27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Doden, gewonden en rellen: Willemstad stond 50 jaar geleden in brand

HomeNieuwsKunst en CultuurNOS | Doden, gewonden en rellen: Willemstad stond 50 jaar geleden in...

Dick Drayer

Willemstad stond vijftig jaar geleden in brand ANP

“Wit racisme op Curaçao sloeg om in zwart racisme. De Nederlanders hadden daarvoor het goede voorbeeld gegeven.” Stanley Brown zit op zijn praatstoel en kijkt naar de muurschildering in zijn woonkamer. Met grote, zwarte letters staat geschreven: 30-5-69. Die trinta di mei is vandaag precies 50 jaar geleden.

Willemstad stond toen in brand. Wat begon als een staking van arbeiders bij de Shell-raffinaderij ontaardde in een gewelddadige volksopstand in de binnenstad, die voor een groot deel afbrandde. Twee mensen kwamen om, tientallen raakten gewond.

In de loop van de dag werden honderd bewapende mariniers, Nederlanders en Antillianen, vanuit de kazerne naar de stad gedirigeerd. Later kwamen daar nog meer lokale mariniers bij, ook vanuit Aruba. Toen de nacht viel, was de orde min of meer hersteld.

Bekijk ook deze terugblik op de gebeurtenissen van 30 mei 1969:
Video afspelen
05:23
De dag dat Willemstad in brand stond

De destijds 30-jarige onderwijzer Stanley Brown was een van de drie stakingsleiders. Hij werd opgepakt, net als Amador Nita en Wilson ‘Papa’ Godett. De laatste lag onder bewaking in het ziekenhuis nadat hij zwaargewond was geraakt door een politiekogel.

In de jaren na 1969 wordt Stanley Brown langzaam uit de geschiedenisboekjes geschreven. “Ik geloof dat dat door mijn kleur kwam. 30 mei heeft onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op de emancipatie en bewustwording van de zwarte Curaçaoënaar. We kregen waardering voor onze eigen kleur en cultuur.”

Ik ben een rooie neger.
Stanley Brown, stakingsleider 1969

Amador Nita werd jaren later minister. “Als ik zijn beleid bekritiseerde, dan was zijn antwoord: die witte mensen hebben jarenlang geprofiteerd, nu is het tijd voor de zwarte mensen om te oogsten”, zegt Brown.

30 mei was in zijn ogen vooral ook een kleurstrijd.

“Klasselijnen lopen op Curaçao meestal langs kleurlijnen. Lastig voor mij, want ik ben een rooie neger. Zoon van een zwarte Curaçaose arbeider en een witte Nederlandse moeder. Maar op school was ik een witte Curaçaoënaar. Ik heb mijn leven lang last gehad van deze dualiteit.”

Stanley Brown | Persbureau Curacao

Volgens Brown is 30 mei een keerpunt geweest, niet alleen in de relatie met Nederlanders, maar ook voor de werkende klasse. “Er kwamen collectieve cao’s, volkswoningen om arme mensen betere huisvesting te geven, ieder huis een eigen wc, stromend water uit de kraan en goede gezondheidszorg.”

Maar het ontstaan van een verzorgingsstaat, op Nederlandse leest geschoeid, bleek voor Curaçao onbetaalbaar, rekende Brown uit. “Na 1969 kregen we de vlag, ons eigen volkslied, een munt. We kregen die dingen zonder ervoor te vechten. Maar ze betekenen geen moer. We moeten werk hebben!” En Brown slaat met zijn vuist op tafel.

In 1993 richt de voormalige revolutionair een politieke partij op die aansluiting wil bij het moederland: Curaçao moet een provincie worden van Nederland.

Brown is trots op zijn rol tijdens en na 1969. “Er is veel bereikt, al zien de mensen die na 1969 zijn geboren dat volgens hem niet.”

Bron: NOS

7 reacties

  1. Echt triest dat na vijftig jaar wij dit nog steeds gebruiken als struikelblok. Landen hebben wereldoorlogen meegemaakt en op de dag van vandaag floreren.

    Wij zijn echt zielepoten!!!

  2. Alleen complete randdebielen vieren het vernietigen van de binnenstad van hun eigen ‘land’ als een overwinning.
    How low can you go ?

    Dit volk heeft in 7000 jaar geen vooruitgang geboekt en zal dat de komende 7000 jaar ook niet doen. En ondertussen maar blijven schreeuwen: ‘Nos mes por’.

  3. Dit type destructieve en vandalistische plunder en roof opstanden komen in Haïti regelmatig voor , prosteren staat daar gelijk aan vandalisme, stenen gooien en autos en gebouwen in brand steken, het land gaat steeds verder achteruit met deze zelf destruerende tendensen.

  4. De reactie van minister Nita is tekenend voor het gebrek aan integriteit en zelfreflectie: je mag best oogsten als je daarvoor gezaaid hebt en je bloed, zweet en tranen hebt erin gestoken. Oogsten op Curacao betekent meestal jezelf een absurd hoge beloning toekennen via salaris of wachtgeld regelen zonder dat je daar maar iets voor hebt teruggegeven. Bedrijven als UTS, Insel Air, ENNIA, Curoil zijn daar typische voorbeelden van.

  5. Kijk eens waar black power ons gebracht heeft.

    Onze economie is in elkaar gestort, corruptie voert hoogtij en crimienelen als Tilly Pikerie en Neysa Isenia schamen zich er niet voor om rechtszaken aan te spannen om hun wederrechtelijke verkregen voordelen te behouden.

    Pabien Korsow! 50 jaar revolutie heeft ons veel gebracht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties