29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 12:07

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Zeldzame naaktslak ontdekt op Bonaire

- Advertentie -

Persbureau Curacao

Foto boven: Zeldzame naaktslak, Aegires sublaevis | Foto’s: Tricia O’Malley

In het Bonaire National Marine Park, is een zeldzame naaktslak ontdekt. Het diertje werd waargenomen bij duiklocatie de Cliff. De Aegires sublaevis is nergens anders in het Caribisch gebied gedocumenteerd. Deze bijzondere ontdekking toont volgens de Dutch Nature Alliance de diversiteit van de riffen die sinds 1979 worden beschermd en benadrukt waarom rifbehoud van vitaal belang is.

Zeenaaktslakken, een soort weekdier, kennen een grote gepassioneerde belangstelling van zowel onderwaterfotografen als wetenschappers. Forums over de hele wereld verenigen deze mensen in hun zoektocht om de kleine wezens te ontdekken en te documenteren.

Via zo’n forum kwamen onderzoeker Dr. Leslie Wilk, Tricia O’Malley tegen, een amateur-onderwaterfotograaf, die de enige bekende foto’s had in het Caribisch gebied van de zeldzame naaktslak, Aegires sublaevis.

Zwitserse kaas

- Advertentie -

“Ik noemde de naaktslak liefkozend ‘Glow Cheese’, omdat ik de juiste identificatie niet kon vinden. De schitterende gele kleur en de vlekkerige huid deden me denken aan een blok Zwitserse kaas”, zegt O’Malley. In het gesprek met Dr. Wilk, kwam zij erachter dat ze ook een andere zeldzame naaktslak op dezelfde plek had gedocumenteerd – een onbeschreven lid van de familie Dorididae.

Onbeschreven naaktslak van de familie Dorididae | Foto’s: Tricia O’Malley

Tijdens zijn onderzoek ontdekte Dr. Wilk ook andere zeldzame naaktslakken die op Bonaire werden gevonden door de lokale natuuronderzoeker Ellen Muller. Deze naaktslakken zijn Trapania bonellenae, evenals een onbeschreven soort Cerberilla. Deze vondsten benadrukken volgens Wilk de buitengewone diversiteit van het rif van Bonaire.

Onbeschreven soorten

Recente vondsten laten bovendien zien dat vooral Bonaire meer zeldzame en onbeschreven soorten heeft. De zeldzaamste is Trapania bonellenae, een endemische naaktslak die deels naar het eiland is vernoemd en deels naar de plaatselijke bewoner die het ontdekte.

“Dergelijke buitengewone aspecten van de zeeslakkenfauna van Bonaire strekken zich uit tot andere mariene taxa. Zo ontdekten de voorlopige resultaten van een 2020-onderzoek naar de mariene biodiversiteit van Bonaire het bestaan ​​van ten minste zeven soorten ongewervelde dieren die nieuw zijn voor de wetenschap.”

Onderzoek onthult dat het zeeleven van Bonaire diverser en opmerkelijker is dan ooit verwacht. Overheidsinstanties die het kustontwikkelingsbeleid van Bonaire maken en uitvoeren, zouden nog meer nadruk moeten leggen op het nemen van beslissingen die het mariene milieu respecteren, beschermen en behouden” vervolgt Dr. Wilk.

Implicaties

Deze bevindingen bieden een opwindend nieuw inzicht in de koraalrifecosystemen van Bonaire en de mogelijkheid voor nieuwe ontdekkingen van het zeeleven. Het is volgens de ontdekkers van groot belang om een ​​omgeving te beschermen waar nog steeds nieuwe soorten worden ontdekt.

De ontdekking van de Aegires sublaevis zal worden gepubliceerd in de komende veldgids Tropical West Atlantic Sea Slugs.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -