25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Meer gebruikmaken van Interpol’

Curaçaose Michael Römer zit voor Interpol in Frankrijk

De omstreden oud-interim van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) Michaël Römer was in 2013 verantwoordelijk voor het ontbreken van de beveiliging van wijlen Helmin Wiels toen deze werd vermoord, deed een ‘shutdown van de veiligheidsdienst, kopieerde alle data, kreeg een aangifte wegens landverraad aan zijn broek, bedreigde een by-site met zijn dienstwapen en werd tot slot bij de VDC ontslagen wegens niet integer gedrag. Kabinet Pisas I herstelde de toenmalige zetbaas van premier Gerrit Schotte en justitieminister Elmer Wilsoe in ere, en ‘promoveerde’ de gevallen veiligheidsmedewerker weg naar Interpol in Frankrijk (KKC onderschrift)

Willemstad – Curaçao kan meer gebruikmaken van Interpol als het gaat om de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. Het eiland betaalt voor het lidmaatschap en de Curaçaose Michaël Römer zetelt op dit moment in het hoofdkantoor van de secretaris-generaal van Interpol in Frankrijk.

Hij voerde onlangs een gesprek met premier en Justitieminister Gilmar Pisas (MFK). Römer was in de eerste jaren na 10-10-’10 (interim-)hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC).

Interpol is een internationale organisatie die zich bezighoudt met het ondersteunen van politieorganisaties bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit. Tijdens het overleg heeft Römer uitleg gegeven over zijn strategische en operationele bijdrage aan een intensievere samenwerking met politie en justitie in de regio en de Amerika’s, vooral als het gaat om transnationale criminaliteit.

Curaçao kan dus volgens Römer meer gebruikmaken van de diensten van Interpol en zelf een inventarisatie doen van waaraan behoefte is. Hulp kan gegeven worden op strategisch, tactisch en operationeel gebied en er kunnen samenwerkingen en allianties (partnerships) gesloten worden wereldwijd of in de regio, zo is door Römer uitgelegd. Dat geldt ook voor het volgen van speciale trainingen en capaciteitsontwikkeling.

Verder kan er intensiever overleg zijn over de ‘best practices’ en juridische expertise en kennis die technisch innovatief zijn in de strijd tegen algemene criminaliteit en transnationale criminaliteit in het bijzonder. Vooral de ‘high impact’-crime kan met hulp van Interpol beter aangepakt worden, zoals cyberaanvallen. ,,Interpol kan landen helpen met het versterken van de cybersecurity. Maar ook als het gaat om bestrijding van terrorisme, witwassen van geld, drugs- en wapenhandel en intellectueel eigendom”, aldus de uitleg van de regering over het onderhoud.

Tot slot heeft Römer aangegeven dat ook andere ministeries intensiever gebruik kunnen maken van Interpol via het ‘National Central Bureau’, waar interministerieel wordt samengewerkt om zo breder internationale aspecten aan te kunnen pakken. Pisas is uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Interpol in Frankrijk om met eigen ogen te zien wat daar voor werk verzet wordt.

Römer werd aangesteld bij de VDC nadat Edsel Gumbs eind 2010 als hoofd van de VDC eerst kortstondig opgevolgd werd door voormalig gezaghebber Liza Dindial. Die stapte echter snel op na het eerste vonnis waarin Gumbs in het gelijk werd gesteld. De veiligheidsdienst was ten tijde van de regering-Schotte (MFK/PS/MAN) in ernstige verlegenheid gebracht door het conflict tussen Gumbs en de minister-president en de screening door de VDC van de bewindslieden.

Dit leidde tot het verwijt dat er vanuit de leiding van de dienst een complot zou zijn gesmeed om de regering omver te werpen, waarna Schotte zelfs besloot tot een operationele shutdown van de VDC.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Lees ook: Opinie | Landverrader wil schadevergoeding?

Lees ook: VDC blog | De lotgevallen van Veiligheidsdienst Curacao (VDC)

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -