26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Venezuela’s eigen bitcoin: waarom het gedoemd is te mislukken

HomeMediaNOS | Venezuela's eigen bitcoin: waarom het gedoemd is te mislukken
Venezuela’s eigen bitcoin: waarom het gedoemd is te mislukken

Na een testfase van een maand is het vandaag een primeur voor het door hyperinflatie geteisterde Venezuela: een digitale munt, gelanceerd en gesteund door de staat. President Maduro is hoopvol dat de munt, de Petro, dé oplossing is voor de crisissituatie waarin zijn land verkeert.

De Venezolanen bekijken het wanhoopsproject met nieuwsgierigheid, argwaan maar vooral onverschilligheid. Want dat de munt gedoemd is te mislukken, is duidelijk.

Economische crisis

“In Venezuela zijn cryptomunten in kleine kring al langer populair. Ze zijn waardevoller en betrouwbaarder dan de nationale valuta, de bolívar”, vertelt Latijns-Amerikacorrespondent Marc Bessems. De Venezolaanse economie gaat gebukt onder een economische crisis en de nationale valuta, de bolívar, is bijna niets meer waard door hyperinflatie. “Maduro kan niet stil blijven zitten. Hij moest op zoek naar een alternatief voor de bolívar en denkt die te hebben gevonden in een eigen cryptomunt.”

“Aan de andere kant moet de Petro Amerikaanse sancties ontwijken,” zegt Marc Bessems. “De regering kampt namelijk ook met torenhoge schulden. Die moeten worden afbetaald, terwijl de eigen munt nu niks meer waard is.” Door die sancties is het vrijwel onmogelijk om aan dollars te komen en is het moeilijk om aan de schulden te voldoen.

Het is dus niet verrassend dat Maduro de Venezolanen op Twitter aanmoedigt zich in cryptomunten en de Petro te verdiepen. Met zijn hoopvolle hashtag #AlFuturoConElPetro – op naar de toekomst met de Petro – houdt hij hen op de hoogte van alle ontwikkelingen. Want door zo veel mogelijk Petro’s aan de man te brengen, krijgt het regime weer geld in het laatje, waarmee het zijn schulden kan betalen.

De Petromoneda – wat is het?

De naam Petromoneda, ook wel Petro, verwijst naar de olie waarop de munt steunt. De regering claimt namelijk dat de waarde van één Petro gekoppeld is aan één vat olie. Venezuela heeft één van de grootste olievoorraden te wereld. De prijs van 1 Petro is hetzelfde als de prijs van 1 olievat, op dit moment zo’n 60 dollar. Geen enkele andere cryptomunt heeft zo’n tastbare waarde.

De afgelopen maand zat de Petro in een soort testfase die vergelijkbaar is met een beursgang. Daaruit werd al duidelijk dat het hele Petro-plan op zijn minst schimmig is te noemen. Om te beginnen bij de basis: deze cryptomunt is niet werkelijk een cryptomunt.

“Cryptomunten bieden veel digitale zekerheid”, zegt Krijn Soeteman tech-journalist. “Dat komt doordat ze gebaseerd zijn op een zogenoemd blockchain-principe. Daardoor kan zo’n munt niet twee keer worden uitgegeven, of worden gekopieerd. Het systeem is gedecentraliseerd, je bent zelf verantwoordelijk voor je cryptomunten.”
Overheidskwestie

In het geval van de Petro gaat dit niet op. De productie van Petro ligt alleen in handen van de Venezolaanse overheid. Dat wil niet zeggen dat de Petro zomaar gekopieerd kan worden, maar wel dat de eindverantwoordelijkheid over wat er met die munt gebeurt bij Maduro’s regering ligt.

Dat de Petro niet de kenmerken van een cryptomunt bezit, lijkt Maduro weinig te doen. Hij verwijst steevast naar zijn digitale munt met de Spaanse term ‘criptomoneda’. Het zijn immers die munten die zo populair zijn onder zijn bevolking.

Voor het maken van digitale munten is heel veel stroom nodig, terwijl om de haverklap de stroom uitvalt.
Marc Bessems, correspondent Latijns-Amerika

De Petro wordt door een kleine groep Venezolanen enthousiast ontvangen. Zij geloven in Maduro. Op Facebook wisselen zij al maanden tips en nieuws uit. Bijvoorbeeld over hoe ze aan harde valuta zoals dollars komen. Het idee om zo’n Petro aan te schaffen houdt hier voor de meesten al op. Het maakt duidelijk dat de Petro de Venezolanen eigenlijk geen voordeel oplevert, alle opbrengsten gaan naar Maduro.

Volgens Marc Bessems zijn er nog meer kanttekeningen bij het plan te plaatsen. “Zo is een heel praktisch bezwaar dat in Venezuela de stroom om de haverklap uitvalt. Terwijl voor het maken van digitale munten heel veel stroom nodig is.” Het regime lijkt hier nauwelijks over te hebben nagedacht. “Maduro heeft wel aangekondigd dat er speciale plekken op universiteiten worden ingericht waar de munten kunnen worden gemaakt, maar veel gebieden zitten dagelijks zonder elektriciteit. Hoe dit dus gaat werken zonder de hoeveelheid stroom die daarvoor nodig is, dat is voor de meeste Venezolanen een raadsel.”
‘Geen vertrouwen’

Ook blijft onduidelijk hoe de Petro vanaf vandaag gebruikt gaat worden. Volgens Maduro zouden belastingen en overheidsvoorzieningen ermee kunnen worden betaald, eventueel ook olie. En in de toekomst moet ook het toerisme er gebruik van gaan maken. Maar details blijven achterwege, terwijl de munt vanaf vandaag dus te gebruiken zou zijn.

Gezien de praktische bezwaren, de onduidelijkheid omtrent het hele project, maar vooral Maduro’s lange geschiedenis van economisch wanbeleid is het niet gek dat de meeste Venezolanen onverschillig staan tegenover de Petro. “Juist datgene wat nodig is om dit project te laten slagen ontbreekt,” zegt Marc Bessems, “de Venezolanen hebben er geen vertrouwen meer in, net zoals de rest van de wereld geen vertrouwen meer heeft in Maduro.”

Bron: NOS

1 reactie

  1. Het gebrek aan vertrouwen in Maduro staat niet alleen de Petromoneda in de weg, hij staat momenteel alle ontwikkelingen in Venezuela in de weg. De rest van het artikel is gebaseerd op ‘wishful thinking’. Steeds meer Venezolanen raken bekend met Petromoneda. Uiteindelijk zullen ook steeds meer dit gaan gebruiken. Voorts is dat van stroomuitval ook relatief. Ooit gehoord van generators ? (1 na grootste olievoorraden ter wereld; kunnen heel veel generators op ‘draaien’).

    Vandaag zal de vice-president van VS, Mike Pence, een lezing geven m.b.t. de presidents verkiezingen in Venezuela. De dag ervoor feliciteerde Donald Trump, president Putin, met de ‘verkiezingsuitslag’ voor een 4de ambtstermijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties