28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Ongepast bezoek Chichi

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Ongepast bezoek Chichi
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Lusette Verboom aan het woord.

In de verschillende kranten kunnen we lezen over het programma van het bezoek van het koninklijk paar en de kroonprinses. Een programma beladen met kunst, wat geweldig is. Dit toont het belang dat onze lokale kunst gedurende de jaren heeft verworven in onze maatschappij. Tot mijn ontsteltenis lees ik ook dat het gezelschap een Chichi gaat beschilderen.

Het argument is dat Chichi als symbool staat voor de verantwoordelijke oudere zus in onze gemeenschap. Maar wat is Chichi? In kunst is alles geoorloofd. Het is de kunstenaar haar goed recht om haar beeld van de zwarte vrouw op welke manier dan ook neer te zetten. In mijn optiek is de Chichi een karikatuur van een zwarte vrouw, uitnodigend zittend met haar benen wijd gespreid, haar grote borsten prominent tonend, klaar om de wereld te veroveren.

In een tijd waar we bezig zijn met het verwerken van ons slavernijverleden, waar we bezig zijn met een zoektocht naar gelijkwaardigheid, naar zelfrespect van de zwarte bevolking in deze maatschappij, lijkt het mij niet van waardigheid tonen om het koninklijk gezelschap deze karikatuur van een zwarte vrouw aan te bieden om deze te gaan beschilderen.

Als zwarte vrouw, geboren en opgegroeid op dit eiland kan ik u garanderen dat deze voorstelling van de Chichi niet symbool staat voor de verantwoordelijk oudere zus in de Curaçaose cultuur.

Lusette Verboom,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Chichi een karikatuur van een zwarte vrouw, uitnodigend zittend met haar benen wijd gespreid, haar grote borsten prominent tonend, klaar om de wereld te veroveren

    Dit doet mij toch aan iets anders denken

  2. Ik beschouw de lokale cultuur als *******.

    Iedere keer als ik bij de kassa sta in de supermarkt of botica erger ik me weer gruwelijk aan een Sonja voor mij in de rij die hun boodschappen afrekenen met hun mobiel tussen hoofd en schouder, luid pratend zonder enige aandacht voor de cassiere.

    Een compleet gebrek aan respect voor de dienstdoende cassiere.

    Om van het gedrag van de Yu di Korsou in het verkeer nog maar niet te spreken. Sta je te wachten om de weg op te gaan maar laat je Sonja van links conform verkeersregels voorgaan, slaat Sonja vervolgens links van je naar rechts af, zonder richting aan te geven. En laat je je afkeer daarvan blijken middels het gebruik van je claxon, dan zet Sonja een oerdom Rennox Calmes / Lo Martines gezicht op alsof ze totaal niet begrijpt waarom je je druk maakt.

    Beschaving op Curacao? Ik heb het nog steeds niet gevonden.

    Deze reactie is gedeeltelijk verwijderd wegens strijd met de regels. Een tweede waarschuwing
    KKC commentpolis

  3. En dan denkt de Staatsecretaris van Cultuur dat zij in het Caribische Nederlandse gebied,CULTUURCOACHES moet installeren, zoals de inwoners van de regio zelf niks van hun cultuur weten. Ik vraag mij af wat Nederlandse cultuurcoaches de mensen van Bonaire, Saba & Sint Eustatius eigenlijk over hun eigen cultuur willen leren. Ik vind dat dit een insult is. Pure arrogantie! Zoals Nederland veel weet over cultuur. Het is elke dag weer te zien in de quiz op de TV dat Nederlanders niks weten zelf niet over de Nederlandse cultuur en pretenderen hier naartoe komen om ons te leren over onze cultuur.
    Het is zo erg dat zelf de jury van de quiz De Slimste Mens, zijn mening heeft uitgesproken dat de deelnemers van de quiz zelf niks weten van de Nederlandse Geschiedenis en Cultuur.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties