NOS | Amerikanen twijfelen niet meer: zika veroorzaakt microcefalie

Zika-virusinfectie kan leiden tot microcefalie en andere ernstige hersenaandoeningen bij nog ongeboren baby's

Zika-virusinfectie kan leiden tot microcefalie en andere ernstige hersenaandoeningen bij nog ongeboren baby’s | Foto AFP

Er bestaat niet langer twijfel dat een zika-virusinfectie kan leiden tot microcefalie en andere ernstige hersenaandoeningen bij nog ongeboren baby’s. Dat stelt het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC op basis van een wetenschappelijke analyse van alle beschikbare onderzoeken.

Microcefalie is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedel van de baby te klein blijft en die gepaard gaat met andere ontwikkelingsstoornissen. De wereldgezondheidsorganisatie WHO stelde begin deze maand al dat er “sterke wetenschappelijke consensus” is over een oorzakelijk verband tussen zika en aandoeningen als microcefalie. Het CDC gaat nu nog een stap verder.

De conclusies van het CDC zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Het zika-virus wordt verspreid door een mug. Het virus kan ook via seks worden overgebracht. Zika is vooral gevaarlijk voor zwangeren en hun ongeboren kind. Bij anderen treden vaak griepverschijnselen op, maar meestal gaan die vanzelf over.

Bron: NOS

5 Reacties op “NOS | Amerikanen twijfelen niet meer: zika veroorzaakt microcefalie

 1. @K,
  Nee, helemaal niet! Ik ga in op wat er in het artikel staat geschreven. Heb speciaal die ene zin, “op basis van een wetenschappelijke analyse”, aangehaald. Trouwens, Brazilie trok als eerste aan de bel toen ze het vermoeden had dat er een relatie bestaat tussen de Zika virus en microcefalie. Geruchten over bestrijdingsmiddelen blijven geruchten en daar heb ik helemaal niks aan. Wat wij nodig hebben is een objectief preventief beleid i.p.v. hetzelfde gezeur elke keer weer van wat wel waar of niet waar is.

  http://nos.nl/artikel/2080865-misvormde-baby-s-in-brazilie-alles-wijst-op-zika-virus.html

  “… Al wekenlang onderzoeken Braziliaanse wetenschappers non-stop het nieuwe virus en het verband met microcefalie.
  Ze krijgen daarbij sinds kort onder meer hulp van specialisten uit Senegal, die succes boekten in de strijd tegen ebola.”

 2. De meeste Amerikanen hebben overduidelijk last van microcefalie zonder dat er een virus aan de oorzaak ligt en je ziet het ook nog eens niet aan de buitenkant…………..

 3. @ Fran als de Amerikanen het zeggen is het ”waar…”
  Laatst waren er twee Nederlandse virologen op Curaçao en geen van beiden kon bevestigen dat Zika 100% het door muggen veroorzaakt wordt. Er zijn verschillende symptomen en uitslagen van testen die niet overeenkomen met wat men dacht, aldus de Nederlandse virologen. Er gaan geruchten dat bestrijdingsmiddelen ook een rol hierin spelen. Zoek het maar zelf op in google.

 4. correctie: minister Siegfried Victorina! (niet Bitorina).

 5. Eén ding is wat de CDC “op basis van een wetenschappelijke analyse” bevestigt, een ander is of onze eigenwijze minister Bitorina dit wel gelooft, laat staan begrijpt om daarna op basis hiervan een beslissing te nemen. Dios spaar nos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *