30 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 18:21

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Curaçao bereid mee te werken aan internationale hulpoperatie voor Venezuela

Curaçao ligt op een (flinke) steenworp afstand van Venezuela Ⓒ ANP

De regering van Curaçao is bereid mee te werken aan een internationale hulpactie voor Venezuela. Dat land is onder president Maduro afgegleden en verkeert nu in een diepe politieke en economische crisis.

Curaçao zelf is ook gebaat bij een stabiel Venezuela. Dagelijks komen er namelijk Venezolaanse vluchtelingen aan. Inmiddels leven er al meer dan 15.000, onder vaak erbarmelijke omstandigheden op het eiland. “Derhalve doet Curaçao een beroep aan alle partijen om een stop te zetten achter het onnodige geweld, de vrede en rust te laten terugkeren, nieuwe democratische verkiezingen uit te roepen en om humanitaire hulp toe te laten”, staat in een regeringsverklaring. “Curaçao is zelf bereid om als humanitaire hub te dienen.”

De zelfbenoemde president van Venezuela, Juan Guaidó, zegt dat hem internationale hulp is beloofd om de voedselschaarste in het land aan te pakken. Volgens Guaidó lopen zeker 250.000 Venezolanen acuut gevaar te overlijden door ondervoeding of gebrek aan medicatie.

- Advertentie -

Buurlanden Colombia en Brazilië zouden een rol spelen bij de hulpactie, maar ook Curaçao wordt genoemd als een mogelijk steunpunt. Het eiland ligt op minder dan honderd kilometer uit de kust van Venezuela. Goederen zouden daardoor met schepen gemakkelijk te vervoeren zijn.
Curaçao, voor de kust van Venezuela

John Bolton, veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, kondigde gisteren op sociale media aan dat de Amerikanen hulptransporten voor Venezuela voorbereiden.

President Nicolás Maduro van Venezuela heeft op voorhand de Amerikaanse hulp al afgewezen. Hij noemt die een dekmantel voor militaire interventie.

- Advertisement -

Begin deze week werd veiligheidsadviseur Bolton nog gefotografeerd met een kladblok onder zijn arm met daarop de tekst “5.000 militairen naar Colombia”. Officieel is niets bekendgemaakt over een Amerikaanse aanwezigheid in het buurland van Venezuela.

Het kladblok van Bolton waarop staat “Afghanistan: besprekingen welkom. 5.000 troepen naar Colombia.” Reuters

Het kladblok van Bolton waarop staat “Afghanistan: besprekingen welkom. 5.000 troepen naar Colombia.” Reuters

President Trump noemt militair ingrijpen in Venezuela een optie. Ook heeft hij een aanbod van president Maduro om te praten afgewezen, zo liet hij gisteravond weten in een interview met het tv-programma 60 minutes van CBS. “Ik heb het afgewezen, omdat we al zo ver in het proces zitten.”

Volgens Trump zijn er al “te veel verschrikkelijke dingen” gebeurd in Venezuela. Daarnaast lijkt de president te willen afwachten wat Guaidó voor elkaar krijgt. “En er is nu een energieke jongeman gekomen. Dit is democratie in actie.”

Ook vanuit Europa is er druk gezet op de regering van president Maduro. In de ogen van de Europese Unie is Maduro vorig jaar met frauduleuze verkiezingen aan de macht gebleven. Vannacht loopt een ultimatum af: als er geen nieuwe presidentsverkiezingen worden uitgeschreven, zal de EU zich achter Guaidó scharen.

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. John Bolton…….. now there’s an absolute lunatic. Unlike normal Homo Sapiens, this creature drinks molten lead in the morning. Leave it to this being…. he thinks thermonuclear war is a winnable option.
    Als geoefende “Ja”-knikker erbij gehaald in de West Wing voor de looney in de Oval Office. Natuurlijk meteen slaande ruzie met de doordenkende generals, die dan ook prompt hun ambten neerlegden.
    Curacao is als hub genoemd in de media, maar kan dat niet aan. Weer een te enthousiast journaille dat hier bezig was.
    Korsou moet het zelfs niet willen, want voor je het weet maken de bonden van de humanitaire operatie wel een puinhoop.

  2. Het is voor de hele mooie vredevolle wereld goed nieuws dat de regering van Curaçao bereid is mee te werken aan een internationale hulpactie voor Venezuela. Over een soevereine natie van de Verenigde Naties kan uiteraard niet zo maar even gesteld worden dat de soevereine natie onder de president is “afgegleden” en hierdoor “verkeert nu in een diepe politieke en economische crisis.” Hoewel het op de mooie vredevolle wereld uiteraard goed nieuws is dat de uitvoerende macht van de soevereine natie van de Verenigde Naties voor de verandering niet met dictator wordt aangeduid die de rekening voor zijn dictatoriale werkzaamheden wordt gepresenteerd. Rest te vermelden dat alle ca. 7 miljard happy happy happy don’t worry be happy happy happy eenvoudige nakomelingen van de eerste mens niet zijnde aap gebaat is met een stabiele, vredesvolle ontwikkeling waar dan ook naar toe zonder ook maar 1 druppel zinloos vergoten bloed.

    Curaçao zelf is ook gebaat bij een stabiel Venezuela.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -