ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...

DolfijnFM | Onduidelijkheid over strandbezoek

Er is dit weekend onduidelijkheid gerezen over het strandbezoek. Juristen van CHATA interpreteren artikel 11 over sport en lichaamsbeweging niet als een strandverbod, maar als een sportverbod...

DolfijnFM | Acht nieuwe besmettingen erbij

Dit weekend zijn er acht nieuwe coronabesmettingen bijgekomen op Curaçao. 993 mensen werden getest, zodat de testratio op 0,8 procent uitkwam. Eén patiënt in het CMC overleed...

DolfijnFM | Man ernstig gewond na val van dak

Een man is zondagochtend ernstig gewond geraakt nadat hij van het dak viel. Dat gebeurde bij een schoolgebouw in Ronde Klip. Uit onderzoek is gebleken dat de man...

DolfijnFM | Milicien trapt bestuurder van zijn scooter

De Marechaussee onderzoekt een incident tussen een burger en een milicien van de Curmil van de kazerne van Suffisant. Afgelopen maandag zou de milicien op de kaya...

PBC | 80.000ste prik vandaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als alles goed gaat, wordt vandaag de 80.000ste prik gezet. De teller staat daar vanochtend net iets onder. Ruim 44.000 mensen zijn al volledig...
- Advertisement -spot_img

NOS: Rode Kruis: zo veel oorlogen nu

HomeMediaNOS: Rode Kruis: zo veel oorlogen nu

Het Rode Kruis biedt onder meer hulp bij de oorlogen in Oekraïne (links) en Irak (rechts) en de bestrijding van ebola in West-Afrika (midden) ANP / EPA (bewerking NOS) .
Het Rode Kruis biedt onder meer hulp bij de oorlogen in Oekraïne (links) en Irak (rechts) en de bestrijding van ebola in West-Afrika (midden)
ANP / EPA (bewerking NOS) .

Ebola in West-Afrika. Geweld in Syrië, Oekraïne en Irak. En dan zijn er nog de problemen in Zuid-Sudan, Afghanistan en de Centraal Afrikaanse Republiek. Het Rode Kruis draait overuren om op allerlei plekken in de wereld hulp te bieden, zegt het hoofd internationale hulpverlening Juriaan Lahr in het AD.

De hulporganisatie zegt honderden miljoenen euro’s tekort te komen, om al het werk naar behoren te kunnen doen.

“Er zijn nu zo veel oorlogen. Het is ongekend. Ik heb dit in 10 jaar dat ik het werk doe, nog nooit meegemaakt”, zegt Lahr in de krant.

Rampen en oorlogen
Door het geldtekort moet het Rode Kruis keuzes maken om toch iedereen van hulp te kunnen voorzien. In de praktijk betekent het dat mensen soms een maand met een voedselpakket moeten doen, dat eigenlijk bedoeld is voor een week.

Volgens Lahr is er wel genoeg geld ingezameld voor natuurrampen, maar mag dat niet ergens anders voor worden ingezet.

“De praktijk leert dat het makkelijker is geld op te halen voor een acute natuurramp dan voor een langslepend conflict. Ik vind dat soms lastig, want voor mij is een slachtoffer in elk land hetzelfde: iemand die hulp nodig heeft.”

Slachtoffers
Door de vele conflicten moet de organisatie vaak opereren in oorlogssituaties.

“We hebben meer collega’s verloren dan ooit. Alleen in Syrië zijn het er tot nu toe 45. Om met eigen eigen ogen te kunnen zien wat mensen het hardst nodig hebben, moeten we gebieden in waar wordt gevochten.”

Audio:

Lahr zegt dat dit alleen gebeurt als de strijdende partijen onze veiligheid kunnen garanderen. Maar toch blijkt dat in de praktijk niet altijd genoeg.

“Toch kan het zijn dat een medewerker wordt getroffen. Dat heb je niet in de hand. Het enige waarop we invloed hebben, is duidelijk maken dat we er om humanitaire redenen zijn, en niet om politieke.”

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties