26 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...

DH | Governor receives first 19 of hundreds of National Decrees for justice workers

PHILIPSBURG--Caretaker Minister of Justice Anna Richardson sent out a press release on Thursday, an hour before midnight, stating that the Cabinet of Governor Ajamu Baly had confirmed...

AntilliaansDagblad | Arts Aida ontmoet hulpdiensten Sint Maarten

Philipsburg - Het management van Carnival Cruises organiseerde onlangs een rondleiding op het cruiseschip Aida uit Duitsland voor leden van de hulpdiensten van Sint Maarten. Stefan Luhrs, een...

AntilliaansDagblad | Geen dengue op Aruba

Oranjestad - Het Amerikaanse consulaat op Curaçao maakt er ten onrechte melding van dat er een uitbraak van dengue is op Aruba. Directie Volksgezondheid (DVG) bestrijdt dat...
- Advertisement -spot_img

Nog geen besluit over NV als rechtsvorm ziekenhuis

HomeMediaNog geen besluit over NV als rechtsvorm ziekenhuis

WILLEMSTAD — In de memorie van toelichting bij de tweede suppletoire begroting die gisteren in de Staten is behandeld, zie elders in deze online-krant, wordt ingegaan op de vraag van het Cft (College financieel toezicht) welke rechtsvorm er wordt gekozen voor het nieuwe ziekenhuis. De regering antwoordt dat er nog geen besluit over is genomen maar dat de voorkeur uitgaat naar een Naamloze Vennootschap (NV).

Advertentie

In een brief aan minister José Jardim van Financiën vroeg het Cft om uiterlijk bij de tweede begrotingswijziging aan te geven welke rechtsvorm het ziekenhuis zal hebben, oftewel wie de eigenaar van Hospital Nobo Otrobanda wordt.

Om te kunnen beoordelen of de voorgenomen lening voldoet aan de voorwaarden die volgen uit de Rijkswet en of er geleend kan worden bij de Nederlandse Staat, is voor het Cft noodzakelijk te weten welke rechtsvorm wordt toegepast en op welke wijze de lening wordt aangewend.”

Op de laatste vraag antwoordt Jardim in de memorie van toelichting bij de tweede suppletoire begroting, die dinsdag in de centrale commissie van de Staten behandeld wordt, dat de lening zal worden aangewend voor de financiering van de bouw, medische inrichting en het IT-systeem van het nieuwe ziekenhuis.

Verder geeft hij aan: “Ingevolge de Landsverordening comptabiliteit 2010 moeten de opbrengsten uit leningen worden aangewend voor kapitaalinvesteringen. Datzelfde is ook zo geregeld in de Rijkswet.
Binnen die wettelijke kaders kan Curaçao de opbrengsten van een lening rechtstreeks aanwenden voor de bouw van een ziekenhuis.
Van een kapitaalinvestering is ook sprake als de opbrengsten uit leningen worden gestort op aandelen in een vennootschap.
Dit biedt ruimte voor het bouwen, in eigendom houden en verhuren van een ziekenhuis door de vennootschap waarin Curaçao (aIle) aandelen houdt.
Voor de uiteindelijk te kiezen rechtsvorm gaat de voorkeur op dit moment uit naar een Naamloze Vennootschap. Voor Curaçao zal de doorslag geven de mate waarin Curaçao doorslaggevende zeggenschap kan blijven uitoefenen in de wijze waarop het eigendom van het te bouwen ziekenhuis zal worden beheerd.”

Wanneer het besluit wordt genomen wordt niet vermeld.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties