NOS | Defensie ruimt vliegtuigbommen bij Aruba

Defensie ruimt 9 vliegtuigbommen bij Aruba

Defensie ruimt 9 vliegtuigbommen bij Aruba

Defensie heeft in de buurt van Aruba negen vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. De explosieven lagen zo’n anderhalve kilometer uit de kust, op een diepte van ongeveer tien meter.

De kust voor de High Rise Hotels is een drukbezochte duikspot, vanwege de aanwezigheid van een gezonken Duits vrachtschip. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de bommen deze week van de zeebodem gehesen en elders afgezonken naar een diepte van 220 meter.

De ruiming is gedaan op verzoek van de Gouverneur van Aruba. Defensie stuurde daarop het team van de EOD.

De negen bommen waren van Amerikaanse makelij. Toen nazi-Duitsland in 1940 Nederland binnenviel, werd het Duitse vrachtschip SS Antilla door de kapitein voor de kust van Aruba tot zinken gebracht. Hij wilde daarmee voorkomen dat het schip in handen viel van de vijand.

Daarna werd het zeegebied rondom de Antilla gebruikt als oefengebied door het Amerikaanse leger. Dat had op Curaçao een squadron onderzeebootbestrijdingsvliegtuigen gestationeerd.

Brandstof

Duitsland wilde met duikboten voorkomen dat kostbare brandstof van de raffinaderijen op Aruba en Curaçao aan de geallieerden werd geleverd. De Amerikaanse aanvallen moesten dat voorkomen.

Omdat er meer wrakken voor de kust van Aruba lagen, oefenden de Amerikanen geregeld met het gooien van bommen op objecten onder water.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *