NOS | Aanklacht in zaak verdwenen MH370

Protest van nabestaanden enkele weken na de vermissing | Anna Wong / Twitter .

Protest van nabestaanden enkele weken na de vermissing | Anna Wong / Twitter .

De nabestaanden van een Maleisische man die in het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines zat, hebben een aanklacht wegens nalatigheid ingediend tegen de luchtvaartmaatschappij en de Maleisische regering. Het is voor het eerst dat in Maleisië een aanklacht is ingediend.

Volgens de advocaat van de nabestaanden hebben de luchtvaartmaatschappij en de overheid te laat gereageerd op de vermissing van vlucht MH370. Zo had de luchtmacht op de radar gezien dat het toestel een andere richting op vloog. Pas drie dagen later kwam de luchtmacht met dat bericht naar buiten.

In eerste instantie werd in Vietnamese wateren gezocht. Pas later werd bekend dat de Boeing 777 met 239 mensen aan boord waarschijnlijk ten westen van Australië in de oceaan was gestort.

Aanklacht VS
Eerder probeerden nabestaanden in de VS een soortgelijke aanklacht in te dienen tegen Malaysia Airlines. Die zaak kwam nooit voor de rechter wegens gebrek aan bewijs. Er kon niet worden hardgemaakt dat Malaysia Airlines nalatig was geweest.

Volgens Zuidoost-Azië-correspondent Michel Maas is de kans aanzienlijk dat in Maleisië de nieuwe aanklacht wel voor de rechter komt. Volgens hem willen mensen antwoord krijgen op alle vragen die er leven. Veel Maleisiërs vinden dat de overheid traag was met het organiseren van een zoektocht, met het zoeken in het juiste gebied en het informeren van nabestaanden.

Zoektocht
Het vliegtuig van Malaysia Airlines verdween op 8 maart. Een gespecialiseerd schip van het Nederlandse bedrijf Fugro heeft ten zuidwesten van Australië de zeebodem in kaart gebracht.

Drie schepen zoeken de komende maanden naar de Boeing in een gebied van in totaal 60.000 vierkante kilometer.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *