31 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

AntilliaansDagblad | Vakantiegeld vóór Vaderdag

Willemstad - Ambtenaren krijgen iets vroeger dan normaal het vakantiegeld uitgekeerd. De ministerraad is deze week akkoord gegaan met het verzoek van ambtenarenvakbond Abvo en oppositiepartij KEM...

Democracy now! | Friday, June 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçao verwelkomt bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft in mei bijna 54.000 verblijfstoeristen verwelkomd, een stijging van 24 procent vergeleken met mei vorig jaar. Dit resultaat bevestigt volgens toeristenbureau CTB...

PBC | UPDATE: Gezochte Sebelon snel gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 19-jarige Ingemar Sebelon, geboren op Curaçao, en verdacht van een zedendelict en mishandeling is aangehouden. De politie had het publiek om hulp gevraagd,...

PBC | Lichaam gevonden in een verlaten huis op Berg Altena

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – In een verlaten gebouw op Berg Altena is gisteren in de late namiddag een levenloos lichaam ontdekt. Dat meldt de politie. Een voorbijganger zag een...
- Advertisement -spot_img

PBC | Forse stijging woningverkoop en verkoopprijs

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorPBC | Forse stijging woningverkoop en verkoopprijs

Persbureau Curacao

Foto: Bea Moedt

Het aantal verkochte woningen op Curaçao is in 2021 fors gegroeid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS spreekt zelfs over een extreme groei van de verkoopprijzen. In alle segmenten groeide de markt al was de omloopsnelheid in het deel tot 150.000 gulden laag.

De grootste groei van de woningmarkt was op Bandabou en Westelijk Willemstad.

Het CBS-onderzoek is gedaan op basis van transactiegegevens van woningen in de
periode 2010-2021 van de belastingdienst. Naast het aantal en de waarde van de transacties hebben de gegevens betrekking op het jaar waarin de woningen zijn verkocht en de locatie van de verkochte woningen.

De woningmarkt heeft de afgelopen elf jaar een enorme groei doorgemaakt, die tot uiting
komt in het toegenomen aantal transacties en toegenomen verkooprijzen. De meest krachtige prestatie werd geleverd in de periode van 2015 tot 2019., waarin een significante groei werd bereikt van zowel het aantal transacties als de verkoopprijzen.

De grootste groei van de woningmarkt was op Bandabou en Westelijk Willemstad.

Daartegenover stond de periode 2010 tot 2015, waarin een krimp van woningmarkt zich heeft voorgedaan, vooral vanwege een sterk afnemend aantal transacties bij een matige stijging van de verkoopprijzen.

De groei van de woningmarkt als geheel blijkt voornamelijk te zijn ingegeven door een toename van het aantal transacties op de deelmarkt van woningen in de prijsklasse van dure woningen, met een waarde van 350.000 gulden en hoger.

Daartegenover stond de significante stijging van de verkoopprijzen en de daling van het aantal transacties op de deelmarkt van goedkope woningen in prijsklasse tot 150.000 gulden.

De grootste groei van de woningmarkt – naar verhouding werd gerealiseerd in Bandabou en westelijk Willemstad. De gebieden van oostelijk Willemstad, Bandariba en de binnenstad zijn in groei afgenomen. Forse stijging woning verkoop en verkoopprijs

Inzichten

De overheid en de markt is structureel niet in staat om om voldoende middelen in te zetten voor de productie van woningen in het segment onder 250.000 gulden. Daar is al jaren sprake was van een groot gebrek aan woningen.

Anderzijds zien particuliere ontwikkelaars geen mogelijkheid om op een rendabele manier te investeren in woningbouwprojecten voor doelgroepen in dit marktsegment. Het gebeurt dan ook niet. Bij de structurele schaarste aan woningen in dit segment is nu sprake van een afnemend aantal transacties en toenemende woningprijzen.

In het marktsegment van woningen tussen 250.000 en 350.000 gulden is er sprake van een lichte stagnatie die tot uiting komt in een lichte daling van de verkoopprijzen, waarbij het aantal transacties wel toeneemt.

Een plausibele verklaring voor de dalende verkooprijzen is dat nieuwbouwwoningen als categorie beter worden gewaardeerd en daarmee beter verkopen dan bestaande woningen, woningen dus die eerder al zijn bewoond. Deze concurrentie leidt de laatste tijd tot een aanpassing van de verkoopprijzen van bestaande woningen naar een lager niveau. Dat weerspiegelt zich in een algemene daling van de woningprijzen in dit marktsegment.

In het marktsegment van woningen boven 350.000 gulden is er sprake van groei, dat wordt ingegeven door een toenemend influx van buitenlanders die woningen aanschaffen om permanent in te wonen of als een tweede woning. Deze groep gaat nu ook meer over op het investeren in de bouw van woningen met het oogmerk om deze verkopen.

Naast het toenemend aantal transacties in dit marktsegment is in 2021 ook een grote stijging van de woningprijzen tot stand gekomen.

Lees hier het hele rapport

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties