28 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Aruba vanaf vandaag weer open

Oranjestad – Na exact 705 dagen in de pandemie te hebben gezeten, gaat Aruba vandaag weer open. Bijna alle covidmaatregelen zijn ingetrokken. Alleen het inreisbeleid blijft van kracht. Het dragen van een mondkapje en afstand houden is vanaf nu een aanbeveling en geen verplichting meer.

 

Aruba werd op 13 maart 2020 voor het eerst geraakt door Covid-19. ,,Corona is er nog steeds en heeft veel schade veroorzaakt. Maar gezien de dalende cijfers kunnen we juridisch en medisch de maatregelen niet langer verantwoorden. We zullen met Covid-19 moeten leren leven”, verantwoordde premier Evelyn Wever-Croes (MEP) tijdens een persconferentie de keuze om te flexibiliseren.

De regering baseert zich op indicatoren, zoals het aantal besmettingen, het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis en het aantal coronapatiënten dat op de ICU ligt. ,,Vandaag zetten we een grote stap in de exit-strategie.”

Bijna alle maatregelen die van kracht waren, zijn vanaf vandaag ingetrokken. De premier gaf als voorbeeld dat de sluitingstijden van de horeca weer teruggaan naar de tijden zoals ze in de vergunning staan. Het testbeleid bij aankomst op Aruba blijft wel van kracht. Dat houdt in dat iedereen die naar Aruba komt een test moet doen. Een uitzondering wordt gemaakt voor personen die volledig zijn gevaccineerd, inclusief de booster. Zij hoeven zich niet te laten testen. Arubaanse ingezetenen kunnen bij aankomst op Aruba testen.

Het vaccinatiecentrum in St. Cruz is vanaf vandaag gesloten. Wie zich wil laten vaccineren, kan contact opnemen met Directie Volksgezondheid (DVG) of naar de mobiele unit gaan die nu bij Centro di Bario Playa Pabou staat.

Het dragen van een mondkapje en afstand houden is ook niet meer verplicht. ,,Het is een aanbeveling. Als bedrijven deze regels wel blijven hanteren, dan heb je je daaraan te houden om binnen te kunnen”, aldus de premier.

Aruba telde gisteren 62 actieve besmettingen. De premier blikte terug op de cijfers en zei dat Aruba op 16 juli 2020 ook op ongeveer 62 besmettingen zat. ,,We hebben in de afgelopen maanden bijna 5.000 besmettingen gehad. Waar we nu staan, gaan we goed.” In het ziekenhuis liggen nu 13 coronapatienten en op de ICU ligt nu 1 coronapatiënt.

Directeur Ronella Croes van Aruba Tourism Authority reageerde op vragen van de pers dat het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention Aruba nog steeds op een hoog alert heeft staan, wat toerisme belemmert. Het feit dat Aruba flexibiliseert, wil niet zeggen dat het CDC Aruba automatisch op een lager niveau zet. ,Het CDC volgt eigen richtlijnen en Aruba is daar afhankelijk van.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...