NOS: Ontvoerde journalist VS vrijgelaten

Peter Theo Curtis op archiefbeeld Foto |  Al-Jazeera .

Peter Theo Curtis op archiefbeeld Foto | Al-Jazeera .

Een Amerikaanse journalist die bijna twee jaar geleden in Turkije bij de Syrische grens werd ontvoerd, is vrijgelaten. Dat is bevestigd door de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken.

Peter Theo Curtis is in Syrië vrijgelaten en overgedragen aan vertegenwoordigers van de Verenigde Naties. Qatar zou hebben bemiddeld om hem vrij te krijgen.

De journalist werd in oktober 2012 ontvoerd in de Turkse plaats Antakya, waarvandaan hij Syrië wilde binnengaan. Hij werd volgens Kerry vastgehouden door de Syrische terreurbeweging al-Nusra.

Video:

Een Amerikaanse journalist die bijna twee jaar geleden in Turkije bij de Syrische grens werd ontvoerd, is vrijgelaten. Hij was ontvoerd door de Syrische terreurbeweging al-Nusra.

James Foley
“Vooral na deze week, die werd gekenmerkt door een onvoorstelbare tragedie, zijn we allemaal opgelucht en dankbaar dat Theo Curtis thuiskomt, na zo’n lange tijd in de klauwen van al-Nusra”, schrijft Kerry in een verklaring.

De minister verwijst daarmee naar de onthoofding afgelopen week van de Amerikaanse journalist James Foley, die was ontvoerd door de Islamitische Staat (IS). Een video van Foley’s onthoofding was op internet gezet.

Vrienden
Op 30 juni kreeg de Arabische zender al-Jazeera een video met Curtis in handen. Hij zag er slordig uit, met lang haar en een baard, maar leek in goede gezondheid te verkeren.

Curtis noemde in de video zijn naam en zei dat hij een journalist uit Boston was. Hij zei ook dat hij alles had wat hij nodig had: voedsel, kleding en zelfs vrienden.

Curtis heeft Syrië inmiddels verlaten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zo snel mogelijk met zijn familie worden herenigd.

Duitse gijzelaar
Vandaag schreef het Duitse Welt am Sonntag dat IS in juni een Duitse gijzelaar heeft vrijgelaten. Daaraan zou een jaar onderhandelen zijn voorafgegaan.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *