31 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

  WILLEMSTAD - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van...

Democracy now! | Thursday, June 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Een op de vijf inwoners op Aruba is vluchteling of zoekt bescherming

Aruba voert een opmerkelijk lijstje aan van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR: per hoofd van de bevolking huisvest het eiland de meeste vluchtelingen ter wereld. Eén op de vijf...

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | SVB herinnert zorgverleners: Leeftijdsgrens 65 jaar vanaf 2023

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | SVB herinnert zorgverleners: Leeftijdsgrens 65 jaar vanaf 2023
Sociale Verzekeringsbank (SVB) | Foto Dushi
Willemstad – De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert vanaf volgend jaar geen vergoeding uit aan zorgverleners die ouder zijn dan 65 jaar. Daaronder vallen dus ook huisartsen en vrijgevestigde medisch specialisten.

In een brief van 12 januari worden de zorgverleners ‘er nog eens vriendelijk aan herinnerd’ dat de leeftijdsgrens met ingang van 1 januari 2023 is bepaald op 65 jaar. Dan komt de overgangsregeling van drie jaar ten einde. Die regeling volgde op een kort geding op 21 november 2019 van de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao tegen het Land Curaçao.

De rechter oordeelde toen dat een leeftijdsgrens alleen kon worden ingevoerd als in het landsbesluit een overgangsregeling was opgenomen. Met een aanpassing van het Landsbesluit nadere criteria zorgcontracten werd voldaan aan die eis, aldus de uitleg van de SVB aan de medewerkenden. Daarin werd met de toevoeging van artikel 1a een overgangsregeling van maximaal drie jaar opgenomen in de wet. ,,Tevens werd in artikel 2 (…) bepaald dat artikel 1a met ingang van 1 januari komt te vervallen.”

De leeftijdsgrens van 65 jaar is gebaseerd op de leeftijd waarop personen op dit moment in aanmerking komen voor een ouderdomspensioen op grond van de Landsverordening algemene ouderdomsverzekering. Mocht die leeftijd worden gewijzigd dan zal dat ook zo zijn voor de SVB-leeftijdsgrens.

Het gaat om zorgverleners die ‘diensten verlenen en aan de SVB declareren voor de zorg die is verleend aan verzekerden via de Landsverordening basisverzekering ziektekosten’ (bvz). Concreet betekent dit dat zorgverleners die vanaf 1 januari 2023 de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt niet langer zorg aan bvz-verzekerden kunnen verlenen en bij de SVB kunnen declareren.

In januari 2020 heeft de Raad van Advies berekend dat met de overgangsregeling van drie jaar zeventien miljoen gulden aan besparingen werd misgelopen. Dat geld was nodig om de verhoogde zorgkosten van het Curaçao Medical Center (CMC) te dekken. Mocht het niet lukken die besparingen elders terug te winnen, dan zou het uitstel van pensionering van zorgverleners gevolgen kunnen hebben voor de Landsbegroting, aldus de Raad van Advies.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. We moeten bezuinigen, dus artsen die ouder zijn dan 65 worden niet meer vergoed.
  Geniaal besturen op zijn Curaçaos.
  Het is geen bezuiniging behalve als je heel kortzichtig kijkt naar de uitgaven van vorige jaren. en dan zegt: dit hadden we kunnen besparen als deze artsen niet vergoed werden.
  Als deze artsen niet vergoed worden gaan de patiënten naar een andere arts die, zeker net zo veel in rekening brengt.
  Ik zie het voordeel van deze maatregel niet voor de SVB. Maar ik ben dan ook niet geniaal.

 2. Je kan er wat van vinden, maar het is wel een effectieve maatregel om direct de zorgkosten te verlagen en zo min mogelijk mensen financieel te benadelen. Het geld voor deze bezuiniging moet toch ergens vandaan komen, en het lijkt me dat deze groep het beter kan ‘lijden’ dan de groep die nu al moeite heeft met het betalen van de eigen bijdrage, mocht die bijvoorbeeld omhoog gaan.

  Natuurlijk is ‘verplicht’ met pensioen gaan voor niemand leuk is. Maar voor de meeste artsen zal er geen financiële noodzaak meer zijn om te blijven doorwerken. Persoonlijk vind ik de periode van 3 jaar meer dan redelijk om de zorgverlener hierop voor te bereiden. Huisartsen op leeftijd met een praktijk zouden toch hun praktijk wel binnen deze periode moeten kunnen overdragen? Ook het CMC kan volgens mij prima in het buitenland specialisten vinden als er op Curaçao geen aanbod is, de lonen hier liggen volgens mij hoger dan in bijv. Colombia, dus uiteindelijk zal het wel goed komen.

  Mijn eigen huisarts loopt ook tegen pensioenleeftijd aan en heeft een hele bekwame arts gevonden die de praktijk de komende jaren overneemt, helemaal niets mis mee wat mij betreft en zorgt voor gezonde doorstroom en geeft de nieuwe generatie artsen ook een kans.

 3. Hoe denkt de SVB de eerstelijnszorg overeind te houden als een huisarts de 65 jarige leeftijd bereikt en er voor zijn praktijk geen opvolger voor handen is en dat met name in het buitengebied/platteland ??.

 4. Weer zo een idioot maatregel! 65 jaar leeftijd is in hedendaagse tijden geen leeftijd om met pensioen te gaan en verplicht te stoppen omdat u niet meer voor uw diensten wordt betaald.Bovendien het is een enorm korting in artsen en gezondheidsmedewerkers in Nederland en Curacao en bijna in de gehele wereld.Op zo een korte termijn zullen ook geen nieuwe jonge professionals bij kunnen komen met ervaring en genoeg kennis. Deze maatregel en verandering in de wet heeft weer de SVB uitgelokt alleen om te besparen,te bezuinigen,maar at de foute eind. Begin te bezuinigen bij de salarissen van deze witte elephanten die aan deze instantie de macht hebben. Er zijn al te weinig artsen en lange wachttijden.Stop met idioterie!!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties