27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 04:12

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Meer gebruikmaken van Interpol’

Curaçaose Michael Römer zit voor Interpol in Frankrijk

De omstreden oud-interim van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) Michaël Römer was in 2013 verantwoordelijk voor het ontbreken van de beveiliging van wijlen Helmin Wiels toen deze werd vermoord, deed een ‘shutdown van de veiligheidsdienst, kopieerde alle data, kreeg een aangifte wegens landverraad aan zijn broek, bedreigde een by-site met zijn dienstwapen en werd tot slot bij de VDC ontslagen wegens niet integer gedrag. Kabinet Pisas I herstelde de toenmalige zetbaas van premier Gerrit Schotte en justitieminister Elmer Wilsoe in ere, en ‘promoveerde’ de gevallen veiligheidsmedewerker weg naar Interpol in Frankrijk (KKC onderschrift)

Willemstad – Curaçao kan meer gebruikmaken van Interpol als het gaat om de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. Het eiland betaalt voor het lidmaatschap en de Curaçaose Michaël Römer zetelt op dit moment in het hoofdkantoor van de secretaris-generaal van Interpol in Frankrijk.

- Advertentie -

Hij voerde onlangs een gesprek met premier en Justitieminister Gilmar Pisas (MFK). Römer was in de eerste jaren na 10-10-’10 (interim-)hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC).

Interpol is een internationale organisatie die zich bezighoudt met het ondersteunen van politieorganisaties bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit. Tijdens het overleg heeft Römer uitleg gegeven over zijn strategische en operationele bijdrage aan een intensievere samenwerking met politie en justitie in de regio en de Amerika’s, vooral als het gaat om transnationale criminaliteit.

Curaçao kan dus volgens Römer meer gebruikmaken van de diensten van Interpol en zelf een inventarisatie doen van waaraan behoefte is. Hulp kan gegeven worden op strategisch, tactisch en operationeel gebied en er kunnen samenwerkingen en allianties (partnerships) gesloten worden wereldwijd of in de regio, zo is door Römer uitgelegd. Dat geldt ook voor het volgen van speciale trainingen en capaciteitsontwikkeling.

Verder kan er intensiever overleg zijn over de ‘best practices’ en juridische expertise en kennis die technisch innovatief zijn in de strijd tegen algemene criminaliteit en transnationale criminaliteit in het bijzonder. Vooral de ‘high impact’-crime kan met hulp van Interpol beter aangepakt worden, zoals cyberaanvallen. ,,Interpol kan landen helpen met het versterken van de cybersecurity. Maar ook als het gaat om bestrijding van terrorisme, witwassen van geld, drugs- en wapenhandel en intellectueel eigendom”, aldus de uitleg van de regering over het onderhoud.

Tot slot heeft Römer aangegeven dat ook andere ministeries intensiever gebruik kunnen maken van Interpol via het ‘National Central Bureau’, waar interministerieel wordt samengewerkt om zo breder internationale aspecten aan te kunnen pakken. Pisas is uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Interpol in Frankrijk om met eigen ogen te zien wat daar voor werk verzet wordt.

Römer werd aangesteld bij de VDC nadat Edsel Gumbs eind 2010 als hoofd van de VDC eerst kortstondig opgevolgd werd door voormalig gezaghebber Liza Dindial. Die stapte echter snel op na het eerste vonnis waarin Gumbs in het gelijk werd gesteld. De veiligheidsdienst was ten tijde van de regering-Schotte (MFK/PS/MAN) in ernstige verlegenheid gebracht door het conflict tussen Gumbs en de minister-president en de screening door de VDC van de bewindslieden.

Dit leidde tot het verwijt dat er vanuit de leiding van de dienst een complot zou zijn gesmeed om de regering omver te werpen, waarna Schotte zelfs besloot tot een operationele shutdown van de VDC.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Lees ook: Opinie | Landverrader wil schadevergoeding?

Lees ook: VDC blog | De lotgevallen van Veiligheidsdienst Curacao (VDC)

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -