25.8 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

PBC | ‘Openstelling Nationaal Groeifonds Nederland voor heel het Koninkrijk is complex’

Persbureau Curacao

De regering belooft dat zij oog houdt voor het tijdig toegankelijk maken van het Nationaal Groeifonds voor het Koninkrijk zodat heel het Koninkrijk aanspraak kan maken.

De Nederlandse regering zegt dat in het coalitieakkoord is afgesproken dat het Nationaal Groeifonds wordt opengesteld voor aanvragen uit heel het Koninkrijk. Maar vanwege de complexiteit is nog niet duidelijk hoe dat er uit gaat zien.

Het huidige wetsvoorstel is alleen gericht is op het land Nederland, inclusief Bonaire, Sint Eustatius en Saba, maar Den Haag zegt toe dat zij de komende maanden gaat uitwerken op welke wijze de openstelling van het Nationaal Groeifonds voor heel het Koninkrijk gerealiseerd kan worden.

Met het Nationaal Groeifonds trekt het Nederlandse kabinet voor de komende vijf jaar twintig miljard uit voor projecten die gericht investeren op het gebied van kennisontwikkeling en onderzoek ontwikkeling en innovatie.

30 miljoen

De Raad van State heeft eerder geadviseerd om de investeringsgrens van dertig miljoen euro die geldt voor projecten in het groeifonds anders in te richten voor de eilanden. De kleinschaligheid van de lokale economieën maakt het niet waarschijnlijk dat de openbare lichamen investeringsvoorstellen van voldoende volume kunnen indienen.

De Nederlandse regering is dat vooralsnog niet van plan omdat zij vindt dat bij voorstellen van de eilanden aangesloten kan worden bij projecten in Europees Nederland.

Maar de aard van de uitdagingen in Caribisch Nederland verschillen volgens de Raad van State significant van die in Europees Nederland, waardoor investeringsvoorstellen om het verdienvermogen in Europees Nederland te versterken naar verwachting niet zullen aansluiten op de schaal van de investeringsbehoeften in Caribisch Nederland. Het CDA wil nu terugkoppeling hierover van de minister.

Loket

De leden van de CDA-fractie hebben de Nederlandse regering ook gevraagd hoe die denkt over de opening van een loket voor relatief kleine Groeifondsprojecten in Caribisch Nederland.

De regering belooft dat zij oog houdt voor het tijdig toegankelijk maken van het Nationaal Groeifonds voor het Koninkrijk zodat heel het Koninkrijk aanspraak kan maken. Of dat loket er komt staat nog te bezien.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -