28 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

NOS | De Pelikaan is weer thuis

NOS corespondent Dick Drayer  | Edsel Gumbs

De noodhulp van de Zeeland en de Pelikaan aan Dominica is ten einde. De Zeeland is woensdagmiddag afgemeerd naast Zr.Ms. Karel Doorman in Sint Maarten. Het vaste ondersteuningsschip in de West, de Pelikaan, is vanochtend aangekomen op Curaçao.

Beide schepen zijn ingezet voor noodhulpverlening op de Bovenwindse eilanden na de orkaanpassage van Irma. Daarnaast hebben beide schepen ook noodhulp verleend aan het door orkaan Maria zwaar getroffen Dominica.

De Peilkaan terug op Curacao | Persbureau Curacao
De Peilkaan op Dominica orkaan Irma | Persbureau Curacao

NOS-correspondent Dick Drayer was bij de binnenkomst van de Pelikaan op Curaçao

Irma
Op 4 september vertrok de Zeeland met hulpgoederen van Aruba richting de Bovenwindse eilanden. De Pelikaan vertrok een dag later vanaf Curaçao. De Zeeland was het eerste schip dat in het getroffen gebied aan kwam na de passage van Irma. Haar boordhelikopter heeft vanuit de lucht het schadebeeld in kaart gebracht. Donderdagochtend 7 september konden beide schepen veilig afmeren in de haven van Sint Maarten. Zij zijn direct gestart met het bieden van noodhulp en het ondersteunen van de marinierseenheid uit Aruba. Deze mariniers waren vóór orkaan Irma al aanwezig op Sint Maarten om de lokale autoriteiten voor en tijdens de passage van orkaan Irma te ondersteunen.

De Pelikaan vervoerde extra militairen uit Curaçao, vrachtwagens en hulpgoederen. Nadat alle goederen en het extra personeel van boord was gehaald, is de Pelikaan weer teruggevaren naar Curaçao om meer hulpgoederen op te halen. Dit heeft zij nog twee keer gedaan.

Maria
Een kleine twee weken na de passage van orkaan Irma passeerde de tweede zware orkaan genaamd Maria. Anders dan veel regen bleven Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius de schade gespaard. Orkaan Maria heeft uiteindelijk wel flink huisgehouden op het eiland Dominica.

NH90 boordhelikopter op de Zr. Ms. Zeeland
Na een noodoproep uit dat land zijn de marineschepen ingezet om ook hier noodhulp te verlenen. De Zeeland kreeg als eerste de opdracht om moeilijk te bereiken gebieden te voorzien van water, voedsel en medicijnen met de NH90 boordhelikopter en de beschikbare snelle rubberboten. Ook was er een hoge prioriteit voor medische evacuaties omdat patiënten het ziekenhuis niet meer zelf konden bereiken.

De Pelikaan fungeerde de eerste dagen als logistieke levensader. Uit de naastgelegen eilanden Antigua en Martinique hebben zij, in nauwe samenwerking met hulporganisaties ter plaatsen, hulpgoederen aangevoerd. Deze transportcapaciteit was cruciaal omdat er initieel geen hulpgoederen op het eiland waren om te verdelen.

Nu de normale bevoorrading van het eiland weer op gang komt, is de fase van noodhulp afgesloten en is de inzet van deze twee marineschepen beëindigd. De Karel Doorman komt morgen aan in Dominica en zet 300 pallets met water af. Daarna vaart zij weer terug naar Sint Maarten om daar verder te gaan met het ondersteunen bij de wederopbouw.

Bron: NOS

Artikel delen

2 reacties

  1. Ik denk dat de Nederlandse marine zich in de toekomst met dit soort acties bezig moet houden en leuke opnames voor thuis maken. Nederland moet niet meer aan vredes acties of helpen in gewapende conflicten. Zelfs de plunderaars op St. Maarten wisten dat de militairen met geweren zonder kogels daar rondliepen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -