26 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 09:30

PBC | Inspectie deelt coronaboetes uit in het weekend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee minimarkten hebben dit weekend een boete gekregen omdat zij hun klanten gelegenheid gaven alcohol te drinken. Onder de nieuwe coronamaatregelen is alcohol drinken...

PBC | Geen antigeentest voor sommige passagiers bij aankomst Curaçao

Persbureau Curacao Niet iedere passagier die aankomt op Curaçao hoeft een antigeentest te doen. De overheid hanteert een lijst met uitzonderingsgevallen. Vorige week werd bekend gemaakt dat passagiers naast...

PBC | Een patiënt zondag overleden in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is vandaag één patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het totaal aantal coronapatiënten overleden aan de gevolgen van COVID-19 is 89. 95 patiënten...

ParadiseFM | Illegalen ontsnapt op Aruba

Dit weekend hebben op Aruba twee illegalen de benen genomen. Ze werden vastgehouden in het voormalige Huis van bewaking te Dakota. Na de ontdekking van de vlucht...

ParadiseFM | Regels voor bezoekers die corona hebben gehad

De Curaçaose overheid heeft de afgelopen dagen verschillende maatregelen bekend gemaakt voor mensen die naar het eiland willen reizen. Zo zijn er ook regels opgesteld voor personen...

ParadiseFM | Seadoo in beslag genomen, boete voor eigenaar

De Kustwacht heeft gisteren een seadoo in beslag genomen. De eigenaar heeft een boete gekregen. Dat gebeurde nadat het Rescue and Coordination Center van de Kustwacht een...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNOS | 'Angst dat onrust op Sint-Maarten overslaat naar Nederlands gedeelte'

NOS | ‘Angst dat onrust op Sint-Maarten overslaat naar Nederlands gedeelte’

‘Angst dat onrust op Sint-Maarten overslaat naar Nederlands gedeelte’ | ANP

Het Franse deel van Sint-Maarten maakt zich op voor een nieuwe dag van demonstraties en mogelijk geweld. Volgens NOS-correspondent Dick Drayer is het een realistisch scenario dat de onrust overslaat naar de Nederlandse kant van het eiland.

“Er is veel armoede en ontevredenheid onder de bevolking, voldoende om de vonk over te laten slaan. Het wordt ongetwijfeld een spannende dag”, zegt Drayer in het NOS Radio 1 Journaal.

Sinds vorige week is er sprake van geweld tussen politie en demonstranten op het Franse deel van Sint-Maarten. Wegen zijn gebarricadeerd en op videobeelden is te zien dat de rellen zorgen voor chaos op straat. De lokale autoriteiten hebben versterking gevraagd en gekregen van het eiland Guadeloupe, eveneens een Frans overzees departement.

Het eiland raakte in 2017 zwaar beschadigd door orkaan Irma. De directe aanleiding voor de rellen is de publicatie van een wederopbouwrapport.

Correspondent Drayer: “Vanuit Parijs is gedicteerd hoe de wederopbouw tot stand moet komen. Zonder dat er overleg is geweest met de lokale bevolking. En die is het zat dat het zo lang duurt en dat er nog steeds geen goede drinkwatervoorzieningen zijn.”

‘Uitzondering voor witte Fransen’

De eilandbewoners vinden sowieso dat het Europese land te veel macht uitoefent op Saint-Martin. Parijs heeft strenge voorwaarden gesteld aan waar er mag worden herbouwd. Aan de kustlijn is het grotendeels verboden.

“Er zijn uitzonderingen, zo beweren boze tongen, voor witte Europese Fransen. Die zouden wel mogen herbouwen langs de kust”, zegt Drayer. Die geruchten zetten kwaad bloed bij de lokale bevolking. “Want het kustgebied bij de hoofdstad is al generaties in bezit van vaak arme mensen. Zij gaan nu de straat op om te claimen wat altijd van hen was.”

“Het is ook een strijd van de lokale overheid tegen Parijs, de neokoloniale bemoeienis als het ware.
Correspondent Dick Drayer

De intensiteit van de demonstraties werd aanvankelijk onderschat. Inmiddels zijn er dus extra agenten overgekomen vanuit Guadeloupe om de rellen het hoofd te bieden. Scholen en winkels blijven vandaag waarschijnlijk dicht op het Franse deel.

Ook aan de Nederlandse kant is extra politie bij de grens gestationeerd. Toeristen uit het Franse deel worden hier opgevangen. “De angst dat de onrust overslaat is wel degelijk gekomen”, zegt Drayer.

Solidariteit

Demonstranten dreigden naar de hoofdstad Philipsburg te komen als het bestuur van het Nederlandse deel zou ingaan op een verzoek van de Franse autoriteiten. Die hadden gevraagd of er extra agenten via Nederlands grondgebied konden worden vervoerd. Minister-president Silveria Jacobs zag daar uiteindelijk van af.

Jacobs heeft haar solidariteit uitgesproken met de bewoners van Saint-Martin. Ze hoopt dat de situatie niet verder escaleert en heeft noodhulp toegezegd indien dat nodig is.

Aan beide kanten van het eiland is er sympathie voor de demonstranten, licht Drayer toe. “Het is ook een strijd van de lokale overheid tegen Parijs, de neokoloniale bemoeienis als het ware.”

Benieuwd hoe het bestuur van Sint-Maarten en Saint-Martin precies in elkaar zit? In dit NOS op 3-artikel wordt het uitgelegd.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Met begrip voor de inhoud, maar de journalist heeft er wel n beetje n opruiend en tendentieus artikel van gemaakt. Mn ook de kop. Niet nodig en niet verstandig om kolen op t vuur te gooien. Daardoor glijdt het af richting riool-journalistiek. Jammer, beter niet doen. Doet afbreuk a d inhoud

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties