28 C
Willemstad
• dinsdag 5 december 2023

Extra | Journaal 4 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Antilles-Guyane patrol vessel seizes 3.5-ton cocaine haul

MARIGOT--Patrol vessel La Combattante from Marine Nationale seized 3.5 tons of cocaine from a fishing vessel southeast of Barbados on November 28. After confirming the location of the...

AntilliaansDagblad | Overheid belooft prijzen in de gaten te houden

Kralendijk - Directie Toezicht en Handhaving (T&H) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) kondigt aan prijscontroles te gaan uitvoeren op het basismandje, bekend als Bon Kompra Plus. F16...

AntilliaansDagblad | Aruba eigen mededingingsautoriteit

Oranjestad - In een statig pand in de binnenstad van Oranjestad is de Aruba Fair Trade Authority (Afta) geopend. Aruba heeft daarmee een eigen mededingingsautoriteit. Bij de opening...

AntilliaansDagblad | Parkeerbeheer bijna rond

Parkeerbeheer in zicht | Minister VVRP: Onderhandeling nieuw contract in eindfase Willemstad - Het parkeerbeheer is bijna rond en de onderhandelingen zijn in de eindfase. Dat antwoordt de...

AntilliaansDagblad | ‘Hoofdpijn’ in de wijk Rio Canario

Naast illegale boomkap nu ook een snack begonnen Willemstad - De buurtbewoners van de Menegrandeweg in de wijk Rio Canario houden hoofdpijn vanwege de acties van Melly Bergland,...
- Advertisement -spot_img

NOS | Nabestaanden verzetsheld Jan Zwartendijk hebben excuses gekregen

HomeMediaNOS | Nabestaanden verzetsheld Jan Zwartendijk hebben excuses gekregen
Zwartendijk verstrekte visa met als bestemming Curaçao en creëerde op die manier een vluchtroute.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de nabestaanden van verzetsheld Jan Zwartendijk excuses aangeboden.

Zwartendijk redde in de Tweede Wereldoorlog als Nederlandse consul in Litouwen, met gevaar voor eigen leven, duizenden Joden. Hij verstrekte visa met als bestemming Curaçao en creëerde op die manier een vluchtroute.

Na de oorlog werd hij door het ministerie van Buitenlandse Zaken niet bedankt, maar kreeg hij een berisping. Hij zou in strijd met de consulaire richtlijnen de visa hebben verstrekt. Zwartendijk overleed in 1976. Het verhaal over de berisping staat in het boek De Rechtvaardigen van Jan Brokken.

Volstrekt ongepast

“Als dat is gebeurd”, schrijft minister Blok, “was dat volstrekt ongepast en zijn nu ruimhartige excuses op hun plaats. Jan Zwartendijk verdiende erkenning en eerbetoon voor zijn dappere gedrag. Die heeft hij, helaas postuum, vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw op verschillende manieren ontvangen”, zegt Blok.

De secretaris-generaal van het ministerie heeft een brief geschreven waarin wordt gesproken van ruimhartige excuses.

Minister Blok schrijft in antwoorden op Kamervragen dat hij, samen met koning Willem-Alexander, gesproken heeft met de zoon en dochter van Zwartendijk. “Daarbij is uiting gegeven aan grote bewondering voor het optreden van hun vader in 1940.”

Op 15 juni werd in Kaunas in Litouwen een monument onthuld ter ere van Jan Zwartendijk. Zijn twee kinderen waren daarbij, net als koning Willem-Alexander, de president van Litouwen en minister Blok.

Bron: NOS

3 reacties

  1. @Mossel

    Zwartendijk redde in de Tweede Wereldoorlog als Nederlandse consul in Litouwen. Hij verstrekte visa met als bestemming Curaçao. Een monunent voor Zwartendijk spreekt hier niet tot de verbeelding. Curaçao als bestemming opgeven was een papieren excersitie en heeft verder met Curaçao niets van doen. De meeste Joden gebruikten Curaçao destijds als springplank naar o.a. de VS. Laat onverlet dat het een moedige man was..

  2. @Abraham: Zwartendijk zelf, net als iedereen die hij aan een visum hielp, was ervan overtuigd dat Curaçao de Joden niet zou toelaten. Hij had gelijk.
    Daarom koos Zwartendijk voor die merkwaardige formulering van wat in de paspoorten werd gestempeld: “Er is geen visum nodig voor de Kolonie Curaçao.”
    Maar Curaçao had hier absoluut niets mee te maken.

  3. Een groot man deze verzetsheld Jan Zwartendijk, waarom geen monument op Curacao, Tula de buitenlander, heeft toch ook een monument, voor zijn optreden??.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties