26 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Nog geen duidelijkheid over merk wapens voor KPC

logo-KPCWILLEMSTAD — Het is nog niet duidelijk welk merk vuurwapens aangeschaft zal worden voor het Korps Politie Curaçao (KPC).
Dit wordt binnen twee weken bekend, aldus minister van Justitie Nelson Navarro desgevraagd.

Navarro benadrukt dat er al een rapport is opgesteld, waaruit blijkt dat er voorkeur is om de agenten van het KPC uit te rusten met pistolen van het merk Beretta.
Dit rapport moet echter nog een keer geëvalueerd worden, gezien het feit dat de andere landen binnen het Koninkrijk zich niet aan de gemaakte afspraken hebben gehouden.

“Er is eerder bepaald dat alle landen dezelfde vuurwapens zouden gaan gebruiken, maar enkele van de Koninkrijkslanden weken van die afspraak af.”

- Advertentie -

Het ministerie van Justitie gaat daarom een nieuwe analyse doen om te kijken wat de aanbevelingen van het KPC zijn.
Binnen twee weken kan bekend worden gemaakt welk merk wapen door de agenten bij voorkeur gebruikt wordt.
Hierna zal minister van Financiën José Jardim geld beschikbaar stellen voor het aanschaffen van die dienstwapens.

‘Don’t shoot to kill’

De minister heeft verder gezegd duidelijke instructies te hebben gegeven aan de agenten via hun vakbonden om hard op te treden tegen (gewapende) criminelen.
Deze instructies zijn gegeven tijdens een vergadering met de bonden. Zo moeten de agenten zichzelf altijd beschermen door ‘snel te reageren en gericht te schieten’ tijdens gevaarlijke acties (achtervolgingen en dergelijke).
Navarro benadrukt echter dat hij niet gelooft in het doodschieten van criminelen, dus hoort de term ‘shoot to kill’ hier niet bij.
Conform de geweldsinstructie moet een agent eerst een waarschuwingsschot lossen en vervolgens gericht schieten.
Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Als een agent zich bedreigd voelt en merkt dat de mogelijkheid om beschoten te worden heel groot is, moet die agent gericht schieten.

Woordvoerder Reginald ‘Reggie’ Huggins is zeer tevreden met de uitspraak van Navarro, omdat die de agenten overtuigt van het feit dat de minister voor 100 procent achter het korps staat.
Hij benadrukt echter dat de agenten zich aan de geweldsinstructie moeten houden.

Daarnaast heeft Navarro de bureaus, die onderzoek doen naar de handelingen van agenten, opgeroepen om milder op te treden tegen agenten die tijdens het beoefenen van hun werk hun dienstwapen hebben moeten gebruiken.
Hiermee bedoelt hij de strenge procedure die gehanteerd wordt in dit soort gevallen.
De agenten moeten bijvoorbeeld hun dienstwapen inleveren en worden vervolgens door alle betrokken bureaus verhoord.
De minister vindt dit echter niet nodig.

“Ik wil dat ze deze politie-agenten niet meer lastig vallen. De agenten moeten in alle rust hun werk kunnen doen”

, aldus Navarro.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Als de minister via de vakbonden werkinstructies geeft aan de agenten, zet hij de korpsleiding voor joker. Een minister zou zich met de bonden alleen moetten verstaan over lonen en arbeidsvoorwaarden en de operationele details aan de leiding overlaten. Zo ondergraaf je als minister de autoriteit van de leiding. Waarom willen onze ministers toch steeds op operationele details ingrijpen? Gevolg is dat de leiding -om de beelden te synchroniseren- nu voor elk wissewasje de minister maar gaat raadplegen. Hebben deze mensen nooit leiding gegeven aan grotere organisaries? Het is te merken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -