NoticiaCla | Aruba onderdeel complot omzeilen olieboycot Syrië

Aruba onderdeel complot omzeilen olieboycot Syrië | Ben Bartenstein/Bloomberg

WASHINGTON – Aruba zou een onderdeel worden van een plan van Syrië en Venezuela om internationale sancties tegen Syrië te omzeilen. Dat heeft het persagentschap Bloomberg vandaag bekend gemaakt.

Het was de bedoeling dat door tussenkomst van een fictief Russisch bedrijf met een flinke korting olie uit Syrië naar Aruba zou gaan. De olie zou in Aruba geraffineerd worden en vervolgens gedistribueerd worden naar maatschappijen in Amerika en andere landen. In het artikel worden namen genoemd van lokale personen.

OUD PLAN

Het plan dateert uit de tijd dat de raffinaderij in Aruba nog in handen was van Valero en Hugo Chavez president van Venezuela was. Volgens Bloomberg is het niet duidelijk of men nog steeds overweegt om het plan uit te voeren.

ARUBA GENOEMD

In het artikel wordt de naam genoemd van de oliehandelaar Wilmer Ruperti, die volgens Bloomberg zijn betrokkenheid bij deze zaak telefonisch aan het persagentschap heeft bevestigd. Hij verzekerde tegelijk dat hij tegenwoordig niets meer met deze zaak te maken heeft. Ruperti zou via een lokale makelaar, Oscar Helmeyer, een luxueus huis in het noordelijke deel van Aruba hebben gehuurd. Hij had zijn oog laten vallen op de raffinaderij van Valero, die in 2012 al was gesloten. Het artikel beschrijft dat Ruperti aan Helmeyer een bedrag van 15 miljoen dollar heeft geboden voor hulp bij het kopen van de raffinaderij. Het persagentschap meldt dat Helmeyer in een interview heeft bevestigd Ruperti een ontmoeting heeft gehad met premier Mike Eman en met minister Mike de Meza. In een brief van september 2012 aan de toenmalige ambassadeur van Syrië in Venezuela, Ghassan Abbas, schrijft Ruperti dat het doel van het plan was om de boycot van Syrië door Amerika en de Europese Unie te omzeilen.

HUIDIGE SITUATIE

Een vertegenwoordiger van Citgo heeft gezegd dat zijn bedrijf niet van plan was of is olie uit Syrië te halen voor de raffinaderij in Aruba. Citgo Aruba zal volgens hem aan alle wetten voldoen, waaronder de sancties opgelegd door Amerika, aldus de Citgo-vertegenwoordiger in een verklaring aan Bloomberg.

ARUBA OP DE HOOGTE?

Volgens Bloomberg ontkent de Arubaanse overheid van deze Syrische oliedeal af te weten. Het persagentschap veronderstelt dat deze kwestie mogelijk een rol kan spelen bij de komende verkiezingen in september, omdat de sluiting van de raffinaderij “de oorzaak is van veel lijden en werkloosheid’. Wat er ook gebeurt met de raffinaderij, stelt Bloomberg, dit ontmaskerde plan om de raffinaderij te heropenen doet de vraag rijzen naar andere pogingen (van Syrië) die niet bekend zijn geworden.

Foto: Ben Bartenstein/Bloomberg

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *