32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Nog steeds geen faciliteit Sehos decompressieziekte

HomeNieuwsNog steeds geen faciliteit Sehos decompressieziekte

 

Duikster (22) overleden, duikbuddy naar Bonaire overgevlogen

WILLEMSTAD — De 22-jarige Deborah ‘Debby’ van de Woude is zaterdagmiddag omgekomen bij een duikongeval bij Marie Pampoen. Haar 34-jarige vriend Andy Kirchner, duikinstructeur, moest in zorgelijke toestand worden opgenomen. Het werd weer pijnlijk duidelijk dat er op Curaçao nog steeds geen faciliteit is voor duikers met decompressieziekte. Kirchner moest naar Bonaire worden overgebracht.

In het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) was men vanochtend vanaf 11.00 uur tot het sluiten van deze krant in vergadering over de decompressietank. Deze is al jaren niet meer in gebruik. In het auditorium van het Sehos werd in december vorig jaar nog de geplande aanbouw van een decompressiekamer ingeluid door de minister van Gezondheid, Jacinta Scoop-Constancia, en premier Gerrit Schotte (beiden MFK).

De duiktank die werd geschonken door zakenman Vittorio de Stefano, is nog niet in gebruik. De directie van het Sehos meldt dat zij de druktank niet in beheer hebben. Het ziekenhuis wees vanochtend naar het ministerie, omdat dat erover gaat en het buiten de handen van het Sehos zou liggen. Het enige dat verder gezegd werd is dat ‘de decompressietank op Curaçao bediend moet worden door professioneel opgeleid personeel’.

Minister Scoop-Constancia is momenteel op werkbezoek in Nederland. Naar aanleiding van een bezoek van de minister aan Venezuela vorig jaar augustus, werd besloten de faciliteiten in het ziekenhuis aan te passen om een nieuwe decompressietank – die gedoneerd zou worden en pas op het eiland zou arriveren na afronding van de werkzaamheden – te kunnen huisvesten. Met de aanleg van deze faciliteit is een bedrag van 300.000 gulden gemoeid.

Javier Hernandez, voorzitter van de Raad van Bestuur van het hospitaal, benadrukte bij die gelegenheid zeer blij te zijn met het besluit van de overheid, aangezien men zich steeds meer richt op duiktoeristen. “Het is bij ongelukken van belang dat men bij het ziekenhuis terecht kan voor behandeling. Voorheen was het zo dat er gebruik werd gemaakt van apparatuur van de marine”, aldus Hernandez.

Een decompressiekamer wordt niet alleen bij duikongelukken ingezet, maar ook voor de behandeling van brandwonden met zuurstof. Diabetici hebben ook baat bij een dergelijke behandeling als er problemen met ledematen ontstaan ten gevolge van de ziekte.

Noodlottige duik waarschijnlijk te diep

Het lichaam van Debby van de Woude is op last van het Openbaar Ministerie in beslag genomen voor autopsie. Het ongeluk gebeurde rond twaalf uur ‘s middags. De moeder van de vrouw, Monique Eilander, bevond zich op dat moment aan de kant. Zij is arts en begon gelijk met de reanimatie van haar dochter en diens vriend. Ze kreeg daarbij hulp van andere mensen. Het hart van haar dochter kreeg ze weer aan de gang, hetzij onregelmatig. Het ambulancepersoneel was inmiddels gearriveerd. Monique meldde dat haar dochter intubatie nodig had, om vocht en slijm uit haar longen te halen, maar het materiaal daarvoor lag nog in de ambulance. Hoewel moeder Monique koelbloedig was, verloor ze haar geduld toen ze vond dat de hulpverlening in haar ogen te langzaam verliep. Ze gaf daarbij een van de ambulancemedewerkers een duw in de rug. Uiteindelijk werd het meisje naar het Sehos vervoerd, maar rond half twee overleed ze. Voor haar moeder Monique een enorme slag, ze werd bijna drie maanden geleden voor de tweede maal weduwe, nadat ze net was getrouwd.

Ze heeft nog een zoon van achttien in Nederland die over een paar maanden naar het eiland zou komen.

Stomme fout’

Debby van de Woude had een duikbrevet. Wat er precies is misgegaan moet onderzoek uitwijzen. Andy Kirchner is gecertificeerd duikinstructeur. Toen hij aan land werd gebracht sprak hij over een ‘stomme fout’. Het stel zou te diep gedoken hebben, gesproken wordt van 65 meter. Maar onderzoek moet dus de uitwijzen wat er gebeurd is. Haar moeder laat het er niet bij zitten, zij kondigde aan de zaak te willen laten uitzoeken. Kirchner heeft inmiddels drie behandelingen gehad in de duiktank op Bonaire en is officieel buiten levensgevaar. Maar pas over een week krijgt hij de uitslagen van de onderzoeken. Hij heeft nu weer gevoel in zijn benen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties