Dick Drayer | Achterkant van Curacao
De archiefdatabase van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief bevat bijna twee miljoen documenten en kaarten. Het digitaliseringsproject is acht jaar geleden is gestart.
Nederland werkte daarbij samen met het Verenigd Koninkrijk: een deel van de archieven is ook daadwerkelijk in Londen opgedoken. Dit waren duizenden stukken die tussen 1652 en 1815 door particuliere Britse marineschepen van Nederlandse schepen werden gestolen.
Ze bevatten logboeken, inventaris of rekeningen, en veel documenten die nooit onder de aandacht van historici zijn gebracht. Velen van hen raken de regio’s Guyana en Suriname.
Historicus Leo Palai legt uit dat de verzameling fragmenten nog niet compleet is, omdat het nu nodig is om naar de Caribische eilanden en de Rotterdamse opvang te gaan.
U kunt alle documenten in het Nederlands zien via het Nationaal Archief op dit adres: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/slavernijverleden
Kaarten
Al in augustus 2020 gaf het Nationaal Archief de namen vrij van 21.000 slaven in de voormalige kolonie Curaçao. Een bron van informatie waarmee afstammelingen de afstamming van hun voorouders kunnen herstellen.
Johann von Langan, hoofd van het Nationaal Archief, onderstreept dat het bestaan van kaarten een extra dimensie geeft aan deze nieuwe golf van digitalisering.
Tekst: Elmer Gregory | Caribemagzine.nl
Bron: Persbureau Curacao