29 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 13:16

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zelftesten toch toegestaan op Curaçao

- Advertentie -

Mc William (MAN): Maar ook info geven en prijs bewaken

Willemstad – Coronazelftesten mogen, onder voorwaarden, nu toch ook op Curaçao geïmporteerd worden en worden verkocht bij apotheken. Dat is mogelijk op basis van een ministeriële beschikking van 31 december van GMN-minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK).

F01 Toch zelftestUit de toelichting bij de ministeriële beschikking blijkt dat de nieuwe variant van het coronavirus de doorslag heeft gegeven om de zelftesten alsnog toe te laten. De omikronvariant heeft in korte tijd voor een grote toename van het aantal besmettingen gezorgd. Door per 31 december ‘het gebruik van antigeen-zelftesten voor eenieder toegankelijk te maken op Curaçao’, kunnen infecties zo snel mogelijk worden opgespoord en kan verdere verspreiding worden beperkt.

Mogelijk gaat de overheid zelf gebruik maken van de zelftesten. In Nederland gebeurt dat bijvoorbeeld al op scholen. Want een van de voorwaarden in de ministeriële regeling luidt: indien sprake is van een kosteloos gebruik door eigen werknemers ten behoeve van de veiligheid op de werkvloer kan grootschalige inkoop van antigeen-zelftesten plaatsvinden door lokale bedrijven en publiekrechtelijke organisaties van het land Curaçao. Deze grootschalige inkoop loopt via de groothandel of de apotheken. Particulieren kunnen maximaal negentig zelftesten per persoon per kwartaal inslaan. Dat kan zonder recept van een arts.

- Advertentie -

Via de ministeriële regeling bij de Landsverordening op de geneesmiddelenvoorziening is bepaald dat de antigeen-zelftesten niet langer gecategoriseerd worden als ‘ongeregistreerde geneesmiddelen’. Dat betekent ook dat géén toestemming van de Geneesmiddelen Registratie Commissie nodig is om de testen te mogen importeren. Maar minister Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) stelt wel een aantal voorwaarden die gelden voor importeurs en botika’s. De zelftesten moeten zijn geautoriseerd door de autoriteiten van de Verenigde Staten (Federal Drug Administration), Canada en de Europese Unie.

Alleen groothandels met een vergunning voor de import van geneesmiddelen mogen de zelftesten inkopen. De consument kan de testen uitsluitend kopen bij een botika. De testen moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Of dat zo is, beoordeelt inspecteur geneesmiddelen Joram Parabirsing. Hij moet zijn goedkeuring geven voordat de zelftesten op de lokale markt kunnen worden aangeboden.

MAN-Statenlid Giselle Mc William dringt, samen met collega-parlementariër Ana Maria Pauletta (PAR), al langere tijd aan om de zelftesten toe te laten op Curaçao als middel om verspreiding van het coronavirus beter onder controle te krijgen. Mc William denkt dat de recente ontwikkelingen, met steeds meer nieuwe besmettingen per dag en de druk die zij heeft uitgeoefend, hebben bijgedragen dat de minister overstag is gegaan. Maar Mc William zegt desgevraagd dat haar missie nog niet compleet is. ,,Ik ben hier nog niet klaar mee. Toestemming is niet genoeg. Nu moet informatie worden gegeven over hoe je de zelftest moet gebruiken en de prijs die in rekening wordt gebracht moet natuurlijk worden bewaakt.”

Mc William wijst erop dat zij als minister van Economische Ontwikkeling (MEO) in de vorige regering van MAN en PAR een beschikking heeft afgegeven waarin maximum prijsmarges zijn vastgelegd voor bepaalde producten waarnaar grote vraag is tijdens de Covid-pandemie, zoals latex en siliconen handschoenen, middelen om de handen te desinfecteren en desinfectie doekjes en sprays. Ook zijn sindsdien de marges gemaximeerd voor verse vruchten en groente die vitamine c bevatten ‘ter verhoging van de menselijke weerstand’. De zelftesten zouden wat Mc William betreft ook in die regeling moeten worden opgenomen. Mc William nam destijds waar als MEO-minister voor haar partijgenoot Steven Martina.

Eind augustus liet inspecteur voor geneesmiddelen Joram Parabirsing in een brief aan ‘alle apothekers en geneesmiddelengroothandels/importeurs’ weten dat apothekers sowieso geen zelftesten mochten invoeren en importeurs alleen nadat het verzoek daartoe door de Geneesmiddelen Registratie Commissie was gehonoreerd. ,,Volgens de lokale wetgeving zijn de coronazelftesten geneesmiddelen”, aldus de inspecteur in zijn brief van 27 augustus 2021. Met de ministeriële beschikking van 31 december heeft GMN-minister Pietersz-Janga nu bepaald dat de antigeen-zelftesten onder bepaalde voorwaarden niet worden aangemerkt als geneesmiddel.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. Wow, onze “geleerden “hebben na maanden testen en analyseren besloten dat een eenvoudig testje dat over een groot deel van de wereld vrij verkrijgbaar ook op Curaçao verkrijgbaar komt of heeft het zolang geduurd om goede winstverdelingsafspraken te maken met de importeurs.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Kamer vraagt opheldering verhoging belasting BES

Den Haag - Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën moet de Tweede Kamer uitleggen waarom de inwoners van Caribisch Nederland deze maand werden verrast door een belastingverhoging. De...

AntilliaansDagblad | Erop of eronder voor Serlimar

Oranjestad - De rechter moet volgende maand beslissen of de surseance van betaling van staatsbedrijf Serlimar wel of niet wordt verlengd. In de afgelopen maanden zijn betalingsregelingen...

AntilliaansDagblad | Onderhoud onder Julianabrug

Project van 7,2 miljoen in april 2023 klaar Willemstad - Met een groot bord bij de oprit van de Julianabrug wordt aan de weggebruikers gevraagd op te letten...

AntilliaansDagblad | ‘Minimumnormen voor nummerkantoren’

Oplossing zoeken voor openen bankrekening Willemstad - Nummerkantoren (rifero’s) zullen in de toekomst aan minimumnormen moeten voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor het openen van een...

AVC | Belastingdienst Curaçao zit vooral zichzelf in de weg

Opinie Dick Drayer | Achterkant van Curacao De belastingdienst zit zichzelf in de weg. Dat kan geconcludeerd worden uit een quickscan die is uitgevoerd in het kader van...

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...
- Advertentie -
- Advertentie -