32 C
Willemstad
• maandag 22 juli 2024

Extra | Journaal 19 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, July 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, July 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Girobank Curaçao geblokkeerd na ingrijpen Centrale Bank, klanten woedend

HomeMediaNOS | Girobank Curaçao geblokkeerd na ingrijpen Centrale Bank, klanten woedend

Dick Drayer

Rekeninghouders eisen hun geld voor de deuren van de Girobank | Èxtra

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft gisteren ingegrepen bij de Girobank. Deuren gingen dicht, betaalkaarten werden geblokkeerd en het internetbankingsysteem werd uit de lucht gehaald.

Iedere klant kan tot een maximumbedrag van 5000 euro over zijn tegoeden beschikken, maar nog onbekend is in welk tempo dat kan. Met de maatregel zou volgens de Centrale Bank meer dan 90 procent van de rekeninghouders over hun volledige tegoed kunnen beschikken.

De ingreep kwam nadat rekeninghouders massaal hun tegoeden op hadden geëist. Dat gebeurde na geruchten dat de belastingdienst via zijn girorekening 4,5 miljoen euro wilde overmaken naar de ziektekostenverzekeraar SVB. Die transactie mislukte omdat de bank over onvoldoende geld beschikte. Niet veel later liet oliedistributeur Curoil weten geen cheques van de Girobank meer te accepteren en vroeg de distributeur zijn klanten via andere banken te betalen.

Noodregeling

Opmerkelijk is dat de Girobank al sinds 2013 onder een noodregeling van de Centrale Bank valt. De bank was tot 2002 in handen van de Curaçaose overheid en is sinds 2010 voor het grootste deel in handen van IIG Capital, de International Investment Group in New York. Pensioenfonds APC en de overheid behielden een minderheidsbelang.

Volgens bronnen in de financiële sector is het bijna omvallen van de Girobank het gevolg van slecht beleid bij de Centrale Bank zelf. Die heeft onlangs een voorschot van ruim 140 miljoen euro gegeven omdat de Girobank in liquiditeitsproblemen kwam, maar onduidelijk is of daar dekking tegenover staat.

Ontslag bankpresident

De Centrale Bank kwam onlangs negatief in het nieuws toen de nieuwe president, oud IMF-topman Bob Traa, al na vijf maanden zijn ontslag indiende. Officieel om persoonlijke redenen, maar het is in de financiële sector geen geheim dat hij binnen de Centrale Bank is tegengewerkt vanwege zijn plannen om de bezem door de Centrale Bank te halen na 35 jaar leiding van zijn voorganger Emsley Tromp. Die moest vertrekken nadat hij werd beschuldigd van belastingontduiking. Traa kreeg ondanks de belofte geen vaste aanstelling bij de bank.

Naar verluidt zal de Centrale Bank de slechte leningen afschrijven en worden de overige activa verkocht aan andere banken.

Bron: NOS

Naschrift KKC

Dit is de link naar de rol van de Maltese bank bij Girobank, beschreven door The Malta Times. De rechtszaken in New York van Girobank onder curatele tegen meerderheidsaandeelhouders David Hu en Martin Silver is hier te volgen:

http://iapps.courts.state.ny.us/iscroll/SQLData.jsp

Het nummer is 655968-2018

Met name in nrs 41, 45 en 49 worden de rollen van Girobank bestuursleden Eric Garcia, Stephen Capella en manager Neysa Isenia-Schoop nader belicht.

Lees hier de vonnisen tegen Girobank directeur Eric Garcia (CEO).

Lees hier het vonnis tegen Girobank CFO Stephen Capella

Lees hier meer over de rollen van Girobank’s voormalige Raad van Commissarissen Anthony Cijntje, Willem van Bokhorst, Philip Martis, Dieudonné van der Veen en Ivan de Windt en UBO’s David Hu en Martin Silver (in New York, Verenigde Staten) en Girobank accountant Ernst & Young Accountants.

De transacties en ‘gefabriceerde leningen’ waar de aangifte betrekking op heeft, vonden naar het zich laat aanzien begin 2013 plaats; ongeveer in de periode maart tot mei 2013. De jaarrekening 2012 van de Girobank kreeg op 23 april 2013 nog een goedkeurende verklaring van accountant Erick Statius van Eps van Ernst & Young Accountants op Curaçao.

Lees hier het Girobank dossier dat de KKC ten behoeve van haar trouwe lezers bijhoudt.

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

 1. “Werken toch alleen de BEst of the Best bij de CB”

  Ja zoals Zus, die zo goed is dat op pensioengerechtigde leeftijd vanwege onmisbaarheid langdurig “uitgeleend” wordt aan Financien.

 2. Fantast Eric Garcie en het miezerig mannetje Stephen Capella, alias de Zuurzak patser, leenden volstrekt onverantwoorde bedragen aan het luchtkasteel Ctex van fraudeur Anthony de Lima.

  Ongetwijfeld ging een flink stuk van die lening als kickback terug naar rekeningen van Eric Garcia in Miami en rekeningen van (de moeder van) Stephen Capella in Panama.

  Maar dat was voor deze twee graaiers niet genoeg. Ze lieten zich ook, ALS TOEZICHTHOUDERS!, op de payroll zetten van Ctex!

 3. Volgens bronnen in de financiële sector is het bijna omvallen van de Girobank het gevolg van slecht beleid bij de Centrale Bank zelf.

  Werken toch alleen de BEst of the Best bij de CB?

 4. …..”Ingrijpen cbcs dus veel te laat, tromp niks gedaan met z’n vette salaris”….

  @Kaat : De hele dikbetaalde CBCS directiekliek + RvC + Ministers heeft al die jaren nooit wat gedaan en daadkracht getoond om een degelijje garantie stelsel regeling op te tuigen.

  In plaats van goede wettelijke voorwaarden te stellen voor een garantiefonds, zat Chos Romero om 5 uur in de Heeren en speelden directeuren Tromp en Hasselmeyer elkaar dikke bonussen toen ze Giro onder curatele hadden gesteld.

  Bron: https://curacaochronicle.com/politics/case-against-tromp-reveals-more-irregularities-in-the-central-bank/

  En nu van Traa “Presidente Saliente” is, moeten we het dalijk hebben van de elkaar uit het kot vechtende directeuren Jardim en Leila Matroos-Lasten, een in de politieke ja-knik cultuur gewortelde UTS kanjer voor wie het juk van CBCS president duidelijk te zwaar is?

 5. Ik weet niet hoe laag je IQ moet zijn om, jaren geleden, na het horen van alle debacles met Garcia, Capella, CTEX, gebouw in Rooi Catootje etc, nog een rekening aan te houden bij de girobank.
  Desondanks kreeg onze regering het voor elkaar om de Girobank als huisbank te handhaven. Dat gaat ons weer een hoop schade opleveren, want ook dat geld is dus gewoon verdwenen. Wordt weer een postje ‘onverwacht’

 6. Ingrijpen cbcs dus veel te laat, tromp niks gedaan met z’n vette salaris. Ook toezichthouders giro zijn stil gebleven. Garcia capella neysa geniet van de ramp die velen zijn toegebracht. RATTEN.

 7. Strip de bestuurders van al hun assets en laat ze betalen voor de schade van hun wanbestuur betalen net als met het BZV Yarzargaray – Abdallah – Jourdain trio

 8. Eric Garcia laid on his deathbed, and requested to be joined at his bedside by his fellow bank directors Neysa Amnesia and Stephen Capella.

  He instructed them that he wished to be buried, when he finally passed away, along with all his money. He gave each of them five hundred thousand dollar and asked them to throw the money on top of his coffin, in the burial plot, when he died.

  A couple of days later the old man passed away and was buried within the week. At the wake, Neysa Amnesia and Stephen Capella were chatting when Neysa Amnesia was suddenly overcome with guilt. She confessed to Stephen that she had only thrown half of the money onto the coffin, as the villa that Eric Garcia had given her needed urgent repairs to the roof. Stephen Capella jumped up and said to the current CFO of Aqualectra, ‘I think that is a shameful act of you. I threw a cheque in for the full amount!”

 9. “Rekeninghouders eisen hun geld voor de deuren van de Girobank.” Wat op TV bleek is dat veel van die rekeninghouders Haitianen zijn. Blijkbaar hebben ze nooit van de DSB bank gehoord.

 10. Uitermate triest allemaal,, dat de ‘overgeidsbank’ de pensioenen heeft afgedragen aan APNA en APC.
  Ik heb maar één woord hiervoor het is gewoon tuig hoe men met de mensen hier omgaat, met medeweten van velen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties