31 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

NOS | Marineschip Karel Doorman op weg naar het Caribisch gebied

HomeLandenArubaNOS | Marineschip Karel Doorman op weg naar het Caribisch gebied
Zr.Ms. Karel Doorman vertrok vandaag vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied | foto Koninklijke Marine

De Zr. Ms. Karel Doorman is uit Den Helder vertrokken voor een missie in het Caribisch deel van het koninkrijk. Het bevoorradings- en transportschip gaat de overheden daar ondersteunen in verband met de coronacrisis.

Het schip heeft een hospitaal en medisch personeel aan boord en is uitgerust met helikopters en landingsvaartuigen. Die kunnen worden ingezet als op de eilanden problemen bij voedseltransporten of openbare-ordeproblemen ontstaan. Dat geldt ook voor de 48 mariniers die meegaan. Indien nodig kunnen extra mariniers worden gestuurd.

De lokale overheden op de eilanden hebben zelf om bijstand gevraagd.
Marineschip Karel Doorman vertrekt vanuit Den Helder om te helpen bij de coronacrisis

De 268-koppige bemanning is twee-en-een-halve week in quarantaine geweest, om te voorkomen dat het virus op zee om zich heen grijpt. De mariniers hebben twee weken in quarantaine gezeten.

De oversteek over de Atlantische Oceaan duurt elf dagen. Dan pas krijgt de commandant te horen wat de precieze taak zal zijn. In eerste instantie duurt de missie drie maanden. Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland is al in het Caribisch gebied, onder meer om te helpen bij de grensbewaking.

De scheepsarts van de Karel Doorman geeft een korte rondleiding:
Zo zien de medische faciliteiten van het marineschip Karel Doorman eruit

Op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten geldt een lockdown; de grenzen zitten dicht, er geldt een avondklok en mensen mogen alleen de straat op om boodschappen te doen of naar het werk te gaan. Het virus is op alle bij Nederland horende eilanden vastgesteld, alleen nog niet op Bonaire.

De eilanden vrezen de economische klap die ze gaan krijgen. Toerisme is de motor van de economie en dat ligt nu volledig stil.

Bron: NOS

11 reacties

 1. @William.. ‘de KD is idd een Vliegdekschip’. Nou nee… De Karel Doorman 1 was een vliegdekschip. Mijn Pa was machinist aan boord van de KD 1. Die is later naar Argentinie verkocht en tijdens de Falkland oorlog bijna getorpedeerd.
  Sindsdien heeft Nederland nooit meer een vliegdekschip gehad. De huidige KD is een bevoorrader.

 2. Het zijn slechte tyden ook voor corruptie dieven. Er valt veel minder af te romen ook.
  Met een goede economie valt er ook veel meer te stelen.
  Dus ook voor de dieven. De tent kan beter open dan dicht.
  Dat vliegdekschip is een us test case nu.
  Field tryout

 3. Laplasje is een oerdomme knuppel, en heeft echt een verstand van een koe en Ezel als van Gerrit de Raaf die in het gevang zit, trouwens heb gehoord dat Gerritje die drie (3) jaar erbij moet uitzitten aangezien er niemand 1.8 miljoen voor hem gaat schuiven om hem vrij te krijgen, ook schoon pappa niet, het zijn te slechte tijden om bakken geld te verdienen?.

 4. De eilanden hbbn zelf om hulp gevraagd dus @BS en @Clapas jullie zitten er beiden naast.
  Vwb de ‘blanco’ cheque ben ik het eens maar dat heeft niets met de KD te maken!

 5. Eric heeft wel gelijk.. Curacao wil gewoon een blanco cheque uit Nederland en Curacao beslist wel waar het aan uitgegeven worden.

 6. Wat een ongelooflijk dom geval is @Clapas toch!
  De KD is idd een vliegdekschip met voldoende medische hulpmiddelen waar de 3 landen hier om hbbn gevraagd
  Het US ship waar je over schrijft heeft bv niets te maken met het hospitaalschip wat verleden week in de haven van NY is aangekomen. Ondankbaar stom geval!!

 7. @eriklaplas; wellicht is het u ontgaan, maar de bemanning van de Doorman heeft al ruim twee weken in afzondering gezeten alvorens zij zijn vertrokken. Google eens en ziet wat voor schip dit is en wat de mogelijkheden zijn als het hier in de regio misgaat. Geld ga je dan niet helpen.

 8. Mooi, dan krijg ik binnenkort weer nieuwe oogst.

  In zo’n bootje gaat toch wat meer dan in de dubbele bodem van mijn koffer.

 9. “Die Nederlanders zijn hardleers, wij hebben om geld gevraagd niet om spullen”
  klopt, wij hebben geld nodig om onze “toppers” aan het werk te houden: wat zou de impact op onze economie zijn als onze “toppers” deze crisis misbruiken om hun carrière in het buitenland voort te zetten?!

 10. Die Nederlanders zijn hardleers, wij hebben om geld gevraagd niet om spullen. Op een Amerikaanse vliegdekschip is ook een epidemie uitgebroken en er zijn zeker 155 bemanningsleden besmet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties