25.7 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ruim 20% gevangenen SDKK jonger dan 24 jaar

Willemstad – In de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zitten momenteel 89 (mannelijke) jongeren opgesloten in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar. Zij vormen ruim een vijfde van de gevangenispopulatie.

 

Dit blijkt uit de presentatie van directeur Urny Floran deze week in de Staten. De meeste gevangenen zijn tussen de 25 en 40 jaar (231); gevolgd door 41-50-jarigen (58); en ouder dan 50 jaar (40). Er zijn op dit moment 11 vrouwelijke gedetineerden. Alles bij elkaar 429 gevangenen.

De meesten zitten vast vanwege overtreding van de Opiumlandsverordening, diefstal met geweldpleging, dan wel afpersing, misdrijven tegen het leven gericht (doodslag of moord), zware mishandeling of mishandeling met een wapen, misdrijven tegen de zeden, vernieling of beschadiging en misdrijven tegen de persoonlijke vrijheid.

Het valt de directie op dat er ‘een verharding is van de misdaad’. Maar ook dat rekening gehouden moet worden met gangs die actief zijn buiten de inrichting. Bij opsluiten moeten confrontaties tussen rivaliserende gangleden binnen de inrichting dan voorkomen worden. In de gevangenis is het verder een uitdaging om corruptie en pogingen tot omkoping van personeel te voorkomen, aldus Floran.

Veiligheid is een van de belangrijkste aspecten in de gevangenis, vervolgt hij. Daarvoor zijn verbeteringen noodzakelijk. De directeur somt op: omheining en prikkeldraad, verlichting, onderhoud camera’s, onderhoud scanapparatuur, upgrading van personeel over de hele linie, invullen van vacatures en andere infrastructurele knelpunten.

Sinds kort is er luchtinfrastructuur voor het ‘nieuwe fenomeen van illegale droneleveranties’, zo legt Floran uit. Het gaat om een Drone Interceptie Systeem (DIS).

Hiermee kan worden voorkomen dat via drones drugs en mobieltjes ‘geleverd’ worden. Maar, zo voegt de directeur eraan toe: ,,Niet ondenkbaar is dat ook levensbedreigende artefacten, zoals wapens en explosieven, afgeleverd kunnen worden door de drones.”

In het aan de Staten toegezonden jaarverslag 2020 staat dat het systeem in dat jaar nog niet optimaal functioneerde. ,,Hierdoor is geen duidelijk overzicht van de drone-activiteiten. Het systeem registreert alle drone-activiteiten om en nabij het SDKK”, aldus het jaarverslag.

Een globaal overzicht geeft aan dat er mogelijk 73 relevante dronemeldingen waren, van de in totaal 1.300 meldingen. ‘Mogelijk’, want, zo wordt eraan toegevoegd, het systeem registreert alle drone-activiteiten rondom het SDKK, dus bijvoorbeeld ook de drones die bij het nabijgelegen Mambo Beach gebruikt worden. Van de 73 relevante meldingen waren 51 vergezeld van een pakket, waarvan het personeel 24 (pakketten) heeft kunnen onderscheppen.

Door zelf ook met een drone te werken is het de Unit Beveiliging gelukt een aantal drones te vangen en ook meerdere droppings te frustreren. In 2020 zijn vier drones neergehaald en in beslag genomen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -