NOS | ‘Besmetting slecht voor Trump, die aandacht wil afleiden van corona’

 

De Amerikaanse president en zijn vrouw lieten zich testen, omdat Hope Hicks, een topadviseur van Trump, besmet is met het virus | AFP

“Dit is nogal een October Surprise”, reageert correspondent Arjen van der Horst op de bekendmaking van president Trump dat hij en zijn vrouw Melania besmet zijn met het coronavirus. De gebeurtenis zal een groot effect hebben op de campagne, zeggen ook een campagnestrateeg en een communicatiedeskundige die de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november op de voet volgen.

Witte Huis-lijfarts Sean Conley zegt dat het met de president en de first lady prima gaat en dat hij verwacht dat de president zijn werk kan doen terwijl hij thuis aan het herstellen is.

De Amerikaanse president en zijn vrouw lieten zich testen, omdat Hope Hicks, een topadviseur van Trump, besmet is met het virus. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wordt deze ochtend getest, vicepresident Pence en zijn vrouw hebben negatief getest.

Nu Trump twee weken in quarantaine moet, kan hij geen bijeenkomsten houden. Dat is een grote klap voor hem, zegt Van der Horst. “De afgelopen maand had hij voortdurend bijeenkomsten, die hij zag als een reddingsboei om Amerika ervan te overtuigen op hem te stemmen. Want ook al ontkent hij het, in de peilingen staat hij al maanden achter, zowel landelijk als in de battleground states. Dit is dus een handicap voor hem, zijn campagne komt knarsend tot stilstand.” Morgen zou Trump bijvoorbeeld naar Florida gaan, een belangrijke swingstate.
Virus gebagatelliseerd

Ook kan het nieuws munitie zijn voor de Democraten, zegt Van der Horst. Trump heeft het coronavirus gebagatelliseerd, droeg maar zelden een mondkapje en zei dinsdag nog dat de economie weer verder open moet. “Hij zei dat hij en zijn medewerkers continu getest worden. Biden kan nu zeggen: ‘Dit is de meest beschermde man van Amerika en toch test hij positief’.” Biden benadrukt op zijn beurt steeds dat hij naar medische experts luistert en daarom ook voorzichtig is in de campagne en een mondkapje draagt.

De besmetting vestigt ook weer de aandacht op “al die domme uitspraken van hem, zoals over bleekmiddel injecteren”, zegt amerikanist en campagnestrateeg bij BKB Bianca Pander. “Daar zie je online al veel grappen over.” Ze denkt dat de besmetting vooral een rol speelt bij kiezers die nog niet weten op wie ze hun stem gaan uitbrengen.

De laatste twee weken zijn cruciaal voor de campagne, zegt Pander. “Als Trump niet ziek wordt, kan hij over twee weken weer op verkiezingsbijeenkomsten zeggen dat het wel meevalt en zijn oude boodschap weer oppakken. Maar als hij ziek wordt, is hij een stuk kwetsbaarder. Een president die zwak is, is altijd onderwerp van discussie. Met premier Johnson ging het na zijn coronabesmetting aanvankelijk ook prima. Er was een paar dagen niks aan de hand en toch kwam hij op de IC terecht.”
Laksheid

Of Trump nou wel of niet ziek gaat worden, volgens communicatiedeskundige Lars Duursma pakt de besmetting hoe dan ook slecht uit voor de president. “Wordt hij niet ziek, dan zou het zijn boodschap kunnen versterken dat het ‘maar een griepje is’ en dat hydroxychloroquine werkt. Maar de aandacht ligt nu hoe dan ook, en zal voorlopig blijven liggen, op zijn besmetting en daardoor op corona.” Terwijl Trump de aandacht al een tijd probeert te verleggen naar de media, China, Antifa, geweld op straat, het Hooggerechtshof. “Dat zijn onderwerpen waar hij vaak sterk staat. Maar op hoe hij corona aanpakt, scoort hij veel minder goed dan Biden.”

Bovendien zal er ook meer aandacht komen voor zijn laksheid met de coronaregels. Hij droeg op campagne vaak geen mondkapje, campagnemedewerkers hielden geen afstand en droegen bij het debat ook geen mondkapjes. “Er zal extra aandacht zijn voor de vraag hoe hij het heeft opgelopen, en dus hoe hij is omgegaan met de maatregelen.” Maar zulke rally’s zullen er voorlopig dus niet zijn. En dat heeft effect op de beeldvorming, verwacht Duursma.

Met beelden van bijeenkomsten met duizenden aanhangers kon Trump het beeld uitstralen dat het goed gaat. “Dan kun je wel heel vaak zeggen dat elke dag 700 mensen om het leven komen, maar dat is een cijfer. En Trump met een rally is een beeld, dat wint altijd.”

“Wordt hij wel (flink) ziek, dan zal hij mogelijk niks meer kunnen doen voor de verkiezingen. Trump is gevoelig voor hoe hij eruitziet en of hij gezond oogt of niet. Hij zal waarschijnlijk niet het land willen toespreken in een slechte toestand. Dus dan horen we hem waarschijnlijk alleen via Twitter.” De enige voor Trump positieve mogelijkheid die Duursma ziet is dat mensen hun stem gebruiken om hem een hart onder de riem te steken.

Bron: NOS

9 Reacties op “NOS | ‘Besmetting slecht voor Trump, die aandacht wil afleiden van corona’

 1. Showroe di Emmastad

  De Donald zou, volgens de voorlichting, lichte symptomen COVID hebben. Mocht hij er ernstiger aan toe zijn (aan beademing bv) dan men de buitenwacht wil doen geloven, treden er automatisch contingencymeasures in werking en zullen we het pas daarna horen. Plaaatselijk zal de wijde omtrek van Walter Reed onder Martial Command komen te staan (there goes my neighborhood, zowat heel Prince George’s county). Handel op Wall Street en in dollar wordt onmiddellijk bevroren. Pence en Penosi worden extra beveiligd en ondergebracht. Hierna zullen wij iets meer horen.
  Zijn positieve test bracht al genoeg beroering. Als dit alles een verkiezingsstunt zou zijn om bv nationale empathie te krijgen, zal hij het niet kunnen spinnen en uitleggen.

 2. Het blijkt ook weer hoe slecht journalisten over het algemeen hun werk doen en niet alleen hier maar ook internationale journalisten.

  Ik zit echt niet de hele dag voor de buis en ben ook geen journalist maar kan mij een fragment maanden geleden op CNN herinneren waarin de voorzitter van het huis van Afgevaardigen, een democraat, Nanci Pelosi, nog zei dat ze hoopt dat Trump corona krijgt.

  Laten we hopen dat Fox TV het fragment niet gezien heeft want anders gaan allerlei complottheorieen de kop steken, zoals, de democraten hebben Trump besmet en noem maar op. Als mensen geloven dat Corona van 5 G netwerken komt zijn ze in staat om alles te geloven.

 3. Drechi, misschien heb je gelijk maar als je Trump dom noemt doe je hem tekort. Hij mag ongenuanceerd, onbehouwen en impulsief in uitlatingen zijn maar heeft ook een aantal zaken wel goed aangepakt. Hij weet in ieder geval het spel heel goed te spelen anders was hij geen president van de VS geworden.
  Laten we kijken hoe de vlag er over 14 dagen bij hangt.

 4. Hahahahaha Sate Batata
  “I carry multiple passports”

 5. Drechi pa bosnan Tur

  @Gerrit:
  Je domheid slaat alles…. Je bent nog dommer dan Trump… Mijn hemel wat ben jij een …. Laat maar.

 6. Trump is een smeerlap.

 7. Ik ben wellicht wat septisch maar deze man weet uitstekend een nadeel in zijn voordeel om te buigen. Tot nu toe heeft hij corona onderschat/gebagatelliseerd en wat is nu mooier dan je ziek melden, naar een ziekenhuis laten vliegen, een experimenteel serum laten inspuiten en over een aantal dagen in blakende gezondheid een persconferentie houden dat je, door deskundigen aan te sturen, de oplossing voor bestrijding van corona hebt ontwikkeld en je hiervoor als proefpersoon beschikbaar hebt gesteld.
  Het middel moet nog even getest worden maar zal waarschijnlijk over enkele weken beschikbaar zijn ( na de verkiezingen) voor de bevolking.
  Hoe zullen de kiezers hierop reageren ?? Legt hem vast geen windeieren en de corona angel is uit de verkiezingen.

 8. Showroe di Emmastad

  Ehhhh……. de lieftallige Hope Hicks werd als eerste in zijn directe nabijheid positief getest. De Donald wil graag up close up & personal raken (grab’em by the pussy).
  Just how close did POTUS get with all that Hope?!? …. makes a man wonder…..

 9. Sate Batata

  You have my vote again * , Mr. President Trump.
  Get well soon!

  * I carry multiple passports

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *