27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 09:12

Laatste reacties

- Advertentie -

Nog geen besluit over NV als rechtsvorm ziekenhuis

WILLEMSTAD — In de memorie van toelichting bij de tweede suppletoire begroting die gisteren in de Staten is behandeld, zie elders in deze online-krant, wordt ingegaan op de vraag van het Cft (College financieel toezicht) welke rechtsvorm er wordt gekozen voor het nieuwe ziekenhuis. De regering antwoordt dat er nog geen besluit over is genomen maar dat de voorkeur uitgaat naar een Naamloze Vennootschap (NV).

Advertentie

- Advertentie -

In een brief aan minister José Jardim van Financiën vroeg het Cft om uiterlijk bij de tweede begrotingswijziging aan te geven welke rechtsvorm het ziekenhuis zal hebben, oftewel wie de eigenaar van Hospital Nobo Otrobanda wordt.

Om te kunnen beoordelen of de voorgenomen lening voldoet aan de voorwaarden die volgen uit de Rijkswet en of er geleend kan worden bij de Nederlandse Staat, is voor het Cft noodzakelijk te weten welke rechtsvorm wordt toegepast en op welke wijze de lening wordt aangewend.”

Op de laatste vraag antwoordt Jardim in de memorie van toelichting bij de tweede suppletoire begroting, die dinsdag in de centrale commissie van de Staten behandeld wordt, dat de lening zal worden aangewend voor de financiering van de bouw, medische inrichting en het IT-systeem van het nieuwe ziekenhuis.

Verder geeft hij aan: “Ingevolge de Landsverordening comptabiliteit 2010 moeten de opbrengsten uit leningen worden aangewend voor kapitaalinvesteringen. Datzelfde is ook zo geregeld in de Rijkswet.
Binnen die wettelijke kaders kan Curaçao de opbrengsten van een lening rechtstreeks aanwenden voor de bouw van een ziekenhuis.
Van een kapitaalinvestering is ook sprake als de opbrengsten uit leningen worden gestort op aandelen in een vennootschap.
Dit biedt ruimte voor het bouwen, in eigendom houden en verhuren van een ziekenhuis door de vennootschap waarin Curaçao (aIle) aandelen houdt.
Voor de uiteindelijk te kiezen rechtsvorm gaat de voorkeur op dit moment uit naar een Naamloze Vennootschap. Voor Curaçao zal de doorslag geven de mate waarin Curaçao doorslaggevende zeggenschap kan blijven uitoefenen in de wijze waarop het eigendom van het te bouwen ziekenhuis zal worden beheerd.”

Wanneer het besluit wordt genomen wordt niet vermeld.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -