27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 20:35

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Betogers bestormen regeringscentrum Curaçao en eisen vertrek premier

Demonstranten hebben een politiewagen vernield NOS

Op Curaçao zijn boze burgers en werknemers van de vuilophaaldienst de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering-Rhuggenaath. Daarbij hebben ze onder meer het kabinetsgebouw bestormd. Rhuggenaath wordt door de betogers verantwoordelijk gehouden voor het verlies van duizenden banen en de dramatische economische situatie als gevolg van de coronacrisis.

Toen bleek dat de premier niet buiten met de demonstranten zou praten, trokken de betogers naar het regeringscentrum van Fort Amsterdam in Willemstad. Daar bestormden ze de ingang en namen ze bezit van het plein voor het kantoor van de minister-president. De betogers eisten het vertrek van Rhuggenaath en nieuwe verkiezingen.

Uiteindelijk werd het plein schoongeveegd door de ME, nadat betogers vernielingen hadden aangericht waarbij ook de auto van de premier het moest ontgelden. Agenten werden tijdens de actie bekogeld met stenen en de politie loste waarschuwingsschoten en gebruikte traangas. Een aantal agenten raakte gewond.

 

- Advertentie -

Betogers bestormen regeringscentrum Curaçao

Premier Rhuggenaath heeft naar aanleiding van de rellen overlegd met staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Details over dat gesprek zijn niet bekendgemaakt. Knops heeft vanavond overleg met de premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Waarschijnlijk komt hij pas morgenochtend met een reactie.

Brandstichting en plunderingen

Toen het plein voor het regeringscentrum leeg was, trokken de demonstranten naar een groot parkeerterrein. Onderweg staken ze onder meer een politieauto en vuilnisbakken in brand. Ook werden er winkels geplunderd. ‘s Avonds laat was de situatie in binnenstad nog steeds gespannen en stonden ME en betogers nog tegenover elkaar. Een nog onbekend aantal mensen is opgepakt.

Te zien is dat ook vuilnismannen meehelpen met het omvergooien van een politiewagen:

- Advertisement -

Dick Drayer @dickdrayer

Boze betogers op Curaçao gooien politieauto omver – rellen in Willemstad

Volgens minister Girigorie van Justitie zijn de plunderingen niet het werk van de betogers, maar van bendes die uit de buitenwijken naar het centrum zijn getrokken en daar hun slag hebben geslagen. Punda en Otrobanda, twee wijken in het centrum van Willemstad, worden tot vrijdagochtend volledig afgesloten in reactie op de rellen. Scholen en overheidsgebouwen zijn dicht. Voor de rest van de binnenstad geldt een avondklok.

Girigorie maakte verder bekend dat politiechef Mauricio Sambo zijn ontslag heeft aangeboden in reactie op de situatie. Volgens de minister hadden de betogers nooit Fort Amsterdam mogen binnendringen en heeft Sambo fouten gemaakt. “Van het politiekorps mag verwacht worden dat het de plek waar onze regering gezeteld is, inclusief de gouverneur, kan beschermen”, zegt Sambo tegen de NOS.

“Ondanks het feit dat de ME in Fort Amsterdam aanwezig was, is het ons niet gelukt om het binnendringen door relschoppers te voorkomen. Dat is een blamage voor het hele korps. Een blamage die een consequentie moet hebben en die ik op mij neem”, zegt de voormalig politiechef in een reactie.

Tankwagens veiliggesteld

Militairen die al waren ingezet in verband met de coronacrisis, gaan nu ook helpen bij het handhaven van de orde. Ongeveer dertig Curaçaose militairen zullen op straat onder meer controles uitvoeren. Ook heeft de regering twee tankwagens in veiligheid gebracht op de Nederlandse marinekazerne op het eiland.

Boze betogers voor de deur van het regeringsgebouw in Willemstad Screengrab /
Telecuracao

De rellen ontstonden ditmaal nadat werknemers van de vuilophaaldienst ‘s ochtends te horen hadden gekregen dat de overheid de helft van het budget van het bedrijf niet aanvult en dat het bedrijf zelf geen geld meer heeft om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Dat heeft te maken met de eis van Nederland dat de overheid moet inkrimpen als Curaçao steun wil krijgen vanwege de coronacrisis.

Groeiende onvrede

Volgens correspondent Dick Drayer zijn de steeds feller wordende protesten tekenend voor de groeiende onvrede op Curaçao. “Met veel gekunstel pogen ze de economie overeind te houden nu er sinds 13 maart al geen toeristen uit onder meer Nederland komen. Maar steeds meer mensen raken hun baan kwijt.”

Zo werd recent bekend dat 400 medewerkers van de Isla-raffinaderij ontslagen zullen worden. Drayer: “En als de vliegtuigen vanaf juli wel weer komen, duurt het nog wel even voordat de situatie weer is zoals voorheen.”

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -