29 C
Willemstad
• zondag 14 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Pietersz-Janga: Niets doen vanwege geldgebrek geen optie

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Pietersz-Janga: Niets doen vanwege geldgebrek geen optie


Willemstad – Minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft 2022 officieel uitgeroepen tot het Jaar van de Schoonmaak. De schoonmaakactie is gekoppeld aan een intensieve bewustwordingscampagne om te voorkomen dat het eiland opnieuw vervuild raakt.

De GMN-minister heeft geen budget voor het initiatief. Samenwerking en zelfverantwoordelijkheid zijn daarom van groot belang voor het slagen van de actie. Een multidisciplinair team met onder anderen medewerkers van verschillende ministeries, toeristenbureau CTB en vuilophaaldienst Selikor, zal ervoor moeten zorgen dat het vuil dat verspreid over het eiland is gedumpt, wordt verwijderd. Daarbij zal ook worden samengewerkt met vrijwilligersorganisaties, zoals Stichting Uniek Curaçao en Curaçao Clean Up.

,,Eerst schoonmaken, daarna moeten we ervoor zorgen dat iedereen zich ervan bewust is dat je niet zomaar afval weg kunt gooien”, zegt Pietersz-Janga. ,,We zullen het moeten doen met het geld dat we beschikbaar hebben.”

De oproep aan de hele Curaçaose bevolking is dan ook om het initiatief te steunen. Selikor zal met behulp van andere instanties en vrijwilligersorganisaties het hele eiland onder handen nemen. Pietersz-Janga: ,,Maar de verantwoordelijkheid ligt allereerst bij ons zelf. Daar moeten we ons als gemeenschap bewust van zijn. Dus gooi een lege cup, of plastic bordje niet zomaar op de grond.” Begin bij jezelf, luidt het motto. ,,Maak je huis schoon, de tuin”, zegt Pietersz-Janga. ,,Dan de buurt. Met z’n allen, samen, gaat het lukken. Dan is Curaçao straks een parel in het Caribisch gebied.”

Het eiland schoonmaken is al een hele klus, zo blijkt uit de afbeeldingen van illegale vuilstortplekken verspreid over het eiland. Zwerfvuil, bouwpuin, huisraad en dode dieren, van alles ligt er op zo’n plek. Maar om ervoor te zorgen dat het afval zich niet opnieuw ophoopt, is nog veel moeilijker. Pietersz-Janga: ,,Die bewustwording moet je als klein kind meekrijgen vanuit huis en op school.”

Daarom zijn naast het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en Economische Ontwikkeling (MEO), ook het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) opgenomen in de werkgroep. Het idee is dat dit jaar een intensieve bewustwordingscampagne wordt uitgedacht die dan in 2023 van start gaat.

Niets doen vanwege geldgebrek, is wat de GMN-minister betreft geen optie. Iedereen kan gewoon in zijn eigen omgeving beginnen de boel schoon te houden. Daarnaast zijn er allerlei vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken. Dat kost de overheid geen cent. ,,Dan kijken we wat er verder nog moet gebeuren en hoeveel dat gaat kosten”, aldus Pietersz-Janga.

Het is opmerkelijk dat gekozen is een nieuw multidisciplinair team in het leven te roepen. In maart 2018 werd het X-team al actief, dat als taak heeft om op te treden bij milieuovertredingen. In dit team zijn ook verschillende overheidsdiensten vertegenwoordigd. Medewerkers van de ministeries van GMN, VVRP, Selikor en het Korps Politie Curaçao gaan mee de straat op en achter de schermen is er de steun van onder andere het Openbaar Ministerie (OM) en Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ).

Begin maart dit jaar maakte minister Charles Cooper (MFK) van VVRP de introductie van een nieuw team al bekend, naar aanleiding van de vele berichten over illegale vuilstort. Clifford de Lannoy, coördinator van het X-team, zei daarover toen desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad daarbij niet betrokken te zijn, maar de ‘extra aandacht juist goed’ te vinden.

,,Dat betekent meer mankracht om het afvalprobleem aan te pakken.” Want het X-team was in februari 2020 al onderbezet en dat is begin maart 2022 nog net zo. Vanwege het gebrek aan capaciteit kunnen lang niet alle zaken snel worden afgehandeld. ,,Dat is frustrerend”, zegt De Lannoy, die graag wil samenwerken en informatie wil delen met het nieuwe team.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

 1. Ik heb de reacties goed gelezen en ik vind het toch vreemd dat niemand aan de verstandelijke vermogen van deze vrouw twijfelt. De vrouw schijnt arts te zijn maar lijkt het denkvermogen van een kind te hebben.

 2. Wel geld voor B. class reizen, incl. Dubai en het kopen van Arabisch zand. Maar geld om ons eiland schoon te houden is er niet. Wat zouden de Arabieren daar van vinden? Die lachen zich vast een deuk. Met dank aan Pik en de Dikke Dame. Wat een niveau, wat een grappenmakers. Goede timing van de minister. Komt geloofwaaardig over.

 3. Pietersz’s woorden, eerst je huis dan je tuin.
  P gaat eraan voorbij dat er nog steeds huishoudens zijn die geen toegang tot sanitar vorzieningen hebben (3 ombudsmannen hebben daar hun zorgen over uitgeproken) in een brief aan Rutte.
  Mss kan ze zich daar nu een keer over buiten!
  Verder hebben de mensen van haar GMN, ambtenaren dus, geen benzine om zich naar de dumpplekken te verplaarsen.
  Dat is haar ook bekend.
  Overigens staat er een goed artikel in het AD vndaag over het dumpen.

 4. De overheid zelf dumpt op een centrale plek en er is een super vervuilde roestbak in het midden.

  Het eiland hangt vol met camera.s maar iemand die met een vollek bak voorbij rijd en later leeg verder rijd eh nee.

  Miljoenen voor een vervuilende campagne maar niks voor 3 opsporings ambtenaren en een werkplekken en vervoer.

  We vragen geld als je afval wilt dumpen…
  Als je dat nu eens afschaft en je gratis mag brengen dan bespaar je 10 keer meer dan het daarna uit de mundi te moeten halen.

  Plastic zakjes konden toch ook in een week afgeschaft worden? Nou dat heeft geholpen.
  Zet statiegeld op plastic en andere vervuilende dingen. Bier Flesjes.

  Selikor is de enig die zo.n beetje winst maakt. 35 naf om 4 keer per maand een bak te komen ophalen… Als je gelukt hebt. Raar he.

  Wat je ook kan doen is dat je per kilo betaald als afval gesorteerd wordt aangeleverd.
  Dan hoef je echt geen miljoenen aan voorlichting te geven. 1 paginaatje op een van de miljoenen kostende website en zorgen dat je het aan kan en in een week is het eilandje schoon. ja ja met regels. Want gegarandeerd wordt er weer misbruik van gemaakt.

  Je kan ook uniek Curacao sponseren. Die ruimen nu al het eilandje steeds op.

  Mogelijkheden genoeg op een piep klein eilandje.

  Maar he. Wie leid de campagne. Hoeveel project leiders. Een kennis vriendje consultant…
  Beurzen bezoeken strategische partners auto.s laptops cameras druk werk flyers website in 3 talen. Tuurlijk Daar zijn we goed in Verzinnen hoe je geld kan verduisteren. Meesters nos ta.

 5. Moet pieters janga zich niet bezig houden met de ouderen, Bethesda en andere tehuizen staat het water aan de lippen, ze moeten de boer op om wat geld bij elkaar te scharrelen. Nee men moet met ‘n delegatie van hier tot Tokyo naar Dubai, waar ze grandioos voor joker stonden. Naar Nederland moest ook ene cooper en thode om te zien hoe er lijnen gezet moeten worden en gaten gevuld. Daar is Ned wel goed voor, om er naar te kunnen snoepreizen, hier worden de Nederlanders dan weer weggezet als Persona no grata. Trouwens de Nederlanders en ‘n paar goedwillende Antillianen maken de boel al lang schoon, daar geven ze hun vrije tijd voor opdat het de week daarop weer ‘n zwijnenstal is.

 6. En wat te denken van de niet voor de burger zichtbare dagelijkse STANKoverlast door de chickenfarm? X-team doet niets = NIX-team! Erger een hinderwetvergunning / uitspraak van de rechter werd door de Minister Pieterz Janka in de prullenbak gegooid. Waarom, welke belangen zijn er in het spel ??
  Ben verder klaar met dat eeuwige geblabla van hogerhand en geen daden.

 7. “Het idee is dat dit jaar een intensieve bewustwordingscampagne wordt uitgedacht die dan in 2023 van start gaat.”

  Weer zo’n actie voor de bühne.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties