28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 22:30

PBC | Curaçaos’ ziekenhuis zet eerste draadloze pacemakerimplantaat

Persbureau Curacao

Afgelopen woensdag hebben cardioloog Olivier Witte van het CMC en Peter Paul Delnoy, cardioloog-electrofysioloog verbonden aan Isala zorgcentra in de regio Zwolle een draadloze pacemaker implantaat gezet. Het was voor het eerst dat zo’n ingreep plaatsvond in het Curaçaose ziekenhuis.

De draadloze pacemaker van het merk Micra is de kleinste pacemaker ter wereld en is 93% kleiner dan traditionele pacemakers. Deze pacemakers worden gezet bij patiënten met een te traag hartritme.

In dit geval gebruikten de artsen een pacemaker zonder leads, die volledig in het hart wordt ingebracht. Deze relatief nieuwe techniek voorkomt littekens in de bovenborst en draadproblemen.

Het voorkomt ook pacemakerontsteking, zoals dat soms te zien is bij de traditionele pacemaker. Bovendien zorgt het ontwerp van de draadloze pacemaker ervoor dat patiënten na implantatie minder medische complicaties en minder beperkingen hebben.

De geschatte gemiddelde levensduur van deze pacemaker ligt tussen de acht en dertien jaar en zal op termijn vervangen worden door een nieuwe.

Door de unieke eigenschappen van deze draadloze pacemaker is dit type apparaat met name geschikt voor patiënten met een verhoogd risico op infecties: zoals dialysepatiënten of patiënten bij wie al eerder een pacemaker is verwijderd vanwege een geïnfecteerd systeem.

De cardioloog bracht een dun slangetje in een ader in de lies van de patiënt en plaatst daarmee de draadloze pacemaker in de rechterkamer van het hart. De katheter wordt vervolgens uit het lichaam verwijderd. Deze procedure duurt ongeveer een uur.

Aangezien deze patiënt een verhoogd risico op infectie heeft, is het implanteren van een draadloze pacemaker enorm voordelig voor de patiënt.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties