26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AVC | The unbearable lightness of being: Amigoe en de strijd om relevantie

HomeMediaAVC | The unbearable lightness of being: Amigoe en de strijd om...

Door Dick Drayer

The unbearable lightness of being: Amigoe en de strijd om relevantie

Om eerlijk te zijn: ik heb nooit veel begrepen van de strategie van mediabedrijven op Curaçao. Maar wat Amigoe nu presteert, is heel opmerkelijk. In een krampachtige en wellicht wanhopige poging te behouden wat de krant ooit was, worden alle mediaconventies uit het digitale tijdperk opzij gezet.

Dat de krant daarbij het risico loopt haar relevantie te verliezen, als dat al niet het geval is, betreur ik ten zeerste. Niet in de laatste plaats omdat dat journalistieke banen kost en die zijn al schaars op Curaçao. Bovendien heb ik vrienden op de redactie daar.

Ter verduidelijking ik schrijf niet voor de Amigoe, maar lever wel vier of vijf keer per jaar een lange bijdrage in hun zaterdagbijlage, de Ñapa. Afgelopen zaterdag nog met een bijdrage over mijn reis en verblijf op Sint Maarten voor en na de passage van orkaan Irma (ook op deze blog te lezen). Misschien wel mijn laatste, na dit artikel. Maar ik wil als journalist wél relevant blijven.

Screenshot van Renske Pin op Facebook

Website
Het zal volgers van het nieuws op ons eiland niet zijn ontgaan: Amigoe heeft haar website grondig aangepast. Niets nieuws onder de zon voor grote gerenommeerde kranten. Die hebben hun businessmodel en masse aangepast om de tegenvallende krantenverkopen op te kunnen vangen. Er werden aparte onlineredacties opgezet en er kwamen nieuwe eindredacteuren. Niet bij Amigoe.

Tot ontsteltenis van veel lezers – inclusief mijzelf – hebben ze een flipbook geïntroduceerd (waar zie je dat nog?) en mag je als abonnee maar liefst driemaal (!) per dag inloggen om hetzelfde te lezen als wat er in de papiereneditie staat gedrukt, die een uurtje later in mijn bus valt. Die mag ik dan gelukkig wel weer honderden keren per dag op mijn schoot leggen om te lezen, al zal ik dat aantal waarschijnlijk nooit halen. Wie drie keer heeft ingelogd moet helaas tot morgen wachten om verder te lezen. Mind you: lezen van artikelen, waarvoor je betaald hebt! Leve de klant, leve de lezer!

Corebusiness
Gerenommeerde kranten hebben begrepen – of zijn dat door schade en schande wijs geworden – dat niet de krant de reden van hun bestaan was, maar nieuws. Net als CD- en DVD-makers – overigens ook nogal laat – doorhadden dat het niet de gegevensdrager, maar de gegevens zelf waren, die de reden van hun bestaan vormde. Het is immers de stand van de technologie die bepaalt waar je je corebusiness op afstemt.

Door je krant integraal op internet te zetten, heb je kennelijk niet begrepen wat de corebusiness eigenlijk is. Helemaal als blijkt dat je het archief ook nog eens weghaalt. Als je al relevant wilt zijn, dan zeker niet langer dan tien edities, moeten ze op Scherpenheuvel hebben gedacht.

Nou weet ik uit vertrouwelijke bron dat de vraag ‘waarom zijn wij op deez’ aard’, onderwerp was van een speciale vergadering bij de Amigoe. De meeste journalisten wisten het antwoord wel, maar de hoofdredacteur/eigenaar had een verrassing voor zijn personeel in petto: ‘wij maken een krant omdat we geld moeten verdienen’.

Een typisch antwoord van een eigenaar/uitgever die met de verkeerde pet op een redactievergadering voorzit. Want als hoofdredacteur had ik dan gezegd: zullen we hamburgers gaan verkopen? Verdient beter en is in lijn met onze corebusiness!

Facebook
De keuze om ‘geld verdienen’ bovenaan het lijstje te zetten, zie je dan ook terug in alle manieren waarop de krant zijn – blijkbaar precaire financiële – hachje probeert te redden. Het meest stuitende voorbeeld om relevantie te verliezen en te focussen op geld verdienen is wel wat mediaonderzoekster Renske Pin deze week meemaakte.

Zij maakte met haar telefoon een screenshot van een artikel uit de krant van maandag. Daarin werd aangekondigd dat de Boeli van Leeuwen-prijs dit jaar naar een journalist gaat. Geen eigen nieuwsgaring van de krant, nee, een bericht van de minister over 10-10-10, de dag dat die prijs wordt uitgereikt. Pin plaatst de foto op Facebook, arceert het relevante gedeelte voor haar volgers en genereert daarmee een relevante discussie: hebben wij wel journalisten op Curaçao, die zo’n prijs verdienen?

Voor Pin een relevant gegeven. Zij leidde het grote mediaonderzoek van Unesco en onderhoudt nog steeds een besloten media-Facebook pagina om ons journalisten met elkaars meningen en beroepsmatige observaties te confronteren. Ook Amigoe-journalisten doen daar overigens aan mee, al kostte dat wat moeite.

Onvermurwbaar
Ze is dan ook verbaasd als een uur later haar Facebookpagina is geblokkeerd en ze een bericht krijgt dat ze de auteurswet heeft overtreden. Althans, dat Amigoe aangifte heeft gedaan bij de beheerder van Facebook.
Maar erger nog, is dat Pin voor straf drie dagen niet kan reageren en gebruik kan maken van haar account. Bovendien dreigt Facebook haar hele account voor altijd (!) te blokkeren als het nog een keer gebeurt.

‘O dat wisten we niet’

“Oh dat wisten we niet, echt”, is de reactie van de Amigoe. Maar de krant is onvermurwbaar. Het probleem onderling oplossen, zoals Facebook suggereert, is ook niet mogelijk; het voorstel van Renske Pin om haar account weer te deblokkeren, waarna ze het bericht beloofd weg te halen, is onbespreekbaar. “Wij nemen schending van auteursrechten serieus.” is het malle antwoord:

Internet is voor lokale kranten een noodzakelijk kwaad

Afijn, het is duidelijk. De focus van Amigoe ligt op hun papieren krant. Internet is een noodzakelijk kwaad, dat alleen maar geld kost en geen cent oplevert. Kom daar maar eens om in 2017.

Daarom was ik vanochtend zo aangenaam verrast dat een andere kwaliteitskrant, de Vigilante (zie foto) gewoon wel relevant wil zijn en een mooi artikel publiceerde en liet delen op sociale media over mijn vriend Sem Klein. Van wie ik niet wist dat-ie zo goed kon voetballen.

Kwaliteitskrant Vigilante

Had je maar een krant moeten kopen, hoor ik ze op Scherpenheuvel zeggen….

Bron: AchterkantVanCuracao

Dit artikel is geplaatst in

16 reacties

  1. De wijze waarop ‘nieuws’ geconsumeerd werd veranderde ook met de transformatie van radio naar televisie. In het begin had niet iedereen, vooral in agrarische gebieden, de mogelijkheid om een TV aan te schaffen. Bij de Amigoe heeft men nog niet door dat de digitalisering van Curacao niet alleen te maken heeft met Google View. In tegenstelling tot de Papiaments-talige kranten, stapt het lezerspubliek van Amigoe geleidelijk maar gestaagd over naar de internet voor hun nieuwsvergaring. Recent in het programma ‘zomergasten’ sprak Glenn Helberg over paternalistische wijze van sommige ondernemers op Curacao. Dit kenmerk typeert ook de Amigoe en een deel van haar lezerspubliek. Echter, ondertussen is de Nederlandse happy few op Curaçao inmiddels al naar ‘eigen echo-kamers’ gemigreerd.

  2. Fiel lesaso di amigoe ta skirbi:
    Als lezer van Amigoe leg ik alle kritiek naast mij, en blijf AMIGOE lezen.

    A mi ta skirbi:
    Wel Lesado fiel di amigoe.
    Leg maar alle kritiek naast je neer.
    Als de mngt van de amigoe jouw ook oplvolgt, dan vrees ik dat je in toekomst niet veel meer valt te lezen. Je zal dan de archieven van curacao moeten gaan raadplegen om de amigoe door te kunnen lezen.

    Lees de archieven dan maar als de amigoe niet meer is.
    Dan lees je un periodico de ayer.
    Sensacional cuando salió en la madrugada
    a mediodía ya noticia confirmada
    y en la tarde materia olvidada.

    Want de amigoe zal net als de Beurs en nieuwsberichten vergaan.

  3. Ha die DD is weer bezig. Als lezer van Amigoe leg ik alle kritiek naast mij, en blijf AMIGOE lezen. Ik vind ie een redelijk objectief krant, en omdat ze vraagtekens hebben gesteld bij de manier hoe de “Boeli van Leeuwenprijs” dit jaar werd weggegeven, hebben sommigen probleem met de krant. Ik niet, ik wil niet eenzijdig worden geïnformeerd.

  4. Het is jammer dat de krant al zo lang dubbele maatstaven hanteert. Komt dat uit Curaçao? Wij hebben jaren geprobeerd om voor de Amigoe te schrijven. Het was altijd problematisch. Afspraken werden niet nagekomen en er stond niets tegenover. We hebben het altijd gratis gedaan. We hebben ontelbare keren met de verschillende hoofdredacteuren gesproken. Dat leidde feitelijk tot niets. Er werden wel veel woorden gebruikt vol verbetering, maar dat was loos alarm. Wij hebben altijd geweigerd iets anders te schrijven dan de werkelijkheid onderbouwd door de feiten. Misschien was dat de reden dat we zoveel moeilijkheden ondervonden? Wij wilden een krant van niveau en geen krant van een nivel di dos dedé. Daarin slaagden we niet. Dus we zijn enige jaren geleden opgehouden met schrijven voor de Amigoe. De Papiamentstalige kranten gaan er in kwaliteit op vooruit. Pabien! Het AD is nog acceptabel, maar de inhoud van de Amigoe vervult ons met opklimmende ontsteltenis. Renée van Aller & John de Vries

  5. Mijn vader had vroeger een stensel apprat. dagen lang reclame gemaakt. De kranten van nu zijn copyvan????????????? en Gerrit de Raaf??

  6. De markt is hier simpelweg gewoon veel te klein voor allerlei extra fratsen op het internet. Klinkt allemaal wel leuk om een hele internet redactie op touw te zetten, maar wie gaat dat betalen ? De adverteerders ? Het is nu al sprokkelen om genoeg advertenties te krijgen om de papieren krant te drukken.
    Ik snap dat men niet blij is met het huidige systeem, maar todat er geld van buitenaf komt zie ik dit niet snel veranderen.
    Vergeet ook niet dat hier op Curacao nog altijd geldt: ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt.’

  7. Volgens mij publiceert de Knipselkrant ook geen artikelen meer van de Amigoe. Komt dat omdat de advocaten van Amigoe met rechtszaken dreigen wegens het niet in acht nemen van het auteursrecht? ( en dat terwijl de Amigoe zelf her en der de copy bijeenscharrelt).
    Hun hernieuwde internetsite is overigens van een belabberde kwaliteit, niet te geloven.

  8. De Amigoe directie moet maar eens inloggen op de Telegraaf! Da’s andere koek!
    Vraag me trouwens af waar de Amigoe haar artikelen vandaan haalt. De bron wordt amper vermeld. Ook zij plegen plagiaat met het overnemen van berichten uit andere kranten.(mensen)
    Ga zo door Amigoe en uw dagen zijn geteld.

  9. Amigoe is inderdaad in kwaliteit achteruitgegaan, helaas.

    Antilliaans Dagblad is daarentegen flink vooruitgegaan. Met goede onderzoeksjournalistiek (Fraudelyne Wiels, Stichting Studiefinanciering).

    Wel vreemd dat het AD oorverdovend stil is over CBSC (benoemingen Tara Asjes en Zus de Lannoy, niet antwoorden op vragen aan Tromp van Rekenkamer en PWC).

    Maar selectieve onderzoeksjournalistiek (AD) is beter dan geen onderzoeksjournalistiek (Amigoe).

  10. Amigoe is volgens mij doomed om de volgende Beurs en nieuwsberichten te worden. Ben zelfs vergeten dat die bestaan.
    Vind het jammer om te zeggen, maar Amigoe is een waardeloze krant geworden. Al lang.

    Waarom zal ik voor een waardeloze product als de Amigoe betalen.

    Kijk als ik een artikel wil lezen die hier en daar is geblokkeerd, dan google/yahoo ik (of andere search machines) het totdat ik het ergens vind waar ik het kan lezen. Integraal.
    Alles is op de internet te vinden.

    Behalve ik dan. Ik ben gewoon een geest. I’m a ghost. Ben nergens op de intenet te vinden. Vind ik fijn.
    No need for Facebook, instagram etc etc.

  11. Naast de scheur en pleur methodiek van de redactie is er ook nog een drukker die zijn werk niet serieus neemt. Niet leesbare teksten, verschoven kleuren bij foto’s,. bah wat slecht. Klagen helpt niet, “U heeft toch de digitale versie nog”………… Amigoe,pas op uw tellen!

  12. En dan is er tenslotte altijd nog de knipselkrant. Als de krant raar doet lopen de lezers weg, dus minder adverteerders, dus minder geld,dus minder krant. Net zo lang tot het op is. Onherstelbaar. Oud krantenmerk in de vernieling geholpen door geldgebrek en kortzichtigheid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties