik vind het vreemd dat een luchtvaartmaatschappij een oordeel heeft over de personeelsbezetting van de ANSA. Geen enkele luchtvaartonderneming heeft ooit contact met mij opgenomen en gevraagd of wij voldoende personeel hebben. Dus ik ben benieuwd wie hun bron is.”

SCHADELIJK VOOR ANSA EN LUCHTVERKEERSTOREN

Dat dergelijke berichten worden gepubliceerd en (inter)nationaal de ronde doen is schadelijk voor de reputatie van niet alleen de luchtverkeerstoren, maar ook het eiland, de ANSA en het toerisme. Pogingen om de website te benaderen en de schade te verhelpen, zijn echter niet gelukt.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *