30 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

NOS | Curaçao niet van plan in te stemmen met Nederlandse voorwaarden steunpakket

HomeMediaNOS | Curaçao niet van plan in te stemmen met Nederlandse voorwaarden...
Er is 350 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuw steunpakket en daar kan nog een miljard euro bij komen, zei staatssecretaris Knops vrijdag | Persbureau Curacao

De regering van Curaçao stemt niet in met de voorwaarden die Nederland stelt aan nieuwe coronaleningen. Vrijdag moeten Curaçao, en ook Aruba en Sint-Maarten, in de Rijksministerraad laten weten of ze instemmen. Premier Rhuggenaath van Curaçao maakte op een persconferentie bekend dat hij dat niet zal doen.

De eilanden zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Het toerisme, de belangrijkste inkomstenbron, ligt volledig op zijn gat. Er is 350 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuw steunpakket en daar kan nog een miljard euro bij komen, zei staatssecretaris Knops vrijdag.

De voorwaarden zijn onredelijk, onacceptabel en druisen in tegen de rechtsstaat die Curaçao is binnen het koninkrijk, zegt Rhuggenaath. Ook vindt hij de tijd die hij krijgt om iets op de rails te krijgen te kort.

Geld verdelen

Een van de voorwaarden die Nederland stelt, is de oprichting van een instituut voor het financiële management van het eiland. “Nederland wil de miljoenen die het heeft beloofd niet overmaken aan de regering van Curaçao, die vertrouwen ze niet”, zegt correspondent Dick Drayer in het radioprogramma Nieuws & Co. “Curaçao krijgt niets te zeggen over het instituut. Nederland gaat er dus het geld verdelen.”

“De laatste jaren heeft Curaçao volgens Nederland weinig daadkracht getoond”, zegt Drayer. Premier Rutte vindt dat hervormingen in het pensioenstelsel en van arbeidsmarktsystemen te lang op zich laten wachten. “Dat is een gruwel in de ogen van Knops en premier Rutte en ze denken dat dat alleen voorkomen kan worden door er zelf in te stappen. Als Curaçao dat niet wil moet Nederland ook bekijken wat het gaat doen.”

Verrassende stap

Als Curaçao akkoord gaat met de voorwaarden voor de lening levert het eiland volgens premier Rhuggenaath zijn autonomie in. Een andere optie is een eigen reddingsplan presenteren en zorgen dat iedereen daar zijn schouders onder zet. “Maar concreter dan dat werd het niet”, zegt Drayer. “Dat zal hier in de samenleving tot veel kritiek leiden, want ook hier zijn ze er niet van overtuigd dat Curaçao het zelf kan.”

Drayer spreekt van een verrassende stap van Rhuggenaath. Hij had verwacht dat die met veel mitsen en maren toch akkoord zou gaan.

De bevolking heeft de steun hard nodig, zegt Drayer. “Er is nu al weinig geld, alleen het bedrijfsleven krijgt steun. Wat er nu binnenkomt uit de vluchten die er inmiddels weer zijn, is niet genoeg om op te kunnen draaien. De kas met dollars en euro’s raakt leeg en dan kunnen wij hier niet meer de standaard hanteren die we al jaren hanteren: een zeker welzijn binnen de Cariben.”

Wat Aruba en Sint-Maarten zullen doen, is nog niet duidelijk. De regeringen daar zijn ook niet gelukkig met de Nederlandse voorwaarden.

Bron: NOS

16 reacties

 1. De kas met dollars en euro’s raakt leeg en dan kunnen wij hier niet meer de standaard hanteren die we al jaren hanteren: een zeker welzijn binnen de Cariben.”

  Alleen een welzijn voor de elite. Armoede is nooit weggeweest

 2. “Een andere optie is een eigen reddingsplan presenteren en zorgen dat iedereen daar zijn schouders onder zet. ”
  al die vriendjes, familieleden en bysides van de black jet set gaan opeens wel werken?!

 3. Grote woorden van loopjongetje Billenaath. Vrijdag tekent hij gewoon bij het kruisje. Hij weet ook wel dat het hem en zijn trawanten ontbreekt aan inzicht en visie om centjes te genereren. Of het kan ook dat hij in zijn onbenulheid blijft denken dat de politie en het leger hun wel zal blijven beschermen tegen de bevolking. Dat dacht Lodewijk VI destijds ook, tot hij in zijn onderbroek het schavot werd opgeleidt. Een hongerige bevolking maakt rare sprongen dus Billenaath zorg dat je genoeg koekjes hebt om uit te delen, want als je de huurlingen niet meer kunt betalen dan komen ze je halen.

 4. Het is een triest besluit en onverwacht, hoewel
  De elite wil geen actieve pottenkijkers, passieve kan je om de tuin lijden.
  De elite is te verweven. Dat is de reden dat de groot verdieners, en top ambtenaren buiten schot blijven en joden wat het kost ook moeten blijven. Voor hun geld liever Haïti als de gevangenis in. Want daar zou het op uit gaan draaien. Als de toppers in moeten gaan leveren kunnen ze niet meer hun verplichtingen nakomen. En gaan er mensen praten. Wat het einde van het kaarten huis zou betekenen. Dus dan maar Haïti.

 5. Ayoo toerisme, horeca en werknemers die nu nog net rondkwamen vde NOW regeling. Geen hulp van NL meer, prima.. Doe mij een enkeltje NL, want er zal hier nooit iets veranderen..de minister rijdt weer met zijn chauffeur naar zn miljoenenvilla en de ander hoopt dat er nog een voedselpakket beschikbaar is. Hoe maak je je eigen eiland en bevolking kapot. Hopi tristu..

 6. Er zijn ‘geheime’ stukken die nog niet openbaar zijn, dat heet transparant zijn,
  laten we nu wel meegaan met de voorwaarden.

 7. Onze zelf gekozen loopjongens maken hun status wederom waar.

  Schaamtecultuur mijn verlichte makamba aarsch, deze door onszelf benoemde katvangers zijn de schaamte al vele lichtjaren voorbij.

  Hoogste tijd om schoon schip te maken, alhoewel dat zeker niet zonder slag of stoot zal gaan gebeuren.

 8. Oke, dan accepteer het maar niet!
  De nog werkende mensen die het kunnen zullen weg gaan want de enige andere manier om hoe dan ook wat geld binnen te krijgen is belastingen/premies verhogen en die zijn al te hoog as it is.

  Als ik een werkgever was zou ik NU de handdoek in de ring gooien en de boel opdoeken voor ze me kaal plukken.

 9. Het is nog geen vrijdag..
  Maar er zal hier iets moeten veranderen anders blijven de verkeerden de prijs betalen. We zijn al tientallen jaren aan het knoeien, met of zonder covid of raffinaderij / venezuela situatie, het is nu jammer genoeg heel erg duidelijk geworden wat het resultaat van al dat geknoei was.

 10. Gatverpillekes, maar ja de regering wil niet dat NL onder de dominostenen kijkt. Tja dan moet de bevolking maar 10 a 15 jaar in armoede leven en lijden. Schaam je (zelf) benoemde volksvertegenwoordigers.

 11. Als je een rekening bij een bank wilt openen zijn daar allerlei voorwaarden aan verbonden. Rood staan kost geld totdat de bank de rekening sluit en beslag laat leggen.
  Als je een lening wilt hebben zijn er idem dito voorwaarden aan verbonden, niet terugbetalen? beslag legging.
  Als je een hypotheek afsluit en de termijnen of aflossing niet betaald wordt je
  huis onder je gat verkocht omdat je niet aan de gestelde voorwaarden voldoet.
  Als Nederland een lening of cadeautje geeft waar voorwaarden aan verbonden zijn zegt onze regering: Nee dat accepteren we niet, met het gevolg dat de bevolking dit niet meer gaat accepteren met alle gevolgen van dien.
  Regering denk goed na wat je beslist. Curaçao is al diep gezonken en nog even dan zijn we verdronken!

 12. De voorwaarden zijn onredelijk?

  Onredelijk was je buurman op Juliandorp, Edward Heerenveen, 30 miljoen geven, waar golddigger Stella van Rijn (die haar inkomstenbron Gerrit Schotte in de cel zag wegkwijnen) als een vlieg op een hoop stront op af kwam waarna Ruggenaath haar nieuwe buurvrouw als mafiameid ook nog eens benoemde tot voorzitster van de Commissie Ingriteit.

  Als je vrijdag nee zegt, Ruggenaath, vertel dan ook even hoe lang Philip Martis bij SVB al een miljoen per jaar verdient. Ik help je even: DERTIG JAAR!

 13. De vinger opsteken naar het miljarden hulp-pakket ten koste van de toekomst van het eiland.

  Als deze mucha die miljarden zelf wist te maken voor het eiland zou de jochie een punt hebben.

  Maar heelaas : voor deze kermisgasten gaan ego en eigenbelang voor het algemeen belang.

  P.S. Ga een joint venture starten met stephen met 1000 koeien en spaceships.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties