28 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 03:18

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Op Curaçao dreigen 50.000 mensen door armoedegrens te zakken

Dick Drayer | Correspondent Curaçao

Arnaldo de Palm en zijn gezin NOS / Dick Drayer

Arnaldo de Palm en zijn gezin NOS | Persbureau Curacao

Arnaldo de Palm staat in de deuropening van zijn vervallen huisje in Buena Vista. De paar vierkante meters die hij heeft, deelt hij met zijn 16-jarige zoon Jesús. Zijn oudste dochter van 19 krijgt over drie maanden een baby. Zij slaapt bij haar oma, iets verder op het erf. Bijna vier generaties op veertig vierkante meter. “Het gaat net, we weten niet beter dan dat het zo is.”

- Advertentie -

Arnaldo is 60 jaar oud en heeft geen werk. Hij verdient soms wat geld als dagloner. “Ik zit op een truck en breng stenen rond in de bouw. Twee, drie ritjes per dag, maar ook heel vaak geen. Ik verdien misschien 125 gulden in de week, maar alleen als we rijden.”

Meer dan twee weken geleden heeft Curaçao strenge maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Winkels en bedrijven zijn dicht, de bouw ligt op z’n gat. Arnaldo heeft al die tijd geen geld meer verdiend.

“We hadden nog wat rijst en bonen, maar verder is alles op. Ik verdien op de truck net genoeg om mijn kinderen en mijzelf eten te geven.” Oma heeft een AOW-uitkering van 400 euro per maand. Zij strijkt, met haar 76 jaar, kleren bij andere mensen om rond te kunnen komen. “Ook dat is vanwege corona weggevallen.”

Arnaldo was vroeger duikinstructeur en heeft al zijn papieren. “Ik heb 22 jaar gedoken, maar ik krijg geen werk meer, ik ben te oud. Op duikscholen willen ze alleen maar jonge mensen van 35.”

- Advertisement -

Bekijk hier de reportage van correspondent Dick Drayer.

Vandaag komt Jason Vic langs, een energieke jongen van 23 die voedselpakketten rondbrengt. Jason is die distributie op eigen initiatief begonnen. “Ik breng al een half jaar eten rond voor kinderen die het moeilijk hebben. Maar sinds corona, zie ik dat veel meer mensen honger hebben, geen eten hebben en ben ik geld in gaan zamelen voor voedselpakketten.”

Jason Vic van de voedselbank | Persbureau Curacao

Duizenden op Curaçao plotsklaps afhankelijk van de voedselbankk | Persbureau Curacao

Coronavirus voedselbank | Persbureau Curacao

Dat doet Jason in samenwerking met de Voedselbank. “We wisselen gegevens uit om dubbele verstrekkingen te voorkomen, maar verder doe ik alles zelf met hulp van particuliere donateurs.”

De voedselbank heeft op een industrieterrein in het noorden van Willemstad een opslagloods gehuurd om voedselpakketten te maken. Volgens Dennis Anthony van de Samenwerkende Hulporganisaties dreigen 50.000 mensen, net als Arnaldo de Palm, door de armoedegrens te zakken.

“Op Curaçao wonen 160.000 mensen. Standaard staan er al 17.000 mensen geregistreerd in het hulpverleningscircuit. Daar komen nu zo’n 16.000 mensen uit de toeristische sector bij. Wij schatten daarnaast dat er nog zo’n 15.000 mensen buiten de boot vallen. Dat zijn bijvoorbeeld dagloners die nergens staan geregistreerd en ZZP’ers.”

De voedselbank maakte voor de coronapandemie 150 voedselpakketten per maand’. “Dat is nu opgeschaald tot tweeduizend pakketten per week, waar een gezin van drie tot vier personen twee weken van kan leven.”

Arnaldo krijgt vandaag zijn eerste pakket. Olie, suiker, koffie, thee, rijst, bloem en nog veel meer waar hij twee weken mee uit de voeten kan. “Ik ben blij. Er is geen andere manier om aan eten te komen in deze tijd. Normaal gesproken is het al een gevecht om eten te kopen, nu met corona ben ik afhankelijk van voedselhulp.”

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

27 reacties

 1. …..”Op Curaçao dreigen 50.000 mensen door armoedegrens te zakken”….

  Met dank aan de post 10-10-10 Premiers:

  1. Gerrit Schotte
  2. Stanley Betrian
  3. Daniel Hodge
  4. Ivar Asjes
  5. Ben Whiteman
  6. Hensley Koeiman
  7. Gilmar Pisas
  8. Eugene Rhuggenaath

  Maar ook de N.A. Premiers:

  1. Don Martina (Aqualectra Fuik gate)
  2. Maria Liberia-Peters (ALM lease gate)
  3. Suzy Camelia-Römer (Wapen gate)
  4. Alejandro Jandi Paula (PSC gate)
  5. Miguel Pourier (Restitutie gate)
  6. Suzy Camelia-Römer ( Kitchen Gate)
  8. Etienne Ys (Insel Air gate)
  9. Ben Komproe ( many gates)
  10. Mirna Godett (Nummerbord gate)
  11. Ronchi Isa ( Broodleverancier gate)
  12. Errol Cova (BOO arbeiders gate)
  14. Emily de Jongh-Elhage ( Auto lease gate)

  En nog een paar…..
  Stuk voor stuk hebben ze friends & familie bevoordeeld en er vette deals uitgesleept

 2. Hi @Clapas
  Helaas hebben we een samenleving gecreeerd die – en dat zeg ik heel bout – voor lange tijd afhankelijk van caritas zullen zijn en alles dankzij deze en vorige regeringen, geen 1 uitgezonderd. We hebben met z’n zessen voorlopig afgesproken ons te richten op bejaaren- en alleenstaanden en geloof mij die hebben het nu heel erg moeilijk en kun je plaatsen onder de vergeten groep. Dat neemt niet weg dat je gelijk hebt dat doorleren de weg naar een beter bestaan – zou kunnen leiden -. Niettemin is dat niet aan ons kleine groepje van 6 om het halleluja te gaan verkondigen .
  Ik vind het bijna crimineel dat het zover heeft moeten komen den er zo’n massa mensen aan de kant moet blijven staan. Het hele zootje in de Forti en hun vazallen moeten zich diep schamen maar het is aan ons om ervoor te zorgen dat die figuren vgd jaar niet meer terugkomen, geen enkele van hun!
  Ik heb het wel eens eerder aangehaald en nu met de crisis die iedereen treft en vooral zij die helemaal niets hebben dat er een nieuw begin moet komen. Ik ben geen helderziende maar ieder normal denkend mens weet dat het niet zo kan blijven doorgaan.
  Ik geloof in de change.

 3. “Dick Drayer is een journalist die verslag moet uitbrengen wat er in de wereld gaande is. Dat is de taak van een onafhankelijke journalist!
  Niets meer en niets minder @CR”
  Oneens William, dit is pure ondermijning van het gezag. Als dikke Begina vanuit zijn penthouse in Den Haag zegt dat niemand op Curacao met honger naar bed gaat, hoe haalt iemand het dan in zijn hoofd om daar aan te twijfelen?

 4. “Yamil lasten verdient dat in een kwartiertje.”
  als Yamil gaat schijten, verdient hij al meer dan dan deze man in een week

 5. “De vraag is waar blijven alle schoolbesturen en leraren in deze tijd? Zitten ze op de overheid te wachten? Waarom nemen ze geen initiatief?”
  Sinds wij geen minister hebben die stad en land afreist om overal inspiratie op te doen, is het niveau van het onderwijs drastisch gedaald

 6. Beste @William, is dat niet uitstel van executie? Het uitdelen van pakketten kan niet eeuwig duren. Nederland is bereidt om een schenking te doen maar zolang directeuren van overheid nv’s en de top van de Centrale bank zichzelf miljoenen salarissen blijfven betalen, zal Nederland wel gek zijn.

  Moet zeggen dat ik wat filmpjes op social media heb gezien van mensen die zeggen niets te eten te hebben en ze krijgen geen gehoor bij de overheid dus vroeg of laat kunnen wij plunderingen krijgen.

  Vraag me wel af waar de vakbonden blijven, die hebben altijd met de mes op de keel van de overheid om meer en meer voor hun leden gevraagd waarom nu niet diezelfde leden vragen om solidariteit te tonen met de rest?

  Hoop dat je doorgaat met het goede werk maar het zou mooi zijn als je bij het uitdelen van een pakket ook gezinnen met kinderen kan adviseren dat ook in deze tijd doorleren heel belangrijk is want volgen mij is dat de enige weg uit de armoede.

 7. Net weer met een aantal mensen voedselpakketten rondgebracht in Oost zoals wij al 4 wkn doen inmiddels en is ons wel opgevallen, dat mensen soms al meer dan een week geleden een aanvraag hbbn ingediend en nog steeds niets hbbn.
  Nu zijn wij gewoon 6 particulieren die elke week ieder 2 voedselpakketten brengen bij die mensen die echt niets hebben. Veel ouderen en alleenstaanden.
  Wij hebben het gevoel dat het zgz centrale punt niet goed werkt -nog – en te bureaucratisch. Teveel clubjes.
  Al met al een uiterst trieste situatie!

 8. Dit lijkt een typisch voorbeeld van de wet van behoud van ellende. Wij weten niet wat de toekomst in petto heeft, het is vooralsnog koffie dik kijken maar één ding is zeker de enige manier om de armoede te ontvluchten is opleiding en werk.

  Deze dagen zien we heel veel instanties voedselpakketen uitdelen net zoals Direct TV die met draaiende camera’s pakketten ging uitdelen.

  De vraag is waar blijven alle schoolbesturen en leraren in deze tijd? Zitten ze op de overheid te wachten? Waarom nemen ze geen initiatief?

  In feite had het uitdelen van pakketten niet alleen met de ministerie van SOAW gecoördineerd moeten worden maar ook met leerplicht ambtenaren en de leraren die nog voor hun geld willen werken.

  Corona virus, lockdown, social distance, scholendicht, het is allemaal geen reden om geen onderwijs te volgen maar zoals altijd is deze regering als een kip zonder kop bezig.

 9. Dick Drayer is een journalist die verslag moet uitbrengen wat er in de wereld gaande is. Dat is de taak van een onafhankelijke journalist!
  Niets meer en niets minder @CR

 10. De oudste dochter van 19 jaar van Arnaldo de Palm krijgt over 3 maanden een kleintje.
  Waar is de verwerker(de vader van het nog te geboren baby) eingelijk gebleven in dit verhaal/. Dochter slaapt bij oma.
  Papa in wording, heeft hij werk?
  Of moeten wij belastingbetaler over drie maanden weer gaan dokken cq betalen voor weer een papa die geen zin heeft om in de toekomst voor de zoveelste baby te zorgen?
  Het wordt tijd dat de voogdijraad deze papa’s allemaal gaan opzoeken en hun verantwoordelijk stellen voor hun dushi vrijpartij zonder condom.

 11. Kan me nog als kind herinneren dat ik een verhaal heb gelezen dat een priester is gestuurd om de slaven die toen in opstand waren om ze om te praten en Tula vroeg aan de priester, zijn wij in de ogen van God niet allemaal gelijk( hij was echt een slimme die Tula) ?

  De priester antwoordde toen, “het is de wil van God en als jullie je nu overgeeft zal de heer jullie vergeven.

  Wat wij vaak met armoede zien is dat het niet zomaar ontstaat. Het gaat heel vaak van generaties tot generaties en op een gegeven moment beginnen de armen te denken dat het de wil van God is.

  Het gaat zelfs zover dat ze bang zijn om een poging te wagen uit de armoede te ontsnappen want dat is tegen de wil van God en niemand wilt door God gestraft worden.

  De media hier doet ook niets anders, ik zag laatst Nicole Maduro op TV, een verhaal vertellen over Corona en ze had het over dr. Gerstenbluth heeft gezegd, zoals dr. Gerstenbluth heeft gezegd.

  Vrij simpel Nicole Maduro en TeleCuracao behandelen de kijkers als simpele geesten die niet in staat zijn om ‘out of the box’ te denken en alles wat de autoriteiten zegt moeten ze voor zoete koek aannemen en vooral niet zelf een eigen mening hebben.

  Net als de ketting van slavernij die de slaven om hun enkels hadden, houdt Nicole Maduro en TeleCuracao de ketting van armoede om de enkels van de armen.. Iedereen moet braaf naar de autoriteiten luisteren en probeer vooral niet een eigen mening te vormen en helemaal niet in opstand te komen want het is Gods wil dat jullie arm zijn.

 12. Pober, pero contentu. A mi me gusta mi gente Curazoleño. Hendenan humilde y bunita di corazón. Dios lo corda sin duda di bosonan……………tene pasenshi numa queridonan. Nada no tin mas forza cu boso oracionnan y oracionnan di boso paisanonan aunque nos ta leu di boso. Abusadornan tin cu paga pa nan maltrato y amargura cu boso ta pasando aden boca será. Nog een korte tijd……………..

 13. “Ik zit op een truck en breng stenen rond in de bouw. Twee, drie ritjes per dag, maar ook heel vaak geen. Ik verdien misschien 125 gulden in de week, maar alleen als we rijden.”

  Yamil lasten verdient dat in een kwartiertje.

 14. Yes, we need more people who go to Centrum Piscadera to buy mayonnaise and Vreugdenhil to buy flesh rolls during quarantaine, and who take pride in joyriding.

 15. @Victor: the main problem is a lack of
  – vision
  – ethics
  – education
  and too many people like Ambulant on this island.

 16. Vele mensen zijn geschrokken, heb al heel veel telefoontjes gehad van mensen uit NL en zelfs België die zich afvragen wat een teringzooi het hier is.
  Slechte reclame en het zootje in regering/Staten etc dient zich ernstig te schamen.

 17. ….”die dikzak van een Begina verklaarde vorige week namelijk nog doodleuk dat niemand op Curacao met honger naar bed gaat”…..

  @CR Die man die nu zijn ministerpensioen betaald naar binnenharkt is een karikatuur van de doorsnee Minister met kletskoek praatjes.
  Categorie salon fatsoenist, alles mooi praten.

  Raymond Begina , zit er vanwege zijn kleur, niet vanwege vakmanschap of kunde.
  identiteits politiek.

 18. Dick Drayer is de boel hier aan het opstoken: die dikzak van een Begina verklaarde vorige week namelijk nog doodleuk dat niemand op Curacao met honger naar bed gaat

 19. No Victor that is not a solution
  Those who want to come most are poor to. We already have to many.
  The poor part is also connected to education.
  And if hospitality is the major source of income people need to want to work there to. But they do not. Many people had to be imported from the Philippines.
  The major problem is corruption.
  The waste of money and the blocking of options.

  En lapas draayer is hier niet gestationeerd voor de NOS
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Dick_Drayer
  Hij heeft gewoon veel meer lef. En is een echte journalist.
  Te goed voor het eilandje eigenlijk.

  Hij is ondermeer bekend van de ruzie…met de zus van wiels
  https://knipselkrant-curacao.com//dick-drayer-bewijst-intimidatie-opnames-confrontatie-met-wiels-vrijgegeven/

 20. 33% of curacao people are poor. 50.000 is not good for little island like curacao. Investment is necessary to help this country. Young people are living in netherlands never returning to their island. That is a very big issue to deal.
  Migration from other countries is a solution for curacao.

 21. Goed geteld dus rond de 48.000 mensen dreigen onder de armoede grens te raken en daar zijn de illegalen niet meegeteld.

  Het is wel zo dat bij veel gezinnen armoede van generatie op generatie over gaat. Het lukt niet om op eigen kracht de armoede cyclus te doorbreken door één of andere reden.

  Het valt nu op dat een correspondent van het NOS hier gestationeerd hier aandacht aan besteedt de lokale zenders durven het niet aan want dat kan als kritiek op de regering gezien worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -