33 C
Willemstad
• donderdag 13 juni 2024

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...

ParadiseFM | Minister laat kartonopslag in Sans Souci opruimen

Op bevel van minister Silvania is gisteren de veelbesproken karton-scrap yard opgeruimd. Stapels karton en grote machines zijn verwijderd. Op 23 september vorig jaar gaf de minister...

ParadiseFM | Delegatie IMF praat met regering over economische ontwikkelingen

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds is op Curaçao voor besprekingen met de regering en verschillende andere organisaties. Gisteren was er een succesvolle ‘Courtesy Meeting’ met...

ParadiseFM | CASHA: Bezettingsgraad in mei iets hoger dan vorig jaar

De bezettingsgraad van kleine accommodaties op Curaçao die zijn aangesloten bij toerismeorganisatie CASHA was in mei van dit jaar iets hoger dan in april. Dat blijkt uit...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Viering Dia di Betico online en op tv

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Viering Dia di Betico online en op tv

Nieuw programma Kibra Coco

Oranjestad – Aruba viert morgen, 25 januari, de geboortedag van Gilberto François Betico Croes. Het is een nationale feestdag. Vanwege de coronamaatregelen vinden de culturele activiteiten dit jaar virtueel plaats en het protocollaire evenement op het Plaza Libertador G.F. Betico Croes wordt gehouden zonder publiek.

Traditioneel wordt Dia di Betico in de wijken gevierd, met culturele manifestaties en activiteiten. Het ministerie van Cultuur en de Commissie Viering Nationale Dagen zijn verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten in het kader van Dia di Betico. Vanwege de coronapandemie en de geldende maatregelen zijn buitenactiviteiten niet toegestaan. De samenleving wordt gevraagd om Dia di Betico 2022 thuis te vieren.

Vanavond om 20.00 uur is een virtuele culturele manifestatie. Op tv en via sociale media wordt een programma uitgezonden met muziek, zang en dans. Iedereen wordt uitgenodigd het programma te kijken.

Het ministerie van Cultuur introduceert een nieuw programma op tv: Kibra Coco. Het is een online wedstrijd waaraan alle leerlingen van basisscholen kunnen meedoen. Zij hebben op school een barcode gekregen waarmee ze vanuit huis kunnen inloggen. Het programma begint om 17.00 uur.

Zo kunnen ze samen met hun familie of klas meedoen aan Kibra Coco en prijzen winnen. Tijdens het programma zijn er diverse vragenrondes en interviews, onder leiding van Jean Carlo Espinal en Hilyann Croes. Het idee is om dit programma vanaf 2022 elk jaar op Dia di Betico uit te zenden.

Tijdens Kibra Coco kunnen families of klassen meedoen aan de ‘Betico Challenge’. Ze maken een selfie terwijl ze Kibra Coco spelen. Deze foto sturen ze via Whatsapp naar telefoonnummer 5972323. Ze kunnen het ook op sociale media plaatsen,met de hashtag #beticochallenge. Er zijn leuke prijzen te winnen.

Dit programma is gemaakt in samenwerking met TeleAruba, Setar, Directie Cultuur, Elite en enkele docenten van basisscholen. Het Nationaal Archief heeft, om de leerlingen te helpen zich voor te bereiden op de vragen, een video gemaakt over de geschiedenis van Betico Croes. De video is tot stand gekomen samen met studenten van lerarenopleiding IPA.

Voor kleuterscholen is er een tekenwedstrijd. De tekening moet uiterlijk op 31 januari worden ingeleverd op school. De Commissie Viering Nationale Dagen is de jury en zal in februari de drie winnaars selecteren.

Uitzondering evenement regering

Het Crisisteam maakt een uitzondering voor het protocollaire evenement van de regering. Dat evenement gaat wel door, met een beperkt aantal genodigden, en begint morgen om 09.00 uur. Na aankomst van alle ministers gaat het officiële programma van start. Met zang, voordrachten van gedichten en een toespraak van minister-president Evelyn Wever Croes (MEP) wordt Betico Croes geëerd.

In verband met de geldende covidregels is publiek bij dit evenement niet toegestaan. De politie en Dienst Openbare Werken zullen de straten rond Plaza Betico Croes, de Rumbastraat en de Vondellaan, afsluiten voor het publiek en voor verkeer.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties