NOS | Nederland moet aanwijzing Curaçao gedeeltelijk intrekken

Dick Drayer

Premier Rhuggenaath | NOS

Nederland moet de aanwijzing die het Curaçao gaf gedeeltelijk intrekken, oordeelt de Raad van State. Door die ingreep van staatssecretaris Knops in 2019 werd Curaçao verplicht de begrotingstekorten van 2017 tot 2019 binnen drie jaar te compenseren, een bedrag van bijna 130 miljoen euro.

Curaçao tekende beroep aan tegen de aanwijzing omdat het vond dat de termijnen van Nederland te kort en onredelijk waren. De Raad van State geeft Curaçao daarin nu gelijk. De Nederlandse regering zou onvoldoende oog hebben gehad voor de veerkracht van de Curaçaose economie, mede door de crisis in Venezuela.

In de beoordeling van het conflict stelt de Raad van State bovendien dat de aanwijzing niet nodig was. Beide landen hadden inmiddels een Groeiakkoord gesloten dat gericht was op het bereiken van een structureel begrotingsevenwicht en het compenseren van de tekorten. Ook zouden de overheidsschulden verlaagd worden en maatregelen getroffen om te komen tot duurzaam houdbare overheidsfinanciën.

Uitspraak te verwaarlozen

De uitspraak van de Raad van State zal aangekomen zijn in Den Haag, maar het effect ervan is te verwaarlozen. Het Groeiakkoord is inmiddels in het licht van covid-19 van tafel en nu vervangen door een meerjarig hulpprogramma om de negatieve gevolgen van de coronacrisis tegen te gaan.

De begrotingsnormen in de Rijkswet financieel toezicht die overschreden werden, en waardoor er een aanwijzing kwam, zijn in ieder geval tot en met volgend jaar losgelaten. Het nieuwe toegestane begrotings- en financieringstekort wordt nu bepaald in de Rijksministerraad van februari 2021 op basis van de liquiditeitsbehoefte van Curaçao.

Verheugde reacties op het eiland

Het nieuwe meerjarige steunprogramma wordt uitgevoerd door het nog op te richten Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Daarmee krijgt Nederland nog meer inspraak in de overheidsfinanciën van Curaçao. Het eiland heeft liquiditeitssteun nodig omdat het nauwelijks nog inkomsten heeft door het wegvallen van toerisme als gevolg van corona. Nederland heeft de hulp afhankelijk gemaakt van de medewerking van Curaçao in het COHO. Ook daar moet de Raad van State nog advies over geven.

Op Curaçao is verheugd gereageerd op de uitspraak van de Raad van State. Maar premier Rhuggenaath wil het hoofdstuk nu afsluiten en zich concentreren op een goede relatie met Nederland en op de afspraken om structurele hervorming via het COHO gestalte te geven.

Bron: NOS

13 Reacties op “NOS | Nederland moet aanwijzing Curaçao gedeeltelijk intrekken

 1. @Drechi:

  “Het nieuwe meerjarige steunprogramma wordt uitgevoerd door het nog op te richten Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Daarmee krijgt Nederland nog meer inspraak in de overheidsfinanciën van Curaçao.”

  Waarschijnlijk gaat dit ver boven jou “intellect”

 2. Drechi pa bosnan Tur

  Tja… Tja……. Weten jullie? ……
  Het lastige van “Hou je poot stijf Knops” (iets dat menigeen hier op KKC om het hardst hebben geschreeuwd) is dat als je voornoemde poot te lang stijf houdt, onhoudbare pijnlijke kramp het onvermijdelijke gevolg is.
  Laat dit een les zijn voor jullie..
  To be continued ook…..

 3. Als er één kwal rondloopt is het wel Rhugg cs. Deze subjecten moeten zich schamen zichzelf salarisverhogingen toe te eigenen terwijl 1/4 van de bevolking aan het voedselbank infuus hangt. 1 op de 4, ga er maar aanstaan.

 4. Een kleuterklas zonder toezicht, dat is wat het eiland wenst?

  Van een 4 een 7 maken verandert niets!

 5. @Gerrit:

  ” laten we niet op de zaken vooruit lopen. ”

  Gelijk heb je. Eerst zien dan geloven.

 6. Bolivar, laten we niet op de zaken vooruit lopen. Dezelfde Raad van State zal ook nog een uitspraak doen over de COHO en de voorwaarden.
  Kan wel eens verrassend worden wat het toeziend orgaan daadwerkelijk in de melk te brokkelen krijgt.

 7. “De uitspraak van de Raad van State zal aangekomen zijn in Den Haag, maar het effect ervan is te verwaarlozen. Het Groeiakkoord is inmiddels in het licht van covid-19 van tafel en nu vervangen door een meerjarig hulpprogramma om de negatieve gevolgen van de coronacrisis tegen te gaan.”

  Goede zaak. Het toeziend orgaan is een realiteit geworden.

 8. Haha, een procedurefoutje veranderd niets aan de situatie. Het is en blijft hier een reeds lang opgegeven financieel rampgebied.

 9. De Rechtsstaat

  Echtwaar juf Kaat? Jouw?

  Zou ik ook kunnen zeggen met mijn niet, of no trago-meid.

  Iig heb ik het nooit aan de grote klok gehangen, dat ik de hoop in jullie bange dagen kan zijn….. Dat is de nederlandse belastingbetaler al.

 10. Abraham Mossel

  Heb Tom de Graaf mee gemaakt in Avila hotel 24 jaar geleden toen hij minister was, grotere kwal kan je niet tegen komen in die tijd, wat een doetje en hielle likker was het toen, zal nu nog wel zo zijn de KWAL.

 11. Het is maar goed dat Tom de Graaf ( RvS) niet weet dat er van de afspraken voor duurzaam houdbare overheidsfinanciën na 6 maanden nog niets is terecht gekomen. Sterker nog: ministerssalarissen dalen niet maar stijgen met 25% per i juli.
  Dat ons mannetje van de extreme salarisverhoging in crisistijd een goede relatie wil met een vleugellamme Knops is dus wel begrijpelijk want er moeten nog honderden miljoenen onze kant op al heeft St Maarten aangetoond dat je het met een grote bek ook wel krijgt.

 12. @DR, met jouw iig niet.

 13. De Rechtsstaat

  VERHEUGDE REACTIES OP HET EILAND!

  Er is echt geen hoop meer op dit eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *