NoticiaCla | Continuering financieel toezicht door eigen begrotingskamer

‘Kòrsou i Sint Maarten ta hunga ku kandela ku CBCS’ | Extra

DEN HAAG/ ORANJESTAD – De uitspraak van de scheidend voorzitter van het College Aruba financieel toezicht, Age Bakker, namelijk dat onze eilanden ook in de toekomst onder financieel toezicht moeten blijven, heeft gehoor gekregen.

De meeste actieve politici zijn het met deze stelling eens, maar niet op de manier zoals Bakker het zou willen. De regering wilde aan NoticiaCla geen reactie geven op de verklaring van Bakker. Oppositieleiders Evelyn Wever en Andin Bikker zeiden voor de continuering van financieel toezicht te zijn, maar dan door een eigen ‘begrotingskamer’. Onafhankelijk Statenlid Marisol Lopez is het gedeeltelijk met Bakker eens.

UITSPRAKEN BAKKER

Bakker heeft zich onlangs over dit onderwerp uitgelaten in het Nederlandse Financieel Dagblad, ter gelegenheid van zijn afscheid, na zes jaar, als voorzitter van het C(A)Ft. Volgens hem is financieel toezicht goed voor het investeringsklimaat en vermindert het de kans dat Nederland moet opdraaien voor de gevolgen van een slecht financieel beleid. “De combinatie van beloning voor goed gedrag (wortel en stok) helpt,” zei Bakker. Hij doelde hiermee op de mogelijkheid dat de eilanden als ze zich financieel goed gedragen via Nederland goedkoop in het buitenland kunnen lenen. Deze belofte is in 2013 in het zogenaamde ‘witte donderdagprotocol’ ook aan Aruba gedaan, maar zover is het nog niet gekomen. Met ‘de stok’ doelde Bakker ook op het feit dat het financieel toezicht een ‘aanwijzing’ kan geven.

REACTIE ARUBAANSE POLITICI

“Met het vertrek van Age Bakker bij CAft is mijn dialoog met hem ook beëndigd en die ga ik ook niet via de media continueren.” Dat was de korte reactie van minister van Financiën, Angel Bermudez aan NoticiaCla. De bewindsman zei meer interesse te hebben om met de nieuwe voorzitter in gesprek te gaan. “We hebben veel met zijn opvolger, professor dr. Gradus, te bespreken, waaronder de jaarrekening 2016, de begroting 2018 en de uitvoeringsrapportage tweede kwartaal, etc.” aldus Bermudez. De fractieleider van de MEP, Evelyn Wever-Croes liet weten voor voortzetting van financieel toezicht te zijn, maar dan wel door een eigen ‘begrotingskamer’.

“Wij van de MEP geloven in financieel toezicht. Ik denk dat toezicht belangrijk is. We hebben laten zien dat er zonder toezicht het land niet goed kunnen besturen,” begon Wever haar verklaring. Permanent toezicht is goed, maar dan niet zoals het nu gebeurt, “Dus dat een ander het voor ons doet. Wij moeten het zelf doen.” Dat kan volgens Wever door de Raad van Advies of door een aparte begrotingskamer. Dat orgaan moet dan wel het vermogen hebben om daadwerkelijke controle uit te oefenen en de overheid te dwingen maatregelen te nemen als uit het toezicht blijkt dat de zaken niet goed gaan.

Ook Andin Bikker is voor een eigen begrotingskamer. Volgens hem is er in het parlement consensus dat een begrotingskamer de eigen Cft wordt. “Volgens mij moet het Cft vervangen wrden door een begrotingskamer zodra de normen uit de wet Cft zijn gehaald,” stelde Bikker. In dat instituut kunnen Nederlandse experts worden aangesteld, maar het blijft in zijn ogen een autonoom instituut van Aruba. Onafhankelijk Statenlid Marisol Lopez is het met Bakker eens, maar is van mening dat Aruba tot nu toe alleen maar de stok heeft gekregen en geen enkele wortel. Aruba heeft nog geen enkele beloning gekregen van Nederland. Foto: het CAFT en het kabinet tijdens een vergadering vorige week.

Bron: NoticiaCla

4 Reacties op “NoticiaCla | Continuering financieel toezicht door eigen begrotingskamer

 1. @Renee van Aller

  Wat de supermercado betreft mijn vrouw en ik zijn al plm 31 jaar strikte vegetariers en lopen met een grote boog om de vleesafd. heen. Maar ieder mag zelf eten wat ze willen eten. Onze 2 kids eten wel vlees, zij beslissen wij niet.

 2. Renée van Aller

  @J
  Waren er in Dushi Korsou op de vleesafdelingen van supermarkten en in slagerijen geen beangstigende complicaties die het daglicht niet verdroegen? Al die misgrepen belandden in de landfill. Wat te doen met politici die de burgers parlementair gesproken, bij de neus nemen? Niet op de bijbehorende partij stemmen, toch? Ook al staan ze klaar met een handvol flappen of een nieuwe ijskast? Wij zijn allen flink genoeg om dat af te slaan. Misschien voor een verdubbeling van de kiezersbijdrage? Dat wordt dan een koekje van eigen deeg. De utilities worden gelijk na de verkiezingen flink verhoogd. Dus betaalt u de ontvangen vergoeding met woekerrente terug!

 3. De beste manier om de slager zijn eigen vlees te laten keuren is het zelf te doen.

 4. Renée van Aller

  Al jaren ontkent de regering de dreigende financiële crisis, die gestaag toeneemt. Henny Eman verklaarde trots bij de status aparte, dat er nooit meer een begrotingstekort zou zijn. Nu is er een aanzienlijk en groeiend begrotingstekort en onafzienbare schulden. En dan nu een eigen begrotingskamer? Dat wordt er weer vrolijk verder uitgeven. De regering trekt zich nu al niets aan van de adviezen van de eigen adviesorganen, zoals de RvA, de SER, de CAD etc. De eigen begrotingskamer zal fungeren als een extra vehikel om het Land verder te verarmen en toekomstige generaties met torenhoge schulden op te zadelen. Want waarom wordt er nu zoveel verhuld? Dat zal alleen maar erger worden. Een eigen begrotingskamer zal een aantal comfortabele posities banen creëren, goed betaald voor vrienden van de regering. En er zullen nooit adviezen komen in strijd met het eigen belang van de partij. Gebeurt dat wel, dan worden ze niet opgevolgd, zoals al decennia het geval is. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *